Kunnat kilpailevat nyt mökin ja kodin rakentajista

|

Lisääntynyt ajanvietto kakkosasunnoilla on innostanut myös rakennusprojekteihin. Kunnissa on nyt selvää kasvua rakennusluvissa. Kuva: Erikoissanomien arkisto

Maalle rakentamisessa on selkeä buumi, josta Mikkeli, Hirvensalmi ja Kangasniemi haluavat osansa.

Koronan kasvattama etätyö on tuonut maaseudulle elämää, ja moni miettii pysyvämpää asettumista.
– Vasaroiden pauketta kuuluu, ja rakennusliikkeet ovat olleet täystyöllistettyjä, kuvaa tilannetta Hirvensalmen kunnan rakennustarkastaja Petri Luukkonen.
Eräs Luukkosen asiakas oli halunnut hirsitaloa, mutta jono oli ollut puolitoista vuotta. Samalta näyttää myös Kangasniemellä.
– Jo viime kesä oli viiden vuoden jaksossa vilkkaampi kuin edelliset, ja nyt tuntuu, että rakentaminen on siitä vielä vilkastunut, rakennustarkastaja Rauno Kuokkanen kertoo.

Pienille kunnille uudet mökkiläiset ja pysyvät asukkaat ovat kuin lottovoitto, vähintään kuusi ja lisänumero.
Yksi kilpailutekijä on sujuva ja joustava rakennusvalvonta, kaikki haastatellut myöntävät. Valtakunnallisia määräyksiä on noudatettava, mutta kuntien rakennusjärjestyksessä on jonkin verran pelivaraa.
Erot eivät tosi ole kovin suuria siinä, mikä toimenpide vaatii ilmoituksen, mikä luvan ja mitä saa tehdä ilman ilmoitusta. Ennemmin kunnat korostavat asiakaspalvelua ja lupaprosessin sujuvuutta.
– Asiakaspalvelu on tietyllä tavalla kilpailutekijä, se on kaiken a ja o. Meillä Puula on vetovoima, ja osayleiskaavat on jo laadittu kaikille isoimmille järville, joten lupakäsittely on sitä kautta helpompaa, Kangasniemen Kuokkanen sanoo.

Hirvensalmella on 1300 kilometriä rantaviivaa. Rannoista 98 prosenttia on kaavoitettu. Tarjolla on noin tuhat rakentamatonta tonttia.
Myös maakuntakeskus Mikkelillä on mitä tarjota, lupaa maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs.
– Mikkeli on kilpailukykyinen. Kaupungin valtava alue tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Kyyveden ympäristö on tosi hieno, ja Saimaa on sellainen vetovoimatekijä, joka monelta kunnalta puuttuu. Koko kunnan alue on myös täynnä pienempiä vesistöalueita.
Mikkeli on käynnistänyt kaksikin hanketta, joissa selvitetään, miten kaupungin lupa- ja kaavaprosesseja voitaisiin nopeuttaa. Tavoite on selkeä.
– Millä tavalla saadaan jo suunnittelu- ja luvitusvaiheessa hankkeeseen aikovalle sellainen tunne, että he ovat tervetulleita, ja heillä on hyvä mieli jatkaa omaa projektia Mikkelin kaupungissa, Äikäs kuvaa.

Maankäyttö- ja rakennuslakiin on parhaillaan vireillä eduskunnassa muutos, joka toteutuessaan vapauttaisi alle 30 neliön rakennuksia lupamenettelyistä.
Muutos vaikuttaisi kaikkien Mikkelin seudun kuntien rakennusjärjestyksiin. Esimerkiksi Hirvensalmi vaatii ranta-alueella vähintään ilmoituksen jo kymmenen neliön rakennuksesta. Kangasniemellä yksikerroksisen talousrakennuksen voi tehdä ilmoituksella 25 neliöön asti.
– Ranta-alue on rakennettavuudeltaan ja luontoarvoiltaan herkin kohta, siinä on oltu vähän tiukempia, Hirvensalmen Luukkonen toteaa.
Mikkelin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs muistuttaa, että lupakäytännöissä tarvitaan jatkossakin porrastuksia sen mukaan, ollaanko kaupungissa vai haja-asutusalueella.
– Kunnan alue on tavattoman iso, joten ei voi olla yleispätevää sääntöä. Se mikä toimii vaikkapa Launialassa tai Annilassa, ei ehkä toimi Suomenniemellä tai Haukivuorella.

Kunnat kannustavat rakentamisesta haaveilevia aloittamaan lupaprosessin ajoissa. Rakennusvalvojillakin on kesälomat, Hirvensalmella liki koko kunnanvirasto on lomalla viikon ja Kangasniemellä kolme.
Uutta rakennusbuumia voi syntyä, jos kaksoiskuntalaisuus etenee eduskunnassa. Selvityksen mukaan se siirtäisi verotuloja maakuntiin. Topiantti Äikäs arvioi, että ykkös- ja kakkosasunto voivat vaihtaa paikkaa, ja joku voi lähteä myös pysyvästi pois suurista kaupungeista.
– Kaksoiskuntalaisuusjärjestelmä voisi johtaa siihen, ettei suuriin kaupunkeihin edes ensisijaisesti muutettaisi, vaan katsottaisiin elämää kotiseudun silmin.

 

Tulkinnoissa pieniä eroja

Kuntien rakennusjärjestyksissä on pieniä paikallisia eroja.
Esimerkiksi vajan tai leikkimökin saa ilman ilmoitusta tehdä seuraavasti:
Mikkeli: alle 15 m2
Kangasniemi: alle 9 m2
Hirvensalmi: alle 10 m2

Alle 25 neliön saunan vähimmäisetäisyys rannasta on kaikilla sama: 10 metriä.

Suosiotaan kasvattaneissa aurinkopaneeleissa käytännöt ovat erilaiset.
Hirvensalmella alle 30 m2 paneelit voi tehdä ilman ilmoitusta. Mikkelissä ei tarvitse ilmoittaa, mikäli paneelit ovat rakennuksen suuntaiset. Muista on ilmoitettava, jos pinta-ala on yli 6 m2. Kangasniemellä aurinkopaneeleja ei mainita, ja ilmoitusta ei tarvita, mikäli laite sijoitetaan niin, ettei se häiritse ympäristöä.

 

Petri P. Pentikäinen

Rottaralli peruttiin toistamiseen

|
Mikkeliläinen MC Road Rats on järjestänyt Rottarallin perinteisesti Ristiinassa sijaitsevan Hotelli Heimarin pihapiirissä. Tänä vuonna, kuten viimekin vuonna, tapahtuma on päätetty perua vallitsevien olosuhteiden ...

Kelluva iglu on vaihtoehto hotelliyölle

|
Puulan aalloilla voi kokea eksotiikkaa. Sataman Herkku Hirvensalmella vuokraa kahta Aurora Hutin valmistamaa kelluvaa luksus-iglua, joissa voi majoittua ja joihin on saatavissa lisäpalveluja. Sataman ...

Baskeja kuvattiin maailmalle Etelä-Savossa

|
Mikkeliläinen jalkapalloileva hammaslääkäri Eider Ramos esitteli kuvausryhmälle Puulan maisemia. Espanjalainen EiTB eli Euskal Irrati Telebista – viestintäyhtiö Baskimaalta kuvasi Hirvensalmella toukokuun lopulla ohjelmasarjaa Baskit ...

Oikeanlainen kenkä on kaiken a ja o

|
Eräilybuumi on nostanut päätään eikä loppua näy. Matkustusrajoitukset ovat lisänneet luontomatkailua ja ihmiset ovat heränneet näkemään lähelle. Luontoretkelle voi lähteä matalallakin kynnyksellä ja melkein ...

”Ajatuksena on luoda inspiraatiota”

|
Värisilmä Mikkelin tuotevalikoima laajeni. Mikkelin Värisilmässä tehtiin myymäläuudistus, joka valmistui maaliskuun alussa. Käytännössä koko myymälä myllättiin uuteen järjestykseen ja tuotteita tuotiin mallihuoneiden avulla asiakkaiden ...

Parikanniemessä huokuu historia

|
Jokaisella rakennuksella ja kuvalla on tarinansa. Ristiinassa sijaitsevalla Parikanniemen lastenkodilla on pitkä historia, joka ylettyy Karjalaan ja vuoteen 1915. Tuolloin Parikanniemen orpokoti perustettiin uukuniemeläisen ...

Laatoissa ja saumalaasteissa on eroja

|
Materiaalivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon käytön aikaiset kokemukset. Valittaessa kaakeleiden ja laattojen sauma-aineita pääpointtina on huomioida tilan käyttötarkoitus. Märkätiloihin on luonnollisesti valittava saumalaasti, joka ei ...

Ratkaisuja on tehtävä

|
Talon rakentamiseen liittyvistä asioista kannattaa olla perillä etukäteen, niin paljon kuin mahdollista. Kati Vornasen ja Tomi Pekurisen yksikerroksinen omakotitalo valmistui Rantakylään viime vapun tienoilla. ...