Lämpöpumpulla hyöty irti

15.10.2014 Rakentaminen
IVT on ruotsalainen yritys, jonka valtuutettuna jälleenmyyjänä Hannu Pöntinen toimii.

Maalämpöpumput kaipaavat IVT-Centerin Hannu Pöntisen mukaan uskoa ihmisiltä.

– Moni ajattelee, etteivät maalämpöpumput toimi. Niihin uskotaan vasta kun naapurilla tai ystävällä on toimiva ratkaisu.

Maalämpöpumppujen lisäksi on olemassa ilma- vesilämpöpumppuja sekä uutena ilmalämpöpumppuja, mutta kaikkiin vaihtoehtoihin perehtyminen läpikotaisin on melkoinen viidakko, ainakin ostajalle.

– Lyhykäisyydessään kylmästä tehdään lämmintä, mies naurahtaa.

Yleisimmin tunnetut vaihtoehdot maalämpöpumppujen lämmönkeruutapana ovat vaakaputkisto ja porakaivo. Kummassakin vaihtoehdossa vesi kiertää putkia pitkin palaten aina lämmönvaihtimeen.

– Neste lämpenee lenkin aikana, jonka jälkeen se jäähdytetään koneessa ja lämpö otetaan talteen.

Pöntinen on innoissaan uudesta ilma-vesilämpöpumppu-mallistosta.

– Tämä on erittäin varteenotettava vaihtoehto maalämpöpumpulle.

Uudessa mallistossa hyötysuhteet paranevat entisestään ja se sopii esimerkiksi uudistaloihin sekä kohteisiin, jonne ei voi tehdä lämpökaivoa. Hyötysuhteella tarkoitetaan laitteeseen syötetyn sähkön muuntamista lämmöksi.

– Periaatteessa laitteesta saadaan enemmän kuin mitä siihen laitetaan. Silloin säästetään euroja ja luontoa.

Tällä hetkellä maalämpöpumppujen tekniikka on hiottu parhaimpaan mahdolliseen, mihin nykytekniikalla päästään.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana laitteet ovat menneen huimasti eteenpäin. En usko, että lähitulevaisuudessa tapahtuu suurta hyppäystä. Automatiikka ja hyötysuhde ovat kehittyneet valtavasti.

Tulevaisuuden Pöntinen näkee lämmityksen kannalta loistavana.

– Suomessa on saneerauspuolella niin paljon talouksia, jonne täytyy tehdä lämpöremontti. Töitä kyllä piisaa, mies tuumaa.

Paljon puhutut pohjavesivarannot eivät Pöntisen mukaan vaarannu maalämmön takia.

– Entäs sitten tuulilasinpesuneste, se vasta on myrkkyä ja kaikki ylimääräinen valuu auton kylkiä pitkin suoraan maahan.

– En oikein tiedä pelätäänkö sitä, että pinta- ja pohjavesi sotkeentuvat vai sitä, että emme osaa tehdä liitoksia putkistoihin oikein, jonka seurauksena nesteet valuisivat pohjaveteen, Pöntinen tuumii.

Kiitoksen hän antaa Mikkelin rakennusvalvonnalle, jonka kanssa on ollut erittäin helppo työskennellä. Mikkelissä on helppo toimia, koska kaupungissa ei ole laajaa tunneliverkostoa.

Pumppujen kestosta on Pöntisen mukaan vaikea sanoa.

– Kun kysytään, kuinka kauan nämä kestävät, rehellinen vastaus on, että en tiedä. Niitä laitteita mitä myydään nyt, ei luonnollisesti ole ollut aikaisemmin.

– Nyt vaihdetaan 20–30 vuotta sitten asennettuja maalämpöpumppuja uusiin hyötysuhteen paranemisen takia. Kyllä uudet pumput vähintään saman ajan kestävät.

Lämpöpumppujen erikoismies arvelee aikaa kuluvan vielä 20 vuotta tai ylikin, ennen kuin markkinoille saadaan täysin uusia tuotteita tai tekniikkaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0