Lämpöeristäminen säästää rahaa ja luontoa

– Syksy on lämpöeristämisen sesonkiaikaa, kertoo Asennus Valanta Oy:n yrittäjä Jarno Valanta.

Asennus Valannan tuotevalikoima muuttuu ja palvelu paranee.

Syksy ja talvi ovat lämpöeristyksiä tekevien yritysten kiireisintä sesonkia. Keväällä alkaneilla rakennustyömailla on syksyllä vuorossa lämpöeristäminen. Pakkaskelien saapuessa vanhempiin rakennuksiin kysellään lisäeristettä.

Asennus Valanta Oy on toiminut Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueella jo yli kuusi vuotta. Rakennusalalla toimivan yrityksen pääpaino on puhallusvillaeristämisessä sekä suurtehoimuroinnissa. Yhtiö on uudistanut hiljattain eristevalikoimaansa. Elokuun alusta yritys on toiminut Hunton Oy/Ab:n valtakunnallisena urakoitsijana.
– Sen lisäksi meiltä löytyvät myös Ekowoolin ja Isoverin tuotteet. Tahtotilana oli pystyä tarjoamaan asiakkaille laajempi tuotevalikoima monipuolisilla eristeratkaisuilla, yrittäjä Jarno Valanta kertoo.
Kaikki Valannan edustamat eristemateriaalit on valmistettu ympäristöystävällisistä puukuidusta ja lasivillasta.

Eristeiden lisäksi yritys tekee suurtehoimurointia.
– Esimerkiksi imuroimme vanhasta omakotitalon vintistä vanhat puhallusvillaeristeet, purut ja turpeet pois ja jos korjaustarvetta ilmenee, meiltä löytyy myös ammattitaito timpurin töihin.
– Räätälöimme jokaiseen kohteeseen, pientalokohteista julkisiin rakennuksiin, parhaan mahdollisen eristysratkaisun. Tarvittaessa teemme myös käyntejä lisäeristystarpeen arvioimiseksi.

Rakennusten kunto kannattaa Valannan mukaan tarkistaa tai tarkistuttaa säännöllisin väliajoin.
Eristekerrossuositus yläpohjassa, niin uudiskohteissa kuin vanhojen talojen lisälämmöneristyksissä, on puoli metriä. Ajan mittaan eriste painuu kasaan ja sen eristävyys heikkenee, mutta tämä vie kymmeniä vuosia. Silti 5-10 vuotta on hyvä tarkistusväli.
– Kun on kyse puhallusvillasta, myös tuulenohjaimet on hyvä tarkistaa säännöllisesti, ettei ilmavirta kasaa eristettä keoiksi ja jätä paikoitellen tyhjiä kohtia yläpohjaan, Valanta vinkkaa.

Rakennusala oli Valannan tähtäimessä jo pienestä pojasta lähtien.
– Peruskouluni kävin Mikkelissä ja sen jälkeen lähdin opiskelemaan talonrakennusta ammattikouluun, ensin vuodeksi Juvalle ja sitten siirryin Mikkeliin, mistä valmistuin talonrakentajaksi vuonna 1994.
Valmistumisensa jälkeen Valanta työskenteli alan eri firmoissa, pääasiassa kirvesmiehenä, aina siihen asti, kun hänelle ja veljelleen Markolle tarjoutui tilaisuus lähteä pyörittämään yritystoimintaa.

Vaikka yrittäjyys tuokin mukanaan haasteita ja vastuuta, Valanta on tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen.
– Enää en lähtisi toiselle töihin. Olen oppinut pitämään yrittäjän arjesta ja siitä, että saa itse suunnitella aikataulut – toki asiakkaan tarpeet huomioiden, hän sanoo.
Valanta toteaa, että myös yrittäjän puolisolta vaaditaan paljon, sillä työpäivät ovat joskus todella pitkiä.
– Onneksi vaimollani on ymmärrystä riittänyt, jo 25 vuotta, mies naurahtaa.

Sesonkien välissä yrittäjälle järjestyy myös hetki vapaa-aikaa.
– Yleensä juhannuksen jälkeen auton nokka suuntaa kohti pohjoista pariksi viikoksi.
– Siellä arki hellittää hetkeksi uistelun ja perhokalastuksen merkeissä, Valanta päättää.

 

Tiesitkö

• Tilastokeskuksen mukaan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta noin 27 prosenttia kuluu rakennusten lämmittämiseen. (2019)
• Lähes 70% lämmöstä poistuu rakennuksen yläpohjan kautta.
• Huolellisella lämpöeristyksellä säästää rahaa. Samalla olet osaltasi mukana ilmastotalkoissa.
• Yläpohjan eristys kannattaa tarkistaa 5-10 vuoden välein.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0