Tarve synnytti keksinnön

27.2.2019 Ajankohtaista | Koti
Ajan kuluksi. Kyösti Matiskainen kehitti aurinkopaneelien puhdistusvälineen, kun sopivaa tuotetta ei löytynyt mistään.

Korkea sähkönsiirtohinta ajoi Kyösti Matiskaisen aurinkopaneelihankintaan ja paneelien puhdistustarve erikoistyövälineen kehittämiseen.

Juvalainen monitoimimies Kyösti Matiskainen on aina rakentanut jotain. Kirvesmiehenä ja kalustevalmistajana aikoinaan vaikuttanut mies on viettänyt leppoisia eläkepäiviä jo pitkään. Mutta ihan paikallaankaan ei ole mielekästä olla.
Aikaansa seuraava mies tympääntyi alati nousseisiin sähkönsiirtohintoihin. Eikä aikaakaan, kun syntyi ajatus aurinkoenergian keräämisestä omiin tarpeisiin ja vähän ylikin. Matiskainen kilpailutti aurinkopaneelien toimittajia ja päätyi maakunnalliseen energiayhtiöön, sillä kiertävien kauppiaiden hinnat olivat liian suolaisia.
– Saan samalla rahalla liki puolet enemmän kennoja. Moni meistä vanhemmista ihmisistä on varmasti mennyt halpaan, oman hankinnan kohdalla tarkkana ollut mies kertoo.

Kennot Matiskainen sijoitti piharakennuksen katolle. Sieltä oli valmis johdotus paritalolle, jonka toisessa päässä asustelee tyttärentytär perheineen.
– Pian vuoden ne ovat olleet toiminnassa.
– Katsopas, nytkin ne antavat jo sähköä, Matiskainen innostuu heti aamusta katsoessaan reaaliaikaista tehomittausta kannettavan tietokoneensa näytöltä.
Ja tarkkaa kirjanpitoa sähkönkulutuksestaan mies pitääkin. Lokikirjaan on merkitty lukemat joka päivältä lähes vuoden ajalta. Matiskaisen mukaan aurinkosähköä ei säteile marraskuusta tammikuun puoliväliin ulottuvalla jaksolla. Tämän jälkeen asia muuttuu, tosin sillä oletuksella, että kennojen päällä ei ole lunta.

Matiskainen etsi netin välityksellä työkalua aurinkokennojen lumenluontiin ja ylipäätään puhdistukseen, mutta laihoin tuloksin. Kolan tai lapion kera aurinkokennoille ei ole mitään asiaa, kuten ei myöskään katuharjojen kanssa. Kennojen päällä ei voi myöskään kävellä, joten puhdistaminen on tehtävä pitkän varren omaavan työkalun kanssa.
Tarpeesta syntyikin idea tehdä oma työkalu. Matiskaisen luomassa puhdistusvälineessä on kumilasta, joka puhdistaa hyvin mutta on tarpeeksi hellä aurinkopaneelien pinnalle. Jos lunta on kertynyt paljon, voidaan lastan yläpuolelle asentaa erillinen levy.
– Sen avulla lähtee 20 sentin lumikerros pois vaivatta, keksijämies kehaisee.
Puhdistussarjan mukana tulee myös harjaosa, joka voidaan vaihtaa nopeasti lastan tilalle.

Aurinkopaneelit olisi hyvä puhdistaa muutaman kerran vuodessa liasta ja roskista, lumesta puhumattakaan. Kuva: Jenni Penttinen
Aurinkopaneelit olisi hyvä puhdistaa muutaman kerran vuodessa liasta ja roskista, lumesta puhumattakaan. Kuva: Jenni Penttinen

Kehitystyö on tuonut myös tulosta. Kotimainen tuote koostuu useasta osasta ja on myös kevyt.
– Ensimmäinen prototyyppi painoi kaksi kiloa, toinen 1 100 grammaa ja nyt tämä myyntiin kelpuutettu versio 750 g, Matiskainen valaisee.
Tuiki tärkeä asia työkalusta löytyy sen tyvestä, sillä lastan kulmaa voi säätää sivusuunnassa portaattomasti. Tähänkin seikkaan löytyy keksijältä selvä syy.
– Aurinkopaneelien välissä ovat kapeat raot, joihin työkalu tarttuu, jos tämä lasta olisi täysin poikittain.
– Kun lasta on hieman vinossa, se menee saumojen yli vaivattomasti, mies huomauttaa.

Tmi Kössituotteen perustanut ja verkkosivuston tuotetta varten pystyttänyt Matiskainen kertoo markkinoivansa tuotettaan pikku hiljaa.
Omia paneeleitaan säännöllisesti puhdistava Matiskainen tietää aurinkokennojen puhdistamisen merkityksen. Viime kesänä sähköä tuotettiin 6,5 kilowatin paneeleilla jo myytäväksi asti.
Puhdasta rahaa sähkön myynnistä ei kuitenkaan saa, vaan hyvityksinä seuraavissa laskuissa.
– Päiväsähköstä ei tarvinnut kesällä maksaa mitään, mutta lämminvesivaraaja vie yöllä omansa, aikanaan öljylämmityksen sähkölämmitykseen vaihtanut keksijä kertoo.
Pian Matiskaisen talo on vieläkin omavaraisempi, sillä aurinkosähköjärjestelmän teho nousee vielä kolmella kilowatilla lisäkennojen myötä. Ihan nopeasti aurinkokennot ja invertteri kaikkine tykötarpeineen eivät itseään takaisin maksa, sillä laskelmat näyttävät kuoletusajaksi 15 vuotta.

Puhdistustyökalun pohjalta syntyi idea myös toiseen keksintöön. Sen pitäisi olla myyntikunnossa keväällä.
– Kysymyksessä on patioharja, jonka avulla voi puhdistaa helposti myös terassilautojen välit, mies kertoo innostuneena.
Ja mikäs on kertoessa, kun virtaa tuntuu terävästi ajattelevalla miehellä riittävän.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0