Kolme vuodenaikaa

|

Mikkeliläinen Leena Maaranen teki jo toisen runokirjan.
– Materiaalia syntyy kaiken aikaa, mutta en ainakaan tällä hetkellä ole suunnittelemassa uutta kirjaa.
Mikkeliläinen Leena Maaranen teki jo toisen runokirjan. – Materiaalia syntyy kaiken aikaa, mutta en ainakaan tällä hetkellä ole suunnittelemassa uutta kirjaa.

Runot kumpusivat surutyöstä.

Mikkeliläisen Leena Maarasen toinen runokirja Kolme vuodenaikaa ilmestyi huhtikuun lopulla omakustanteena. Maaranen on harrastanut lausuntaa aivan nuoresta tytöstä lähtien, mistä myös juontaa innostus omien runojen kirjoittamiseen.
– Lausuntaharrastuksen aloitin jo kansakoulussa. Äitini ja enoni ovat myös harrastaneet lausuntaa, ja sillä varmasti on osasyynsä omalle innostukselleni, kertoo Maaranen.
– Jossain vaiheessa aloin kirjoittaa omia tekstejä, ja se jatkuu edelleen.

Ensimmäinen runokirja, Juuri kun haluaisit tietää, ilmestyi 2014.
– Aina olen kirjoittanut ja materiaalia syntyy koko ajan, mutta ensimmäisen runokirjani koostin uusista, varta vasten kirjaan tehdyistä runoista, kertoo Maaranen.
Kolme vuodenaikaa puolestaan syntyi eräänlaisena surutyönä, kun Maarasen puoliso menehtyi noin seitsemän vuotta sitten.
– Kirjoitin ajatukseni tapahtuneesta runoina, mutta en vielä tuolloin ajatellut kokoavani niistä runokirjaa. Runot olivat minulle eräänlainen tapa purkaa mieltäni, kohdata suru, kertoo Maaranen.
– Vasta nyt, kun on kulunut useampi vuosi, olen tarkastellut tekstejä ja totesin, että runot eivät ole pelkästään minun surutyötäni, vaan ne varmasti antavat myös paljon muille. Niin päätin koota ne kirjaksi.

Maarasen runokirja sisältää nelisen kymmentä runoa.
– Nimi, Kolme vuodenaikaa, tuli siitä, että emme saaneet sitä yhteistä vanhuutta, eli neljäs yhteinen ”vuodenaika” jäi uupumaan, kertoo Maaranen.
Kirjoja Leena Maaranen myy kädestä käteen.
– Otin alkuun 50 kappaleen painoksen, mutta kysyntää alkoi olla sen verran paljon, että otin toisen mokoman. Olen ollut parissa myyjäisissä mukana, mutta pääosin kirjat ovat myyneet itse itsensä, kädestä käteen, kertoo Maaranen.

Elämäntyönsä Leena Maaranen on tehnyt kaupan alalla.
– Ammatti löytyi avioliiton myötä. Mieheni ja hänen veljensä pitivät Veljekset Maarasen sekatavarakauppaa tai valintamyymälää Ristiinan suunnalla, ja oli vain luontevaa, että työskentelin myymälässä, kertoo Maaranen.
– Mikkelissä olen nyt asunut jo hyvän aikaa ja eläkepäiviäni vietän lausumalla sekä runoilemalla.
Maaranen osallistui huhtikuun lopulla Mikkelissä pidettyihin Lavaruno SM-karsintoihin ja tuli lopulta koko SM-kisojen kolmanneksi.

Jätteiden villilänsi — JiiTeen Kuukautinen

|
Monet yritykset ja kaupunkilaiset ihmettelevät mikkeliläistä elinkeinopolitiikkaa: kaupunki lapioi rahaa omille yhtiöilleen, jotta nämä voisivat kilpailla avoimen yrityssektorin kanssa. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä kaupungin junailemat ...
LähiTapiola Savo-Karjalan lahjoituksen luovutti toimitusjohtaja Asko Lammela. Lahjoitusta vastaanottamassa Xamkin hallituksen puheenjohtaja, kouluneuvos Jyrki Koivikko (keskellä) ja koulutusjohtaja Marja-Liisa Kakkonen. Kuva: Xamk

Koulutukseen rahaa elinkeinoelämältä

|
Lahjoituksella halutaan varmistaa koulutuksen ja osaamisen säilyminen Etelä-Savossa. Ammattikorkeakoulut kautta maan saivat vuonna 2017 luvan kerätä varoja rahankeräyksillä. Saatuja varoja voidaan käyttää ammattikorkeakoulujen pääomittamiseen, ...
Raimo ja Päivi Heinäsen Kalaherkusta joulupöytään lähtee kalaa eri muodoissa.

Perinteet näkyvät joulupöydässä

|
Joulupöytään halutaan lähiruokaa. Lähiruoka on vakiinnuttanut asemansa, eikä vähiten joulupöydässä. Mikkelin Kauppahallissa valmistaudutaan jouluun. Heinäsen Kalaherkku tarjoilee joulupöytään vain parasta eli tuoretta lähikalaa. – ...
Mika Kuha tonttuilee jo kolmatta joulua vähävaraisten perheiden hyväksi.

Kuha on joulumieltä

|
Ystäväpiiri kokoaa vähävaraisille perheille joulun. Jouluavustuksia kerätään jo kovaa vauhtia monien eri yhteisöjen ja järjestöjen voimin. Ihan lähiympäristöstäkin voi löytyä vähävaraisia perheitä, jotka sinnittelevät ...