Kaikki alkoi suksista

|

Olavi Räsänen konsernissa työskentelee vakituisesti viisi Räsästä. Atte Räsänen toimii Parla Floorin vientipäällikkönä ja tehtaanmyymälän osastopäällikkönä. Hänen veljensä Akseli Räsänen on myymälässä kesätöissä.
Olavi Räsänen konsernissa työskentelee vakituisesti viisi Räsästä. Atte Räsänen toimii Parla Floorin vientipäällikkönä ja tehtaanmyymälän osastopäällikkönä. Hänen veljensä Akseli Räsänen on myymälässä kesätöissä.

OR Groupissa työskentelee Räsäsiä jo kolmannessa polvessa.

Olavi Räsänen Oy:llä on pitkät perinteet. Teollisuusneuvos Olavi Räsänen valmisti ensimmäisenä suksia vuonna 1946 perustamassaan pienessä puusepänliikkeessä. Sen jälkeen tuotevalikoimiin tulivat myös vanerilaatikot, haravat, ovet ja ikkunat. Verstas sijaitsi Mikkelin tuomiokirkon takana, pienen rukoushuoneen kellarissa.
Laatikkobisnes alkoi kasvattamaan liiketoimintaa ja pian Räsänen valmisti vanerilaatikoita muun muassa Fazerille ja Valiolle.
Vuonna 1954 yritystoiminta siirtyi nykyiselle paikalleen ja alkoi kuormalavojen valmistus. 1960-luvun alussa yhtiö alkoi valmistaa parketteja ja 70-luvun alussa kaiuttimia.
Vuosien varrella yhtiöön on liitetty myös Kiepin saha Mäntyharjulta ja pakkauslaatikoita valmistava Savopak Oy Varkaudesta ja Rantasalmelta.

Viime aikoina Räsäsellä on tapahtunut melko paljon muutoksia.
– Viime kesänä myytiin Kiepin sahan liiketoiminta ja vuoden vaihteessa tehtiin kiinteistökauppa tiloista, joissa Tehtaanmyymälä nyt oimii vuokralla. Myymälän yläkertaan tulee autokauppa, kertoo Parla Floorin vientipäällikkönä ja myymälän osastopäällikkönä työskentelevä Atte Räsänen.
Vuonna 2015 entisen kaiutintehtaan tiloihin perustetun tehtaanmyymälän tilat supistuivat hieman kaupan myötä.
– Myös tuotevalikoimaa karsittiin, mutta parketti on edelleen ykköstuote ja siitä löytyy laaja valikoima, sanoo Atte Räsänen.
– Sen lisäksi myymälästä löytyy liimalevyjä, Savopakin pakkeja sekä erilaista jalopuutavaraa, mitä parkettituotannosta jää yli ja mitä itse emme pysty hyödyntämään. Jalopuu myydään lautatavarana, sekä ohuina säleinä.

Jalopuu tuo myymälään paljon asiakkaita.
– Asiakkaina käy paljon puuseppiä, harrastajia ja askartelijoita. Jalopuulajeissa löytyy muun muassa tammea, saarnia, pähkinää ja koivua. Sellaisia, mitä ihan heti ei käsittääkseni muualta Mikkelistä löydy. Ja vieläpä hyvin edulliseen hintaan.
Jalopuusta voi valmistaa melkein mitä vaan.
– Teemme yhteistyötä esimerkiksi Puutyö A Rantasen kanssa, jonka valmistamia tuotteita, kuten pirttikalustoja, leikkuulautoja ja tarjoilusettejä on myös saatavilla myymälästämme.

Lisäksi tytäryhtiö Savopak Oy valmistaa Rantasalmella muun muassa Lundialle tikkaita, hyllylevyjä ja pöytätasoja.
– Viime vuoden alusta saimme Mikkelin myymälään Lundian kakkoslaatua myyntiin.
– Sitä myydään Lundia Garage nimellä. Lundialla on hyvin tiukat laatuvaatimukset tuotteilleen ja pienikin virhe tekee siitä kakkoslaatua.
Sen lisäksi Räsänen myy tällä hetkellä ”kuuminta hottia” olevia lavakauluksia, joita käytetään muun muassa istutuslaatikoina. Valikoimasta löytyy myös paljon kuormalavoja, jotka edelleen valmistetaan Mikkelissä.
– Niitä kysytään ja ostetaan paljon. Trendi on tehdä kuormalavoista erilaisia huonekaluja kuten sohvia, pöytiä tai vaikka sänkyjä. Vain mielikuvitus tuntuu olevan rajana.

OR Groupin liikevaihdosta noin puolet tulee viennistä.
Parkettia viedään Pohjoismaihin, Kiinaan, Baltian maihin, Turkkiin ja jonkin verran Venäjälle.
Savopakin pakkaustuotteita viedään pääasiassa Euroopan maihin.

OR Group
– Perustettu 1946
– Emoyhtiö Olavi Räsänen Oy
– Tytäryhtiöt Parla Floor Oy ja Savopak Oy
– Työntekijöitä konsernissa on tällä hetkellä noin 200.
– Liikevaihto viime vuonna oli noin 30 milj. euroa.

AsPoLan yrittäjä Vuokko Korhonen jää eläkkeelle ja Taina Hihnala astuu puikkoihin. – Pari matkaa on jo varattu varmuuden vuoksi, ettei mieli enää muutu, nauraa Korhonen.

AsPoLasta tulee Iloinen lanka

|
Yrittäjä vaihtuu mutta palvelu ja tuotteet pysyvät priimana. Seitsemän vuotta AsPoLaa pyörittänyt Vuokko Korhonen sanoo väistyvänsä työelämästä erittäin hyvillä mielin, sillä hän sai enemmän ...
– Kevät ja kesä näyttivät potentiaalinsa. Nyt odotetaan, mitä syksy tuo tullessaan. Positiivisella mielin kuitenkin ollaan, sanoo Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Timo Welsby.

Saimaa Stadiumi haluaa vastata kysyntään

|
Mikkelissä on tarve sisäliikuntatiloille, mutta niistä ei haluttaisi maksaa. Syksyn tullen aletaan pikkuhiljaa siirtyä ulkoliikunnasta sisäliikuntaan. Mikkelissä on jo kauan taisteltu enemmän ja vähemmän ...
Vuosi sitten Otteella laajennettiin kuntosalia.
– Jatkuva kehittyminen niin työnantajana kuin asiakaspalvelijana on kaiken a ja o, sanoo Kuntokeskus Otteen toimitusjohtaja Petra Lampinen.

Varmalla otteella hyvinvoinnin puolesta

|
Tärkeintä on asiakkaan hyvinvointi. Kuntokeskus OTE täyttää pian neljä vuotta. – Hyvin on mennyt. Siitä mistä lähdettiin, on pystytty kasvamaan koko ajan, kertoo toimitusjohtaja ...
Kulttuurin monitoiminainen, näyttelijä Pauliina Hukkanen ryhtyy ravintoloitsijaksi. Yhteistyökumppaneina toimivat muiden muassa Eepin Grillin Esa-Matti ”Eeppi” Pietilä ja Asemaravintola Vaihan yrittäjä Teemu Kaijanen.

Mikkeli saa oman teatteriravintolan

|
Ravintola- ja teatteritarjonta rikastuu. Pauliina Hukkanen avaa lokakuussa Teatteriravintola ILOn entisen Pannukakkutalon tiloihin kauppakeskus Akseliin. Ravintola tulee toimimaan show & dinner -periaatteella. – Lokakuusta ...
– Vaikka mieleinen kurssi olisi täynnä, kannattaa ilmoittautua varasijalle. Kursseille voi hakea kesken kaudenkin, sanoo rehtori Matti Laitsaari.

Kansalaisopisto aloittaa toimintansa syyskuussa

|
Kursseille on vielä tilaa. Maanantai-iltapäivänä Mikkelin kansalaisopistoon ilmoittautumisia oli tullut jo kolmisen tuhatta. Viime vuonna Mikkelin kansalaisopistossa oli noin 5500 opiskelijaa ja kurssi-ilmoittautumisia lähes ...