Kaihulta kajahtaa
JiiTeen Kuukautinen

|

Mikkelissä on noussut keskustelu Kaihun alueen rakentamisesta – on vaadittu pidättäytymistä rakentamisesta kaupunkia halkovan harjun ja sen viereisen lammen alueella.

Muutama käsite. Kaihunharju on osa yli 30 km pitkää jääkauden aikana muodostunutta luode-kaakko suuntaista pitkittäisharjua. Kaupunki voidaan taas väljähkösti määritellä ympäröivää maaseutuaan selvästi tiheämmin rakennetuksi alueeksi. Kaihunlammen merkitys on Mikkelille tärkeä, sillä sen vedestä – harjun lisäksi – saadaan kaksi kolmasosaa kaikesta Mikkelin Vesilaitoksen tuottamasta vedestä.
Käydyssä keskustelussa on väitetty, että Kaihu olisi jotensakin ainutlaatuinen sijaitessaan kaupungin keskustassa. Väite on liioiteltu, kun muistaa, että Salpausselälle (päätemuodostuma) on rakennettu useitakin kaupunkeja Hangosta Joensuuhun. Edelleen Pispalanharju on erityisen taajaan rakennettua Tamperetta. Tampereen käyttämä vesi tulee toki pintavedestä, Roineesta, ei harjuista. Salpausselällä on kuitenkin käytössä lukemattomia, laajojakin pohjavesimuodostumia.
Kannatan ehdottomasti Kaihun alueen maltillista rakentamista: muutama paritalo mainiolle maaperälle ja komeisiin maisemiin kaunistaa minkä tahansa kaupungin kasvoja! Lisäksi se vetää hyvätuloisia maksukykyisiä asukkaita joko Mikkelistä tai muualta ja vapauttaa hieman vaatimattomampia asuntoja niitä kaipaaville. Rakentaminen voidaan toteuttaa luontoarvoja kunnioittaen huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella. Ja onhan ymmärtääkseni se kohuttu rantaviiva jäämässä yleiseen käyttöön.
Kun useasti Mikkelissä on alleviivattu elinkeinopolitiikan kehittämisen tärkeyttä työpaikkojen ja uusien veronmaksajien saamiseksi, kannan minäkin nyt korteni kekoon: elinkeinopolitiikka ei ole vain seminaareja, ilmoituksia maan valtalehdissä tai esitteiden painamista. Elinkeinopolitiikka on lisäksi mm. juuri sitä, että Kaihun kaltaisia rakentamishankkeita synnytetään eri puolille kaunista kaupunkiamme. Elävä luonto on luonnollisesti sekin vetovoimatekijä – sitä taas piisaa yllin kyllin eripuolilla Mikkeliä. Myös kohtuuetäisyydellä ydinkeskustastakin.
Nähtiinpä sitten millaisia vaiheita tahansa tässä Kaihun rakentamishankkeessa, toivon, ettei kukaan yli-innokas luonnonsuojelija ryhdy kuitenkaan takavuosilta tuttuun venkoiluun: ostamaan netissä kaupattavia liito-oravan papanoita ja toimittamaan ne Kaihulle. Ynnä soittamaan ympäristötarkastajat eristämään alueen…

Asiakasvastaava Milla Vesalainen auttaa tarvittaessa digitaalisen tilauskioskin käytössä. – Tämä oli kyllä todella kätevää, annostaan valitsemassa ollut pariskunta totesi onnistuneen tilauksen jälkeen.

Tilauskioskit työllistävät enemmän

|
McDonald’siin saatiin kolme uutta nimitystä. Mikkelin McDonald’sissa otettiin käyttöön marraskuussa digitaaliset tilaus­kioskit, joista asiakas saa itse tilattua ruoka-annoksensa. Isoilla kosketusnäytöillä on kuvat kaikista tuotteista. ...
Autoharrastukseen hurahtaneella hieroja Jari Veteläisellä on vastaanotot Otavassa ja Haukivuorella. Marraskuun puolivälistä avautui Ristimäenkadulla Mikkelin toimipiste.

Autoala vaihtui lihashuoltoon

|
Uusi hieroja Mikkeliin. Hieroja Jari Veteläinen avaa marraskuun puolivälissä vastaanoton Ristimäenkadulle. – Olen viisikymppinen kaveri, Oulusta kotoisin ja ehtinyt tehdä kaikenlaista matkan varrella, kertoo ...
Antti ja Matti Saranki pyörittivät yritystä yhdessä noin 18 vuotta. Nyt isä Matti on jäänyt eläkkeelle.

”Lasi on aina lasia”

|
Lasialan ammattilaiset juhlivat 20-vuotista taivaltaan. Yrittäjänkadulla sijaitseva Lasitusliike Lasi-Saranki Oy täytti syyskuussa 20 vuotta. Alun perin yrityksen laittoivat pystyyn isä Matti ja poika Antti ...