”Uskon omaan tekemiseemme”

|

Pasi Lahikainenopastaa autoilijoiden kurkkaamaan oman auton renkaiden kuntoa säännöllisin väliajoin.
Pasi Lahikainenopastaa autoilijoiden kurkkaamaan oman auton renkaiden kuntoa säännöllisin väliajoin.

Katsastusvälien nousu uusissa autoissa tuo alalle haasteita.

Mikkelin Tähti Katsastus Oy muutti noin kuukausi sitten Tuskusta Otavankadulle Vauhti-Vaunun entisiin tiloihin. Käynti liikkeeseen tapahtuu sisäpihan kautta.
– Muutimme paremman sijainnin sekä tilojen vuoksi. Täällä on isommat tilat niin asiakaspalvelulle kuin henkilökunnalle, yrittäjä Pasi Lahikainen kertoo.
Lahikainen luotsaa kolmea muutakin katsastusasemaa, jotka sijaitsevat Kangasniemellä, Joutsassa ja Pieksämäellä. Kangasniemellä asuvan yrittäjän aika kuluu paljolti tien päällä.
– Kyllä tulee käytyä kaikilla asemilla tasaisesti. Teen myös joka päivä ihan tätä perustyötä eli katsastan autoja, Lahikainen kertoo.
Yrityksen palkkalistoilla on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 11 työntekijää.

Yrittäjyys ei ollut itsestään selvä asia Lahikaiselle kun hän aloitti ensimmäisen katsastusaseman pyörittämisen Kangasniemellä 2012.
– Olin isommalla firmalla ensin töissä, mutta porukkaa alettiin supistaa ja työskentelin lopulta aika paljon yksin. Pikkuhiljaa yrittäjyys alkoi kiinnostaa ja tässä sitä nyt ollaan.
Tulevaisuuden näkymät eivät suoranaisesti huolestuta Lahikaista, mutta uusien autojen katsastusväleihin tulleet lakimuutokset tuovat mukanaan haasteita.
– Uudet autot, eli alle 10-vuotiaat, katsastetaan nykyisin kahden vuoden välein. Ensimmäisiä kahden vuoden leimoja ruvetaan antamaan toukokuussa, joten sitten sen näkee, mies pohtii.
Lahikainen arvelee autojen katsastuksen vähenevän vuositasolla noin 20 %. Hintakilpailu Mikkelissä on kovaa, eikä katsastusvälin kasvu ainakaan vielä näy asiakkaiden suuntaan hintojen nostolla.
– Tiukat ajat ovat tulossa, mutta ei auta kuin katsoa mitä tapahtuu.
– Uskon omaan tekemiseemme ja siihen, että pärjäämme, Lahikainen pohtii.
Mikkelissä ei tällä hetkellä ole muita katsastusasemia, jonka omistajuus olisi samassa maakunnassa.

Autot ovat Lahikaisen mukaan Etelä-Savon seudulla pääasiallisesti hyvässä kunnossa. Suomen olosuhteet tuovat autoiluun omat haasteensa.
– Asia, johon olen kiinnittänyt huomiota, ovat renkaat. Niihin kannattaisi kyllä jokaisen autoilijan hieman panostaa ja vilkaista, mitä auton alla on.
Pimeään aikaan liikkuminen nostaa myös heijastimien käytön esille. Katsastuksessa tarkastetaan, että auto on siltä osin kunnossa.
– Kannattaa tehdä itselle ja perheenjäsenille kotikatsastus eli tarkistaa, että heijastinasiat ovat kunnossa ennen kuin lähtee ulos, Lahikainen vinkkaa lopuksi.

Virpi Pasonen harrastaa kierrätystä ja tuunausta intohimoisesti. – Pikku tuunauksella tästä roskalava-ryhmästä löytyneestä nojatuolista tuli kuin uusi, iloitsee Virpi Pasonen.

Roskalavalta koti uusiksi

|
Virpi Pasonen on myös ahkera tuunaaja. Virpi Pasonen on ahkera kierrättäjä ja kirpputoreilla kävijä. Hän on myös mukana useissa sosiaalisen median kirpputoriryhmissä. – Roskalava ...
Vekkuliteatterilaiset harjoittelevat sunnuntaisin tulevia näytöksiä varten. Kuva: Tiina Bolz

Juhlanäytös valmistuu äitienpäiväksi

|
Loppusilausta vaille valmis oleva näytelmä tuo Vekkuliteatteriin uusia tuulia. Kansalaisopiston yhteydessä toimiva Vekkuliteatteri juhlii tänä vuonna 35-vuotista taivaltaan. Äitienpäivänä ensi-iltansa saava juhlanäytös ”Hukassa on ...

Purkuosien kierrätys tehostuu

|
Kierrättäminen on ollut kaikkien huulilla jo vuosien ajan. Paaliksi puristettava auto palvelee osiensa ansiosta vielä elinkaaren jälkeenkin. Rekisteristä poistettu auto on nosturilla, käynnissä on ...
– Vapaa-ajan asumisen merkitys Etelä-Savossa esimerkiksi elinvoiman, työllisyyden ja maaseudun elävöittämisen näkökulmasta on merkittävä, sanoo Ilkka Juva.

”Nuoret vaativat mökkiseudulta enemmän”

|
Pilottikokeilu osoitti paikallisten palveluiden ja mökkiläisten kohtaanto-ongelmat. Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta on toiminut seudulla jo vuodesta 2006 lähtien. Tarkoituksena on kehittää vapaa-ajan asumista. Perinteinen kesälomamökkeily ...
Gigaexpossa järjestettiin päivän päätteeksi peliturnaus, jonka osallistujamäärä täyttyi jo heti aamusta.
Kuva: Jimi Roos

E-urheilu on nousussa Mikkelin seudulla

|
Paikallinen e-urheilua tunnetuksi tekevä yhdistys Mikkeli eSport ry on erittäin tyytyväinen kuluneeseen vuoteen. Mikkeli eSports ry järjesti maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Gigaexpon Mikkelin Gigantissa yhdessä ...