Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja

|

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella.

Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat ja rakennukseen asennetaan koneellinen ilmanvaihto, koneellinen poisto imee ilman sieltä mistä saa: rakenteiden raoista, postiluukun kautta käytävästä, pistorasioiden läpi seinästä tai viemäreistä. Välillä asukkaat tukkivat itse venttiileitä vedon tunteen tai melun vuoksi.
– Rakenteiden läpi asuntoon vuotava ilma tuo sisäilmaan epäpuhtauksia, joista osa voi olla terveydelle haitallisia. Ilman vaihtuminen on lisäksi riittämätöntä, mikä aiheuttaa tunkkaisuutta ja heikentää ilman laatua, kertoo Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.
Toimiva painovoimainen ilmanvaihto edellyttää aina korvausilma- ja poistoilmaventtiileitä, kuten koneellinen ilmanvaihtokin. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilman vaihtuminen perustuu sisä- ja ulkolämpötilan eroon, sillä lämmin ilma pyrkii ylöspäin.
– Nyrkkisääntönä voi pitää, että asunnossa pitää olla yksi korvausilmaventtiili 20 m2 kohti. Näin korvausilmaa tulee tarpeeksi ja sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos asunnosta, Schlauf kiteyttää.

Ilman tulisi vaihtua asunnossa kaksi kertaa tunnissa. Ilman korvausilmaventtiilejä tämä ei toteudu. Korvausilmaventtiilejä voi asentaa myös jälkikäteen. Helpoiten ilmanvaihdon parantamisen voi aloittaa kodeissa, joissa venttiilit on vain tukittu. Tilanne paranee avaamalla ja puhdistamalla venttiilit.

 

Monesti ongelmat aiheutetaan itse

Painovoimaista ilmanvaihtoa käytettiin vanhoissa hengittävissä rakennuksissa, mutta nykyisten rakennusmääräysten mukaan kaikkiin uusiin taloihin tulee asentaa koneellinen ilmanvaihto. Hyvin pitkälti sisäilmaongelmat johtuvat itse tehdyistä virheistä.
– Vanhemmissa taloissa painovoimaisen ilmanvaihdon pitäisi periaatteessa toimia, mutta monesti ongelmia aiheutuu esimerkiksi rakennusvaiheessa tehdyistä virheistä tai sitten jälkeenpäin tehdyistä korjauksista, sanoo Vesa Laitinen RT-Nuohous Ay:stä.
– Käytetään hengittämättömiä materiaaleja kuten lasikuitutapettia, tapetoidaan ilmanvaihtoluukut umpeen tai tehdään rakennuksista muuten liian tiiviitä. Silloin ollaan pulassa.

Myös jälkeenpäin asennettu koneellinen poisto ilman riittävää määrää korvausilmaventtiilejä aiheuttaa ongelmia. Silloin ilmanvaihto alkaa vetämään korvausilmaa vääristä paikoista, esimerkiksi rakenteiden tai viemäreiden läpi. Siitä seuraa tunkkaista ilmaa, hajuhaittoja ja kuvitelma sisäilmaongelmasta.
– Sisäilmaongelmasta saattaa kuitenkin tulla totta, mikäli ilmanvaihto ei ole kunnossa, sanoo Laitinen.
– Jos kosteus ei pääse haihtumaan rakennuksesta, se jää ensin pintoihin ja siirtyy ajan myötä rakenteisiin.

Gabbasova

Olohuone Galleria Haukivuorella jatkaa

|
Galleristi yllättyi suosiosta. Tarja Forsblom avasi toukokuun lopulla Olohuone Galleria nimeä kantavan kotigallerian ja kahvilan Haukivuorella Pitkäahonmutkassa sijaitsevaan entiseen koulurakennukseen. Näyttelytiloina toimivat toinen olohuone ...
Toimintakeskuksella ja Uutta elämää -myymälässä valmistaudutaan kuumeisesti joulun tuloon. – Parhaillaan on meneillään neuvottelut pop up -joulumyymälästä keskustaan, kertovat Emmi Tuhkanen ja Heikki Siitonen ratsujensa selästä.

Uutta elämää -myymälä valmistautuu joulusesonkiin

|
Kierrätysmateriaalit saavat toimintakeskuksen pajalla uuden elämän. Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää myymälässä on myynnissä Toimintakeskuksen pajatuotteita, joita valmistetaan kierrätysmateriaaleista. – Uutta elämää -myymälä ei ota ...
– Hyvä nyrkkisääntö oikean rinnanympäryksen valintaan on se, että selän ja rintaliivin väliin täytyy mahtua tulitikkuaski pitkittäissuunnassa. Silloin liivien venymä on oikeanlainen. Kuppikokoa valitessa tärkeää on, että kuppi tukee rintaa ja rinta ei tursuile ulos kupista, Johanna Marttinen ohjeistaa.

Voi hyvin oikeankokoisissa liiveissä

|
Liiviostoksilla kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa. Asiointi alusvaatteita myyvässä erikoisliikkeessä saattaa olla jymy-yllätys. Monesti käy nimittäin niin, että kuppikokoa valitessa aakkosissa mennäänkin huomattavasti pidemmälle kuin ...
3.KUVA Hair Game Pullinen, Mansikka

Syksy tuo tummempia sävyjä hiustrendeihin

|
Kesän jälkeen hiukset kaipaavat tehohoitoa. Kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia, jolloin hiuksia äsitellään itse ahkerasti. Myös aurinko kuivattaa hiusta. – Kesän ja aurinko ...
– Vartalon kuivaharjaus on helppo tehdä kotona esimerkiksi kuorintahansikkailla. Siihen tarkoitukseen sopivat myös perunanpesukäsineet. Vie kuorinta-aineet ja välineet suihkuun tai saunaan. Sieltä ne on helposti saatavilla, vinkkaa SKY kosmetologi Kirsi Ritosalo.

Nyt on aika antaa kyytiä kesäiholle

|
Ihonhoidossa puhdistus on tärkeintä. Mennyt kesä on saanut ihmiset hikoilemaan ihohuokoset täyteen ja pyyhkimään hikeä. – Nyt on juuri se hetki, jolloin kannattaa hien ...