Pölyttäjiä halutaan auttaa ja ottaa sadevesi talteen.
Viime vuoden helteinen kesä sai kotipuutarhurit heräämään kasvien veden tarpeeseen. Tänä vuonna valmistautuminen on aloitettu hankkimalla muun muassa sadeveden keräysjärjestelmiä sekä automaattisia kastelulaitteita.
– Kastelulaitteet ovat todella suosittuja esimerkiksi mökille. Laite annostelee vettä automaattisesti maan ollessa kuivaa. Kuumalla kelillä myös ikkunoiden avaamisen voi automatisoida, Hankkija Mikkelin myyjä Outi Karppinen kertoo.
Ikkunoinen avaajat toimivat massalla, joka avaa ikkunan ilman lämpötilan mukaan.
Tänä vuonna ympäristön huomioiminen on noussut esille asiakkaiden kysymyksissä.
– Ruukkujen ja kukkakassien kierrättämisestä kysellään todella paljon. Kyllähän muovisia ruukkuja kertyy nopeasti paljon, mutta ne voi viedä kierrätykseen pesun jälkeen, Karppinen kertoo.
Hän arvelee ruukkujen muuttuvan tulevaisuudessa biohajoaviksi.
Kukkien kaveriksi ovat nousseet erilaiset koristeheinät, jotka saattavat näyttää yksinään jonkun silmään vaatimattomilta.
– Näitä heiniä on paljon eri värejä ja kokoja. Tähänkin voi laittaa viereen oikein leiskuvan punaisen pelargonian, niin on todella näyttävä yhdistelmä, Karppinen mallailee katselleessaan vaalean vihreää koristeheinää.
Tänä vuonna ihmiset ovat myyjän mukaan värinälkäisiä. Oranssin väriset dahliat vietiin lähes käsistä.
– Valmiissa amppeleissa on käytetty paljon erilaisia värejä ja kukkia. Ei välttämättä tulisi mieleen yhdistää neljää eri väriä, mutta lopputulos on todella hieno.
Seuraavana ollaankin jo yrttihyllyllä, josta nousee erilaisia tuoksuja Karppisen nostellessa yrttejä tuoksuteltavaksi.
– Tämän nimi on kuolemattomien yrtti. Se on suosittu Japanissa, jossa siitä valmistetaan teetä. Se sisältää terveellisiä antioksidantteja ja pari lehteä päivässä pitää terveyttä yllä, Karppinen tietää kertoa.
Seuraavana esittelyssä on ananassalvia, jota voi käyttää teehen tai jälkiruokiin.
– Tämä on myös monivuotinen. Talvella kasvi kannattaa viedä talvehtimaan esimerkiksi kellariin, Karppinen vinkkaa.
Mansikkaminttu puolestaan yllättää hajuaistin tuoksumalla ensin mansikalle, jonka jälkeen nenään tulvahtaa raikas minttu.
Myös ötökät ovat puutarhureiden sydäntä lähellä, ainakin osa niistä. Ensimmäinen erä hyönteishotelleja myytiin loppuun.
– Saimme niitä kyllä lisää, mutta suosio yllätti toden teolla. Ihmiset ovat heränneet pölyttäjien tärkeyteen, Karppinen pohtii.
Jos puutarhaan kuitenkin saapuu ”ei toivottuja” –vieraita eli tuholaisia, niin helppo niksi niiden karkottamiseen on samettiruusu.
– Samettiruusu on yksi kaikkein perinteisimmistä kukista. Siinä on sellainen ehkä hieman erikoinen haju, jota tuholaiset välttävät.
”Kasvien hoito on luovaa hommaa”
Käräjämiehen Puutarhan Vesa Käräjämies kertoo perinteisten kukkien pitävän pintansa.
– Kyllä se punainen pelargonia on kestosuosikki, vaikka aina tietysti kokeillaan uutta.
Monet hyötykasvit menestyvät parvekkeella isoissa ruukuissa. Niiden suosio onkin kasvanut viime vuosina.
– Kasvien hoito on kesällä sellaista luovaa hommaa ja ihmiset pitävät siitä, myös pienemmässä mittakaavassa. Ja onhan se mukava saada lautaselle itse kasvatetut tomaatit tai paprikat, Käräjämies toteaa.
Käräjämiehen Puutarhalla on myyntipisteitä Ristiinassa, Mäntyharjulla, Otavassa, Hirvensalmella ja Suomenniemellä.
– Isossa taajamassa menee vähän erilaista kukkaa kuin sitten maaseudulla, mutta kyllä kaikkialla uskalletaan kokeilla uutta.
Käräjämies neuvoo ihmisiä kysymään myyjiltä vinkkejä kesän istutuksiin.
– Monesti kangistuu kaavoihin, mutta tämän kesän kuumin vinkki on varmaan se, että kannattaa kokeilla uusia istutuksia, mies hymyilee.