Minä kunnanjohtaja

|

Pertti Koivula ja Milko Lehto ovat koko kevään tehneet tiivistä yhteistyötä. Ensi tiistaina yhteistyön hedelmä, monologiesitys Minä kunnanjohtaja, nähdään Kuninkaankartanon kesäteatterissa.
– Tämä on ollut kauheaa aikaa meille molemmille, miehet nauravat.
Pertti Koivula ja Milko Lehto ovat koko kevään tehneet tiivistä yhteistyötä. Ensi tiistaina yhteistyön hedelmä, monologiesitys Minä kunnanjohtaja, nähdään Kuninkaankartanon kesäteatterissa. – Tämä on ollut kauheaa aikaa meille molemmille, miehet nauravat.

Pertti Koivula ei ole aikaisemmin ollut ennen ensi-iltaa yhtä hermostunut.

– Jännittää aivan vietävästi, sanoo näyttelijä Pertti Koivula ja ryystää kahvikupistaan.
– Kädet puutuu eikä saa nukutuksi. Koskaan aikaisemmin en ole valmistanut monologia näyttämölle.
Koivula tekee monologidebyyttinsä Juvan Kuninkaankartanon kesäteatterissa tulevan viikon tiistaina. Kyseessä on Jari Järvelän Minä kaupunginjohtaja -kirjaan pohjautuva, Milko Lehdon käsikirjoittama ja dramatisoima Minä kunnanjohtaja monologiesitys.
– Kuninkaankartanon ja Sahanlahden kesäteattereita luotsaava Pauliina Hukkanen heitti ilmaan ajatuksen, että miksi en valmistaisi monologia ja tulisi vierailulle, kertoo Koivula.
– Otin Milkoon yhteyttä ja tässä ollaan.

Näytelmä kertoo kunnanjohtajasta, mammutista, joka näinä Me Too –aikoina yrittää edelleen pitää kiinni kynsin hampain omasta asemastaan vaikka tajuaa, että on jo sulavan jäälautan päällä.
– Tämä on ehkä jonkinlainen kunnianosoitus niille vanhoille ”panssarivaunuille”, jotka vielä mennä jyristää ja yrittää pitää kiinni vanhasta ja totutusta. Jokainen ihminen on kuitenkin oman aikakautensa tuote ja muutos on vaikea asia. Ja haluaako kaikki edes sitä, miettii ohjaaja Milko Lehto.

Näytelmää parivaljakko on työstänyt vuodenvaihteesta lähtien.
– Tämä on ollut ehkä koko urani hankalin ja haasteellisin sovitustyö. Voisi sanoa, että kyseessä on ollut eräänlainen pihtisynnytys, nauraa Lehto.
– Mutta koska Pertti halusi monologin Järvelän teksteistä, minkäs teet.
– Monologista on tehty yli neljäkymmentä versiota. Nyt olemme vihdoin päässeet yhteisymmärrykseen. Toistaiseksi, virnistää Koivula.
Monologiesityksessä käytetään myös Koivulan loistavaa laulutaitoa hyväksi.
– Eli mukaan on ujutettu tuttuja biisejä tai niiden osia, joita Pertti laulaa Altti Uhleniuksen valmistaman taustanauhan säestäessä, kertoo ohjaaja Milko Lehto.
Kysyttäessä, pitääkö Koivula roolihahmostaan, miestä naurattaa.
– Itsestä ne jutut on kaivettava, joten tavallaan pelottavankin paljon pidän. Kaikissa on jotain rakastettavia piirteitä.
– Olen minä näytellyt Hermann Göringiäkin, joka paistoi juutalaisia pannulla. Kummallisesti siitäkin hahmosta löytyi jotain rakastettavaa.

Miksi Pertti Koivula ei ole aikaisemmin valmistanut monologia näyttämölle?
– En ole uskaltanut! Vakavasti puhuttuna sille ei ole aikaisemmin ollut aikaa, Koivula kertoo.
– Nyt kuitenkin tuli hyvä sauma. Olen virkavapaalla Helsingin kaupunginteatterista ja pitkästä aikaa on ollut mahdollista harrastaa tanssimista ja miettiä, mitähän sitä tekisi.
– Harrastan lavatansseissa käyntiä. Pitää tämän kesän aikana ottaa menetetyt tanssit takaisin samalla kun kierrämme näytelmällä ympäri kyliä.

Monologi nähdään ainakin Juvalla ja Puumalassa ja sen jälkeen suunnistetaan pääkaupunkiseudulle.
– Jos hyvin käy, olemme valmiita kiertämään laajastikin. Näytelmä on sen verran helposti liikuteltavissa, kun ei rekvisiittaa tai lavastusta juurikaan ole. Mutta tarina on sitäkin painavampi, sanoo Koivula.
Luvassa on hulvaton musiikillinen iltama, jossa sukelletaan syvälle ihmismieleen ja tullaan pulskempina takaisin.
”Lava on minun, Pertti Koivulan näköisen kunnanjohtajan ja lupaan että saatte elämänne kyydin – tai ainakin sellaisen tällin ettette siitä hevillä toivu.
Komedia suhmuroinnin ytimestä, jossa pannaan akat (ja ukotkin) kuntoon – kaiken muun lisäksi.”

Minä kunnanjohtaja, kantaesitys Kuninkaankartanon kesäteatterissa Juvalla 19.6.2018

Gabbasova

Olohuone Galleria Haukivuorella jatkaa

|
Galleristi yllättyi suosiosta. Tarja Forsblom avasi toukokuun lopulla Olohuone Galleria nimeä kantavan kotigallerian ja kahvilan Haukivuorella Pitkäahonmutkassa sijaitsevaan entiseen koulurakennukseen. Näyttelytiloina toimivat toinen olohuone ...
Toimintakeskuksella ja Uutta elämää -myymälässä valmistaudutaan kuumeisesti joulun tuloon. – Parhaillaan on meneillään neuvottelut pop up -joulumyymälästä keskustaan, kertovat Emmi Tuhkanen ja Heikki Siitonen ratsujensa selästä.

Uutta elämää -myymälä valmistautuu joulusesonkiin

|
Kierrätysmateriaalit saavat toimintakeskuksen pajalla uuden elämän. Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää myymälässä on myynnissä Toimintakeskuksen pajatuotteita, joita valmistetaan kierrätysmateriaaleista. – Uutta elämää -myymälä ei ota ...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja

|
Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa ...
– Hyvä nyrkkisääntö oikean rinnanympäryksen valintaan on se, että selän ja rintaliivin väliin täytyy mahtua tulitikkuaski pitkittäissuunnassa. Silloin liivien venymä on oikeanlainen. Kuppikokoa valitessa tärkeää on, että kuppi tukee rintaa ja rinta ei tursuile ulos kupista, Johanna Marttinen ohjeistaa.

Voi hyvin oikeankokoisissa liiveissä

|
Liiviostoksilla kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa. Asiointi alusvaatteita myyvässä erikoisliikkeessä saattaa olla jymy-yllätys. Monesti käy nimittäin niin, että kuppikokoa valitessa aakkosissa mennäänkin huomattavasti pidemmälle kuin ...
3.KUVA Hair Game Pullinen, Mansikka

Syksy tuo tummempia sävyjä hiustrendeihin

|
Kesän jälkeen hiukset kaipaavat tehohoitoa. Kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia, jolloin hiuksia äsitellään itse ahkerasti. Myös aurinko kuivattaa hiusta. – Kesän ja aurinko ...