Jätteiden villilänsi
JiiTeen Kuukautinen

|

Monet yritykset ja kaupunkilaiset ihmettelevät mikkeliläistä elinkeinopolitiikkaa: kaupunki lapioi rahaa omille yhtiöilleen, jotta nämä voisivat kilpailla avoimen yrityssektorin kanssa. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä kaupungin junailemat takaukset omistamilleen sähköyhtiö ESE Oy:lle ja kaatopaikkayhtiö Metsäsairila Oy:lle, jotta nämä voisivat merkitä kaasuyhtiö Biosairila Oy:n osakeannissa osakkeita 5 miljoonalla eurolla.
Kuntien tulee pitää huolta kuntalaistensa peruspalveluista. On perusteltua lukea sähkö, kaukolämpö ja asumisjätteiden käsittely tällaisiin peruspalveluihin. Mutta se, kuuluuko vaikkapa liikennekaasutuotanto ja yritysjätteiden käsittely peruspalveluihin onkin jo pohtimisen paikka – näillä liiketoiminta-alueilla kun alueellamme on yksityisiäkin toimijoita. Toimijoita, jotka aina – siis aina – pystyvät toimimaan vastaavia ”kunnallisjärjestöjä” tehokkaammin. Tämä ei ole mielipide, vaan useasti esiin tullut tosiasia.
Eipä silti, on näillä kuntayhtiöillä oikean yritystoiminnankin piirteitä: mm. kelohuvilat Lapissa. Kelohuvilatoiminnan kuulumista kunnan peruspalveluihin voi sitäkin pohtia – ainakin niin kauan kuin kelolinnat eivät ole kaikkien kuntalaisten vapaasti käytettävissä.
Otan esimerkin kaupungin häirikkökäyttäytymisestä jätteiden käsittelyssä. Metsäsairila Oy:llä on yksinoikeus alueemme asumisjätteiden käsittelyyn. Yritysjätteiden – mm. rakennusjätteiden – käsittelyssä vallitsee kuitenkin vapaa kilpailu. Metsäsairila veloittaa yritysjätteiden vastaanotosta alalla yleisesti pidettyä hintatasoa selkeästi vähemmän. Tämä on mahdollista, koska kunnallinen yhtiö voi kattaa lakisääteisen toimintansa tuotoilla myös tätä vapaan kilpailun alaista toimintaa mm. kiinteiden kulujen osalta.
Valtiovaltakin on huomannut tämän häirikkökäyttäytymisen, sillä jätelainsäädäntöä on rukattu niin, että kunnallisen jäteyhtiön jätejalosteiden ulosmyynti saa olla korkeintaan 10 % yhtiön liikevaihdosta. Tämä rajoitus ei koske kuitenkaan sellaisia kuntayhtiöitä, joiden alueella ei ole yksityisiä jätealan toimijoita – tällöin myynti voidaan hoitaa rajoittamattomasti ns. toissijaisen vastuun (TSV) sopimuksin. Ongelma on kuitenkin, että myös monet kuntayhtiöt, joiden toimialueella on yksityisiäkin toimijoita, kirjaavat yritysjäteostot härskisti TSV:n harmaalle sektorille ja väistävät näin tuon 10 % rajoituksensa.
Tähän epäreiluun kilpailuun on puututtu ja lainkiristyksiä sekä lisääntyvää viranomaisvalvontaa on luvassa. Ehkäpä ongelma poistuu lopulta myös Mikkelin seudulta.

Entistä maukkaammaksi leivottu

|
Uusi CLA työntää tähtimerkin imagoa yhä nuorekkaampaan suuntaan. Ei tarvitse mennä kovinkaan pitkälle ajassa taaksepäin, kun Mercedes-Benz miellettiin varttuneempien herrasmiesten kulkupeliksi. Kansanautona eli taksina ...

Massey-Fergusonin jälkimarkkinointi- toiminnot Etukoneelle

|
Traktoreiden ja maansiirtokoneiden huolto- ja varaosatoiminnat keskittyvät Mikkelissä entisestään. Arinakadulla sijaitsevan Etukoneen huoltotarjonta täydentyy viidennellä merkillä, kun Massey-Ferguson liittyy New Hollandin, Case IH:n, Zetorin ...

Vihreä valhe — JiiTeen Kuukautinen

|
Otsikko ei ole omaa keksintöäni. Otsikko on Mikko Paunion menestyskirjan ”Vihreä valhe” kopio. Paunio paljasti Vihreän ajatusmallin sudenkuopat jo vuosikymmeniä sitten. Minä jatkan mielelläni ...

Ekologisuus edellä

|
Kesäaikaan aurinko lämmittää Airolan perheen käyttöveden kokonaan. Kun hirvensalmelainen Pekka Airola 2000-luvun alkupuolella muutti nykyiseen kotiinsa, talossa oli öljylämmitys. – Tarkoituksena on ollut siirtyä ...

Mustangit valtaavat Mikkelin

|
Suomen suurin yhteen automalliin keskittynyt kerho, Ford Mustang Owners’ Club of Finland ry (FMOC), järjestää Mustang-autonäyttelyn heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Mikkelin satamassa. Vuosittain eri paikkakunnilla ...