Hiukkassuodattimen voi herättää henkiin

14.12.2018 Auto & Kone
Karlan huoltoneuvoja Kari Sistosen mukaan uusi puhdistuslaite on ensimmäinen Mikkelin seudulla.

Päästöongelmien syntipukiksi haukutun dieselin toimintakunnosta voi pitää huolta oma-aloitteisesti.

Polttoaine- ja pakokaasujärjestelmien puhdistukseen tarkoitettu kone on otettu käyttöön Mikkelin Hietakadulla vaikuttavalla Karlalla. Huoltoneuvoja Kari Sistosen mukaan partikkelisuodattimien puhdistuksiin tarkoitettu huoltolaitteisto on otettu hyvin vastaan, vaikka sen markkinointi on alkanut vasta hiljattain. Sistosen mukaan asiakkaina on ollut niin yksityishenkilöitä kuin toisia korjaamojakin.

Markkinoilla on tarjolla erilaisia menetelmiä hiukkassuodattimien puhdistamiseksi. Hiukkassuodattimen tukkeutuminen havaitaan yleensä mittaristoon syttyvästä merkkivalosta. Talviolosuhteiden ja pätkäajon seurauksena helpommin tukkiutuva hiukkassuodatin voidaan yrittää regeneroida auton oman toiminnon kautta.
Regenerointi vaatii yleensä pidemmän matkan ajon, jotta hiukkaset ehtivät palaa suodattimesta pois. Autonomistajat eivät välttämättä sisäistä sitä, että regenerointivalon palaessa on ajamista jatkettava. Usein kuitenkin pysäytetään auto ja toimitaan juuri päinvastoin kuin mitä pitäisi toimia.
Mikäli poltto epäonnistuu useamman kerran peräkkäin, tukkeutuu suodatin liiak­si. Mikäli riittävää läm­pötilaa ei saavuteta tukkeutuneen hiukkassuo­dattimen vuoksi, auto menee vikatilaan. Tapahtumaketjun seurauksena on suunnattava korjaamolle.
Korjaamolla on mahdollista yrittää ohjelmallisesti regeneroida suodatin, mutta aina tässä ei onnistuta. Vaihtoehtona on tämän jälkeen ollut lähinnä hiukkassuodattimen vaihto, joka on melkoisen arvokas toimenpide. Nyt rinnalle on tullut hiukkassuodattimen puhdistus koneellisesti.

Arvokkaan puhdistuslaitteen käyttöasteen täytyy olla korkea. Kysymyksessä ei ole pelkkä diesel-käyttöisten autojen partikkelisuodattimien puhdistukseen tarkoitettu laitteisto, vaan eräänlainen monitoimikone.
– Tämän avulla voidaan tehdä polttoaineen ruiskutusjärjestelmän puhdistuksia, turbon puhdistuksia ja ilmanoton puhdistuksia hiukkassuodatinkäsittelyjen lisäksi, Sistonen kertoo.
Hiukkassuodattimet yleistyivät 2000-luvun puolivälissä. Vaikka niiden toimivuutta ei voida todeta vuosikatsastuksen yhteydessä, on suodattimen puhdistus myös ympäristöteko. Sistosen mukaan muutaman satasen käsittelyllä voidaan ehkäistä yleensä nelinumeroista summaa vastaavan euromäärän verran orastavia korjauskuluja.
– Toisekseen, auton ominaisuudet ja toimivuus ovat ihan toista huollon jälkeen, mies tietää ja rientää palvelemaan seuraavaa asiakasta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0