Reaaliomaisuuteen sijoittaminen houkuttelee yhä useampia

|

Aloitus tärkeintä. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, vaan pitkäjänteisen suunnitelman noudattamista, kertoo sijoitusjohtaja Tero Fennander United Bankersilta.

Vanha sijoittamisen viisaus neuvoo sijoittamaan vain siihen, mistä ymmärrät.

Suomalaiset ovat läpi vuosikymmenten sijoittaneet kiinteään omaisuuteen, asuntoihin, liiketiloihin sekä maahan ja metsään. Aika on kuitenkin muuttunut, eikä useimmilla meistä enää riitä osaaminen ja aika fyysisiä töitä vaativien omaisuuserien huolehtimiseen.
Osakemarkkinat ovat olleet arvostuksen osalta suhteellisen korkealla jo pitkään. Tämä on saanut sijoittajat entistä varovaisemmiksi, vaikka mitään ryntäystä pörsseistä poispäin ei olekaan tapahtunut. Syynä on se yksinkertainen tosiasia, että tuottavia vaihtoehtoja on matalan korkotason aikakaudella hyvin vähän.

Reaaliomaisuuteen voidaan sijoittaa myös rahastojen avulla. Esimerkiksi suomalainen United Bankers on tarjonnut erilaisia kiinteään omaisuuteen sijoittavia rahastoja jo kymmenien vuosien ajan. Kiinteistö-, infra-, metsä- ja maaomaisuuteen sijoittavat rahastot ovat suosittuja tasaisen tuoton vuoksi.
Hyvin monen sijoitussalkku koostuu osake- ja korkoinstrumenteista. Vaihtoehtoinen ajattelutapa on kuitenkin olemassa.
– Mikäli salkku jaetaan kolmeen osaan, osakkeisiin, korkoon ja reaaliomaisuuteen, niin yhden osa-alueen sukeltaminen ei vaikuta kokonaisuuteen yhtä voimakkaasti kuin perinteisellä jaolla korkoihin ja osakkeisiin, opastaa sijoitusjohtaja Tero Fennander.

Reaaliomaisuusrahastot sijoittavat alallaan hyväksi havaittuihin yrityksiin ympäri maailmaa. Näin riskiä saadaan hajautettua myös maantieteellisesti. Lisäksi rahastot ovat merkittäviä omaisuuserien omistajia, joka luo osaltaan turvallisuuden tunnetta.
– UB omistaa esimerkiksi metsää rahastojaan varten 111 000 hehtaaria ja tuo määrä on ollut viime vuosina lisääntymään päin, Fennander kertoo.
Kiinteään omaisuuteen sijoittamisessa pitää olla tarkkana. Esimerkiksi kiinteistörahastojen omaisuusmassa on Fennanderin mukaan tarkkaan mietitty missä ja minkälaisia kohteita salkussa on. Sama koskee myös metsäpuolta.
– Meidän rahastoissa hajautus koskee metsäpuolella pohjoismaita, muissa omaisuuserissä puhutaan maailmanlaajuisesta hajauttamisesta.

Lähinnä Etelä-Savon alueella yksityispankkiiripalveluja tarjoava Fennander on itsekin yrittäjän asemassa. Siksi hän ymmärtää sijoittajien halua turvata omaa vaivalla kasattua pesämunaa viimeiseen saakka.
– Nämä reaaliomaisuuteen sijoittavat rahastot katsotaan yleisesti turvasatamiksi. Ja ne vieläpä ovat tuottaneet kulujen jälkeen hyvin.
– Viimeisten 20 vuoden tarkastelujaksolla tuotto on ollut noin kolme kertaa osakeindeksiä suurempi, Fennander mainostaa.
Reaaliomaisuusrahastoja on monenlaisia. On rahastoja, joihin sijoitetaan isoja summia kerrallaan, mutta tarjolla on myös rahastoja, joihin pääsee mukaan matalalla summalla ja kuukausisäästämisellä. Mitään salaseurojen vaurastumiskeinoja ne eivät siis ole.
– Tärkeintä on sijoittaa johonkin. Moni ajattelee että en voi sijoittaa, kun en ymmärrä näistä mitään.
– Toki on tärkeää mihin sijoittaa, mutta tärkeintä on aloittaminen ja suunnitelmallisuus.

Digitalisaation myötä sijoitusten seuraaminen on helppoa ja esimerkiksi lisäsijoitusten tekeminen on netissä helppoa ja vaivatonta. Silti Fennander ei kehota esimerkiksi rahastosijoittajaa tutkimaan omistuksiaan päivittäin.
– Asioita pitää ajatella pitkällä aikajänteellä. Ei kannata kiusata itseään päiväheilahteluilla, vaan pitää mielessä visusti oma sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä. Siitä se vaurastuminen alkaa, sijoitusjohtaja päättää.

Sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen

|
Sähköavusteiset pyörät eivät saa toimia määräysten mukaan pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on avustaa pyöräilijää. Näitä koskevat polkupyöräilysäännöt, eikä niitä tarvitse rekisteröidä, eikä vakuuttaa. ...

Saunapalot johtuvat yleensä hormista

|
Vapaa-ajan asunnolla käytetty kiinteistötekniikka kannattaa huomioida vakuutuksessa. Sauna ja peseytymistilat kuuluvat yleensä kotivakuutukseen. Mikäli sauna on erillinen rakennus, sille tulee olla oma vakuutuksensa. – ...

Traktorikauppa on murroksessa

|
Maatalouden vuosia jatkunut ahdinko näkyy myös konekaupassa. Yhtäjaksoisesti 18 vuotta New Holland- ja Case IH-kauppana toiminut Etukone jatkaa merkkien huolto- ja varaosamyyntiä kuten tähänkin ...

Kalliomaalausretkille on kysyntää

|
Kallioniemi on tulvillaan elämää. Kallioniemen isäntä istahtaa aamuyhdeksän maissa kuistin sohvalle kahvikuppi kädessään. Aurinko paistaa lämpimästi vanhaan hirsitaloon. Kesä on Kallioniemessä erittäin kiireinen, eikä ...

Joukkorahoituksella on kova kysyntä

|
Pankkien rooli yritysrahoittajana tulee supistumaan ison maailman tavoin. Vuosi sitten toimintansa aloittanut Joutsen Rahoitus sai siivet alleen heti alkukiihdytyksessä. Suomalaisten yritysten vakuudettomien joukkovelkojen markkinapaikan ...

Myymälän järjestyksellä on väliä

|
Tuotevalikoima kasvoi remontin myötä. Miia Häkkinen asioi Kaapelikadulla sijaitsevassa Valtran myymälässä. Tällä kertaa liikkeellä oltiin perheen pikkupoikien puolesta, jotka kaipailivat perinteistä Valtran joulukalenteria. Suositut ...

Innostava johtaja uskoo asiakaspalveluun

|
Kun LähiTapiola Savo-Karjalan alueyhtiön toimitusjohtajan paikka aukesi viime syksynä, heräsi vakuutusalan johtotehtävissä vaikuttaneen Marko Auttin mielenkiinto. Kuopiossa asemapaikkaa aiemmin OP-Pohjolan aluejohtajana pitäneen Auttin kuusihenkisen ...