Maailma tänään
JiiTeen Kuukautinen

|

Uusi vuosi on jatkanut vanhojen vuosien tahtiin: outoja asioita kumpuaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.

Käydäänpä läpi muutamia sattumuksia.
Ilmastonmuutoshömpötys jatkuu. Ilmasto on toki muuttunut koko ilmastohistorian – syinä on ollut milloin meteoriitin iskemä, milloin maan kuvitteellisen akselin kierähtely. Nyt on sitten ihmisen vuoro yrittää muuttaa ilmastoa. Ilmastonmuutos ei ole ollut aina pelättävä ilmiö: nykyinen kulttuurimme alkoi kehittyä n. 15.000 vuotta sitten, kun muun muassa Afrikka lämpeni ja kuivui niin, että esivanhempamme joutuivat lähtemään kohti elinkelvollisempia seutuja. Eri puolilta lähteneet ryhmät huomasivat, että muuallakin on samankaltaisia immeisiä. Samalla eri puolilla syntyneet keksinnöt, viljelytavat ja muutkin elintavat tulivat kaikkien tietoisuuteen. Kulttuurien – ja siis vaikkapa avaruustieteiden ja eri taiteiden – kehittymiselle oli luotu pohja. Kiitos kuuluu tästä ilmastonmuutokselle
Uusi vuosi toi mukanaan myös uuden tappavan aseen: Kiinassa kalasta (?) ihmiseen tarttuneen viruksen rimpulan. Valtava maailmanlaajuinen kohu kertoo viruksen tappaneen jo ihmisiä.
H I R V E Ä Ä ! Samalla unohdetaan, että tupakka tappaa yli 8 miljoonaa ihmistä ja liikennekin miljoonia – joka vuosi! Vammautuneita kukaan ei kait edes viitsi laskea…
Täällä kotimaassa vuosi alkoi työmarkkinoilla siitä, mihin edellinen jäi: työmarkkinariitoihin. Eri tahot julistavat ponnekkaasti, että nyt vääryydet korjataan ja liksat tuplataan. Samalla vaaditaan työajan lyhentämistä. Melkomoinen yhtälö kansakunnan talouden ylläpitämiseksi, kehittämisestä nyt puhumattakaan. Julkinen puoli on eniten äänessä, vaikka onkin vientialoihin nähden vain tukitoimija. Ammattiliitot vaativat jopa valtakunnansovittelijan eroa – mitä ilmeisimminkin siksi, että tämä on nainen – missä muualla kuin ammattiliitoissa naisia saa syrjiä näin räikeästi?
Mikkeli makaa kuitenkin mallillaan: kaupungin talouden kymmenien miljoonien vaje paikataan irtisanomalla – 6 henkeä! Nämäkin luvataan työllistää kaupungin muissa yksiköissä. Kaasuttamoon pumpataan lisämiljoonia, vaikka jo nyt sieltä on viety ”hightech -laitteita” romuttamoihin! Soittakaa nyt ihmeessä joku valtioneuvoston vaihteeseen 0295 16001 ja pyytäkää lähettämään tänne meille Mikkeliin selvitysmies. Tai -nainen…

Kyckling ei vaihtaisi päivääkään

|
Ruoan alkuperä kiinnostaa ihmisiä. Hietalan luomutilalla pystytään kertomaan erittäin tarkasti mitä suuhunsa laittaa. Hirvensalmella sijaitsevalla Hietalan luomutilalla avattiin viime syksynä lihamyymälä, joka on tilan ...

Kuka maksaa koronatestiviulut?

|
Kentällä on herännyt epäilyjä siitä, siirretäänkö koronatestien odotuskustannuksia yksityissektorin harteille. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella koronatestauksissa on ruuhkaa. Essoten tiedotteen mukaan ruuhkasumaa ...

”Ammattilainen on aina ammattilainen”

|
KuvaMatti täyttää 50 vuotta. Oli vuosi 1955, kun 14-vuotias juoksupoika Matti Hämäläinen vei A. Luukkosen Radiotuotteesta korjattavia laitteita sähköasentaja Pauli Puukolle. Puukko harrasti valokuvausta ...

Korona on kurittanut paikallisliikennettä

|
Koronapandemia pysäytti Suomen monelta osin viime maaliskuussa: koulutyö pysähtyi, monilla työpaikoilla siirryttiin etätyöskentelyyn, rajaliikennettä rajoitettiin ja olipa Uusimaa hetken aikaa osin suljettuna. Junaliikenne kärsi ...

Maranellon korskeat orit kävivät kylässä

|
Ferrari Poker Run Saimaa toi ihailtaviksi kymmenittäin maailman arvostetuimman brändin autoyksilöitä. Elokuun toiseksi viimeisenä lauantaina riitti autofriikeille silmänruokaa. Toinen toistaan upeammat Ferrarit kiersivät niin ...