Turkki, Syyria ja – Mikkeli
JiiTeen Kuukautinen

|

Mikkeli valmistautuu myrskyiseen taloussyksyyn – jostain pitäisi polkaista vähintään 20 miljoonaa euroa elämiseen.

Ja vuonna 2020 kosolti enemmän. Kunnallisvero noussee prosenttiyksiköllä – keskiansiomikkeliläiselletuo tarkoittaa 400 euroa/vuosi. Perheellä siis tuplaten. Huh, hyvä, jos muutamalla satasella saadaan Mikkeli pelastetuksi!
Totuus on kuitenkin karumpi: jos veroäyrikorotuksella pitäisi vaje paikata, tarkoittaisi se viisinkertaista korotustarvetta. Ja kaikki tämä vain siksi, että kuntaliitosten jälkeen Mikkelissä on tuotettu kuntapalveluita viiden kunnan henkilöstöllä. Liikaa kuntapäättäjissä kuntavirkamiehiä: kuka sitä nyt omaa tai kaverin virkaa lakkauttaisi!!
Onneksi Mikkelin päättäjille, syttyi juuri nyt Turkki-Syyria -akselilla pieni kahina: maailman huomio siirtyi ainakin hetkellisesti Mikkelistä Lähi-Itään. Valtuustossa kuultua: jospa vain jaksaisivat sotia jouluun, saataisiin se budjetti sumplituksi, ihan vain näin miesten kesken – tämä perinteinen ilmaisu sisältää toki muutaman naisenkin. Virkamiesslangilla sama sanotaan: nyt tämä lähes sodaksi eskaloitunut case maskaa oivallisesti lokaalit ekonomisfiskaaliset kehityskaaremme. Pysyitkö mukana – en minäkään.
Etelä-Savossa oli eilen 143.415 asukasta – tänään jo 6 vähemmän. Puheena olevassa kahinassa Turkki olisi vapauttamassa syyrialaisia pakolaisia jopa 3.600.000 – eikös tässä olisi oiva mahdollisuus Etelä-Savollekin? Ehkä lapsituottoisuuskin nousisi näiden tunnetusti kiihkeiden tulijoiden avittamana! Pari viikkoa sitten ulkoministerimme oli ohjaamassa näistä pakkotulijoista Suomeen 100.000. Viikkoa myöhemmin vihiriä miehemme takasikin jo 400.000 tulijaa. Tervetuloa?
Asuin Lähi-Idässä 7 vuotta 1980-luvulla, 2,5 vuotta Kurdistaniassa Irakin puolella – Mosulissa. Ei oloissa moittimista: ystävällisiä ja lämpimiä ihmisiä. Sitä vaan en ymmärrä, miten ovat sittemmin hiiltyneet niin pahasti, että koko maailma on sydän syrjällään tulevasta. Siis nyt, A.D.2019
Mutta palatkaamme Mikkeliin – olemmehan paikallislehti. Tarkemmin sanoen Etelä-Savon suurin paikallisomisteinen lehtitalo. Kurotammeko omien ongelmiemme näennäisratkaisuissa kuuseen – ja kapsahdamme katajaan? Sitä en toivo, en edes syyrialaispakolaisten nimissä: Mikkelin on pystyttävä ratkaisemaan omat ongelmansa itse. Emme voi luottaa YK:n apuun. Toisin kuin Syyria ja Turkki…

Kevät luo uskoa vaikeaan tilanteeseen

|
Suuria pääomia vaativien auto- ja konealan yritysten on taiteiltava koronaviruksen rajoittamassa toimintaympäristössä mahdollisimman pienin vaurioin. Kuin puun takaa, summaavat mikkeliläiset autoalan yrittäjät ja yritysten ...

Miten tästä selvitään?

|
Koronavirus heittää kapuloita elinkeinoelämän rattaisiin oikein urakalla. Monissa yrityksissä jaetaan lomautuslappuja, sillä lähitulevaisuus näyttää vähintäänkin epävarmalta. Kyselimme kuulumisia kriisin eniten runtelemalta toimintasektorilta eli palvelualalta. ...

Veroilmoituksen takaraja lähenee

|
Sijoitusasuntojen omistajat ovat hyvin perillä verotuksesta. Omistusasunnoissa asuville verotuksen kotitalousvähennys on tuttu asia, mutta silti siitä herää runsaasti kysymyksiä vuosittain. Veronmaksajien lakiasianjohtaja Vesa Korpela ...

Ihmiset ovat hoksanneet liukkauden

|
Tiet ja kävelykadut ovat olleet tänä talvena jäässä vähän väliä, joten liukkauteen on osattu varautua. Vähäluminen ja lämmin talvi on aiheuttanut liukastumisia ja kaatumisia. ...