Reaaliomaisuuteen sijoittaminen houkuttelee yhä useampia

|

Aloitus tärkeintä. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, vaan pitkäjänteisen suunnitelman noudattamista, kertoo sijoitusjohtaja Tero Fennander United Bankersilta.
Aloitus tärkeintä. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, vaan pitkäjänteisen suunnitelman noudattamista, kertoo sijoitusjohtaja Tero Fennander United Bankersilta.

Vanha sijoittamisen viisaus neuvoo sijoittamaan vain siihen, mistä ymmärrät.

Suomalaiset ovat läpi vuosikymmenten sijoittaneet kiinteään omaisuuteen, asuntoihin, liiketiloihin sekä maahan ja metsään. Aika on kuitenkin muuttunut, eikä useimmilla meistä enää riitä osaaminen ja aika fyysisiä töitä vaativien omaisuuserien huolehtimiseen.
Osakemarkkinat ovat olleet arvostuksen osalta suhteellisen korkealla jo pitkään. Tämä on saanut sijoittajat entistä varovaisemmiksi, vaikka mitään ryntäystä pörsseistä poispäin ei olekaan tapahtunut. Syynä on se yksinkertainen tosiasia, että tuottavia vaihtoehtoja on matalan korkotason aikakaudella hyvin vähän.

Reaaliomaisuuteen voidaan sijoittaa myös rahastojen avulla. Esimerkiksi suomalainen United Bankers on tarjonnut erilaisia kiinteään omaisuuteen sijoittavia rahastoja jo kymmenien vuosien ajan. Kiinteistö-, infra-, metsä- ja maaomaisuuteen sijoittavat rahastot ovat suosittuja tasaisen tuoton vuoksi.
Hyvin monen sijoitussalkku koostuu osake- ja korkoinstrumenteista. Vaihtoehtoinen ajattelutapa on kuitenkin olemassa.
– Mikäli salkku jaetaan kolmeen osaan, osakkeisiin, korkoon ja reaaliomaisuuteen, niin yhden osa-alueen sukeltaminen ei vaikuta kokonaisuuteen yhtä voimakkaasti kuin perinteisellä jaolla korkoihin ja osakkeisiin, opastaa sijoitusjohtaja Tero Fennander.

Reaaliomaisuusrahastot sijoittavat alallaan hyväksi havaittuihin yrityksiin ympäri maailmaa. Näin riskiä saadaan hajautettua myös maantieteellisesti. Lisäksi rahastot ovat merkittäviä omaisuuserien omistajia, joka luo osaltaan turvallisuuden tunnetta.
– UB omistaa esimerkiksi metsää rahastojaan varten 111 000 hehtaaria ja tuo määrä on ollut viime vuosina lisääntymään päin, Fennander kertoo.
Kiinteään omaisuuteen sijoittamisessa pitää olla tarkkana. Esimerkiksi kiinteistörahastojen omaisuusmassa on Fennanderin mukaan tarkkaan mietitty missä ja minkälaisia kohteita salkussa on. Sama koskee myös metsäpuolta.
– Meidän rahastoissa hajautus koskee metsäpuolella pohjoismaita, muissa omaisuuserissä puhutaan maailmanlaajuisesta hajauttamisesta.

Lähinnä Etelä-Savon alueella yksityispankkiiripalveluja tarjoava Fennander on itsekin yrittäjän asemassa. Siksi hän ymmärtää sijoittajien halua turvata omaa vaivalla kasattua pesämunaa viimeiseen saakka.
– Nämä reaaliomaisuuteen sijoittavat rahastot katsotaan yleisesti turvasatamiksi. Ja ne vieläpä ovat tuottaneet kulujen jälkeen hyvin.
– Viimeisten 20 vuoden tarkastelujaksolla tuotto on ollut noin kolme kertaa osakeindeksiä suurempi, Fennander mainostaa.
Reaaliomaisuusrahastoja on monenlaisia. On rahastoja, joihin sijoitetaan isoja summia kerrallaan, mutta tarjolla on myös rahastoja, joihin pääsee mukaan matalalla summalla ja kuukausisäästämisellä. Mitään salaseurojen vaurastumiskeinoja ne eivät siis ole.
– Tärkeintä on sijoittaa johonkin. Moni ajattelee että en voi sijoittaa, kun en ymmärrä näistä mitään.
– Toki on tärkeää mihin sijoittaa, mutta tärkeintä on aloittaminen ja suunnitelmallisuus.

Digitalisaation myötä sijoitusten seuraaminen on helppoa ja esimerkiksi lisäsijoitusten tekeminen on netissä helppoa ja vaivatonta. Silti Fennander ei kehota esimerkiksi rahastosijoittajaa tutkimaan omistuksiaan päivittäin.
– Asioita pitää ajatella pitkällä aikajänteellä. Ei kannata kiusata itseään päiväheilahteluilla, vaan pitää mielessä visusti oma sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä. Siitä se vaurastuminen alkaa, sijoitusjohtaja päättää.

Virpi Pasonen harrastaa kierrätystä ja tuunausta intohimoisesti. – Pikku tuunauksella tästä roskalava-ryhmästä löytyneestä nojatuolista tuli kuin uusi, iloitsee Virpi Pasonen.

Roskalavalta koti uusiksi

|
Virpi Pasonen on myös ahkera tuunaaja. Virpi Pasonen on ahkera kierrättäjä ja kirpputoreilla kävijä. Hän on myös mukana useissa sosiaalisen median kirpputoriryhmissä. – Roskalava ...
Vekkuliteatterilaiset harjoittelevat sunnuntaisin tulevia näytöksiä varten. Kuva: Tiina Bolz

Juhlanäytös valmistuu äitienpäiväksi

|
Loppusilausta vaille valmis oleva näytelmä tuo Vekkuliteatteriin uusia tuulia. Kansalaisopiston yhteydessä toimiva Vekkuliteatteri juhlii tänä vuonna 35-vuotista taivaltaan. Äitienpäivänä ensi-iltansa saava juhlanäytös ”Hukassa on ...

Purkuosien kierrätys tehostuu

|
Kierrättäminen on ollut kaikkien huulilla jo vuosien ajan. Paaliksi puristettava auto palvelee osiensa ansiosta vielä elinkaaren jälkeenkin. Rekisteristä poistettu auto on nosturilla, käynnissä on ...
– Vapaa-ajan asumisen merkitys Etelä-Savossa esimerkiksi elinvoiman, työllisyyden ja maaseudun elävöittämisen näkökulmasta on merkittävä, sanoo Ilkka Juva.

”Nuoret vaativat mökkiseudulta enemmän”

|
Pilottikokeilu osoitti paikallisten palveluiden ja mökkiläisten kohtaanto-ongelmat. Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta on toiminut seudulla jo vuodesta 2006 lähtien. Tarkoituksena on kehittää vapaa-ajan asumista. Perinteinen kesälomamökkeily ...
Gigaexpossa järjestettiin päivän päätteeksi peliturnaus, jonka osallistujamäärä täyttyi jo heti aamusta.
Kuva: Jimi Roos

E-urheilu on nousussa Mikkelin seudulla

|
Paikallinen e-urheilua tunnetuksi tekevä yhdistys Mikkeli eSport ry on erittäin tyytyväinen kuluneeseen vuoteen. Mikkeli eSports ry järjesti maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Gigaexpon Mikkelin Gigantissa yhdessä ...
Vaihtoehto. Joukkorahoituksella on jo nyt tärkeä rooli yritysten rahoituskuvioissa. Kuvassa Tuukka Himanen pakkasi mehuja Kiinan vientiin Aten Marja-Aitalla vuoden 2014 syksyllä.

Joukkorahoituksella on kova kysyntä

|
Pankkien rooli yritysrahoittajana tulee supistumaan ison maailman tavoin. Vuosi sitten toimintansa aloittanut Joutsen Rahoitus sai siivet alleen heti alkukiihdytyksessä. Suomalaisten yritysten vakuudettomien joukkovelkojen markkinapaikan ...
Varaosamyyjä Otto Karhu antoi Heikki Seppäselle sovitettavaksi työtakin.

Myymälän järjestyksellä on väliä

|
Tuotevalikoima kasvoi remontin myötä. Miia Häkkinen asioi Kaapelikadulla sijaitsevassa Valtran myymälässä. Tällä kertaa liikkeellä oltiin perheen pikkupoikien puolesta, jotka kaipailivat perinteistä Valtran joulukalenteria. Suositut ...
Lähellä asiakkaita. LähiTapiola ja S-pankki avasivat yhteisen palvelupisteen Kauppakeskus Stellaan. LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Marko Auttin (oik.) mukaan kauppakeskuksessa toimiva palvelupiste on ensimmäinen laatuaan koko Suomessa. Auttin kanssa päivän kuulumiset vaihtoi asiointipisteessä palveleva Helena Kakriainen.

Innostava johtaja uskoo asiakaspalveluun

|
Kun LähiTapiola Savo-Karjalan alueyhtiön toimitusjohtajan paikka aukesi viime syksynä, heräsi vakuutusalan johtotehtävissä vaikuttaneen Marko Auttin mielenkiinto. Kuopiossa asemapaikkaa aiemmin OP-Pohjolan aluejohtajana pitäneen Auttin kuusihenkisen ...