Saunapalot johtuvat yleensä hormista

17.7.2019 Koti

Vapaa-ajan asunnolla käytetty kiinteistötekniikka kannattaa huomioida vakuutuksessa.

Sauna ja peseytymistilat kuuluvat yleensä kotivakuutukseen. Mikäli sauna on erillinen rakennus, sille tulee olla oma vakuutuksensa.
– Kannattaa myös mainita vakuutusta ottaessa, jos sauna sijaitsee esimerkiksi isossa ulkorakennuksessa, LähiTapiola Savo-karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen kertoo.
Jokaisessa kohteessa kannattaa miettiä mahdolliset riskit ja pohtia vakuuttaminen sen mukaan. Vanhemmat 70-luvulla tehdyt saunat ja vapaa-ajan asunnot ovat tekniikaltaan hyvin erilaisia kuin hiljattain rakennetut.
– Kiinteistötekniikkaa on nykyään huomattavasti enemmän. Vapaa-ajan asunnot ovat kakkoskoteja, joten vakuutuksen tulisi olla sen mukainen, Poutanen toteaa.
Vapaa-ajan asunto tulee olla vakuutettuna omana kohteena.

Yleisin saunalle tapahtuva vahinko on tulipalo, joka nykyään johtuu melko usein hormista.
– Tänä päivänä uusissa rakennuksissa käytetään paljon kevythormeja. Kevythormeissa ei voi olla liian tarkka noudatettaessa määräyksiä sekä turvaetäisyyksiä, Poutanen muistuttaa.
Kevythormeja ei saa asentaa liian lähelle esimerkiksi puurakenteita. Vanhemmissa vapaa-ajan asunnoissa on käytetty enemmän muita rakennustapoja kuten perinteisempää muurausta.
– Aika harvoin palo johtuu jostain muusta, kuin hormista, Poutanen toteaa.

Silloin tällöin sattuu myös luonnon aiheuttamia vahinkoja.
– Salaman isku voi aiheuttaa palon, mutta nämä tapaukset ovat jokseenkin harvinaisia, Poutanen kertoo.
Tulipalojen määrät saunoilla ja vapaa-ajan asunnoilla vaihtelevat vuosittain Poutasen mukaan paljon. Mikäli vakuutuksenottaja aiheuttaa itse selvällä huolimattomuudella tulipalon, niin korvaussummaa voidaan alentaa. Harvoin se kuitenkaan johtaa korvauksen eväykseen.
– Jos rakennusmääräyksiä ei ole noudatettu, niin se voi olla alentava peruste. Tai jos saunasta viedään palavat hiilet ämpärissä esimerkiksi terassille ja se aiheuttaa palon.

Vakuutuksissa ei vaadita omistajaa valvomaan kiinteistöä. Mikäli rakennuksessa on juokseva vesi, niin vesijärjestelmä on hyvä tehdä paineettomaksi pääsulun avulla kun itse ei ole paikalla.
– Jos mökillä ei käydä esimerkiksi viikkoon, niin se on hyvä varotoimi, Poutanen opastaa.
Luonnollisesti talveksi putkisto on hyvä tyhjentää jäätymisen estämiseksi, jos se on mahdollista.

 

”Tuli on huono isäntä”

Jos hormien kunto epäilyttää, kannattaa hälyttää ammattilainen paikalle.

Kesällä mökkien saunat lämpiävät useasti ja aina iltamyöhään saakka. Vaikka vapaa-ajan asunnon saunan lämmittäisi vain muutaman kerran vuodessa, on piipusta ja hormeista huolehdittava.
– Ongelmat huomataan luultavasti vasta siinä vaiheessa, kun tulisija ei toimi kuten kuuluisi, Kuisman Hormihuollon yrittäjä Kuisma Seppälä toteaa.
Ongelmat voivat kuitenkin olla myös piileviä. Ikävimpiä ja vaarallisimpia tapauksia ovat nokipalot, joissa nimensä mukaisesti savuhormin sisäpinnalla oleva noki ja karsta palavat.
– Nämä tapaukset eivät ainakaan minun toimialueellani ole jokapäiväisiä, mutta yksikin palo on liikaa. Säännöllisellä nuohouksella nokipalot voidaan estää, Seppälä muistuttaa.
Piippujen ja hormien nuohous onkin suurimmassa määrin ennaltaehkäisevää työtä.

Myös hengenvaarallinen häkä voi aiheuttaa vaaratilanteita hoitamattomissa piipuissa. Häkää muodostuu noen palaessa kytemällä.
– Luonnollisesti ihmiset laittavat uunin pellin kiinni, kun tuli on sammunut. Jos pellissä ei ole häkäreikää, niin näkymätön kaasu leviää huoneistoon, Seppälä kertoo.
Laissa on määritelty ajat, jolloin nuohous on suoritettava. Ympärivuotisessa käytössä olevan omakotitalon hormit tulisi nuohota kerran vuoteen ja yksityisessä käytössä oleva vapaa-ajan asunnon hormit puolestaan kolmen vuoden välein.
Seppälä muistuttaa, että järjen käyttö on sallittua erityisesti mökkien kohdalla.
– Vapaa-ajan asuntojen tulisijoja voidaan käyttää paljon enemmän kuin vakituisten asuntojen. Siinä tapauksessa niitä tulisi myös hoitaa useammin.

Selkeää rajaa, milloin tulisija pitää huoltaa, ei ole olemassa. Jos itseään epäilyttää hormien kunto, kannattaa pyytää ammattilainen paikalle.
– Ihmiset ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita tulisijojen kunnosta. Itse kerron aina, mikä tilanne on vaikka asiakas ei kysyisi sitä. Minusta se kuuluu asiakaspalveluun, Seppälä toteaa.
Suurimmaksi osaksi tulisijat sekä hormit ovat miehen mukaan hyvässä kunnossa. Poikkeuksiakin tietenkin on, mutta jos nuohooja on käynyt säännöllisesti, niin suurempia ongelmia ei pitäisi olla.
– Kyllä ihmiset tietävät tulen olevan hyvä renki, mutta todella huono isäntä, Seppälä toteaa lopuksi käyttäen vanhaa sanontaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0