Etelä-Savon kunnissa on liikkunut viime syksystä asti Osaajat esiin -kiertue. Tarkoituksena on, että työ ja tekijät kohtaavat toisensa.
Kiertueen päätavoitteena on herätellä keskustelua paikallisen osaamisen ja paikallisten palveluiden suosimisesta sekä näillä keinoin maaseudun pysymisestä virkeänä, asuttuna ja työllistävänä.
– Työpajojen kohderyhmänä ovat alueen työllistäjät, yrittäjät ja työnhakijat. Tervetulleita ovat kaikki lisätyötä etsivät ja vastaavasti omaa työkuormaa työllistämällä keventävät, kertoo Työllistävä maaseutu -hankkeen henkilöstöasiantuntija Niina Koponen.
Osaajat esiin -kiertue kattaa koko Etelä-Savon, kiertäen yhteensä 15 paikkakuntaa. Koposen mukaan yksittäiseen työpajaan on osallistunut väkeä vaihdellen. Kävijämäärät ovat liikkuneet 3–15 henkilön välillä.
– Omaa osaamista ja työmahdollisuuksia on voinut tarjota myös sähköisesti, puhelimitse tai erillistapaamisen muodossa, joten työpajaan osallistuminen ei ole ollut välttämätöntä.
– Yrittäjiä ja työnantajia on ollut hankalampi saada paikalle. Hankkeen myötä työmahdollisuuksia on kuitenkin löytynyt noin 50 kappaletta ja samalla on kohdattu noin 150 työnhakijaa. Tekijöitä on siis enemmän tarjolla kuin työtä, Koponen toteaa.
Maaseutualueella on haasteellista löytää työpaikkaa inhimillisen ajomatkan päästä. Yritysten tarjoama työ on usein osa-aikaista ja keikkaluonteista, eikä nykyinen systeemi välttämättä kannusta työtöntä vastaanottamaan yksittäistä työkeikkaa.
– Työllistävien tahojen kynnystä madaltaa selkeästi se, jos työntekijä voisi tehdä työtä laskuttamalla, Koponen sanoo.
– Tämä vaatisi työntekijältä joko omaa y-tunnusta tai työn tekemistä esimerkiksi osuuskunnan tai laskutuspalvelun kautta. Osa työnhakijoista kuitenkin vierastaa tällaista yrittäjämäistä työntekotapaa.
Työpajapäivien myötä on syntynyt uusia yhteistyömahdollisuuksia ja ideoita. Työpajoissa on keskusteltu yhdessä alueellisista haasteista, osaamisista ja osaamistarpeista.
– Pienillä paikkakunnilla ei välttämättä olla tietoisia alueen osaajista ja potentiaalista, vaikka herkästi oletetaan, että kaikki tuntevat ja tietävät toisensa. Osaamista yhdistämällä voidaan synnyttää myös aivan uusia innovaatioita ja yritysideoita, Koponen päättää.
Työpajat ovat osa Työllistävä maaseutu -hanketta. Hanke on ProAgria Etelä-Savon hallinnoima sekä Euroopan sosiaalirahaston, Etelä-Savon ELY-keskuksen ja kuntien rahoittama. Hanke työllistää yhden kokoaikaisen työntekijän sekä osa-aikaisesti 2-3 henkilöä.