Ostaako oma asunto vai muuttaako vuokralle?

23.2.2018 Ajankohtaista

Mieltymyksiä on yhtä monta kuin on asujaakin.

Omassa asunnossa moni ajattelee maksavansa vuokraa itselleen. Periaatteessa ajatus on oikea, sillä kuukausittain lyhennettävä asuntolaina lyhentää asuntolainan pääomaa ja siirtää ostetun asunnon omistusoikeutta pankilta itselle. Omistusasunnosta haaveileva voi myös ajatella, että kuukausittaisen lainanlyhennyksen ja yhtiövastikkeen yhteissumma kulkee samoissa hinnoissa vuokarakustannusten kanssa. Myös verotus tulee vastaan niin, että asuntolainan korot ovat verovähennyskelpoisia, vaikkakaan eivät samassa suhteessä kuin esimerkiksi neljä vuotta sitten. Vielä vuonna 2014 verotuksessa saattoi vähentää 75 prosenttia asuntolainan koron määrästä, mutta vuoteen 2019 mennessä vähennys alenee 25 prosenttiin.

Asunto-osakeyhtiölle maksettava kuukausittainen yhtiövastike voi kuitenkin yllättää suuruudellaan. Etenkin kaupungeissa vanhojen, hyvällä sijainnilla olevien talojen yhtiövastikkeet voivat olla hyvinkin suuria. Putkiremontit, julkisivuremontit ynnä muut koko taloyhtiötä koskevat remontit ja korjaukset voivat nostaa yhtiövastikkeen suuruutta huomattavasti. Joissain tapauksissa taloyhtiön hallitus voi myös säätää maksettavaksi ylimääräisiä yhtiövastikkeita. Tällöin osakas, eli asunnon omistaja kaivaa kuvettaan.

Omakotitaloa ostaessa kannattaa muistaa myös sen mukana tulevat lisäkustannukset. Lämmityskustannukset, jätemaksut, kiinteistövero, vakuutukset, korjauskustannukset ynnä muut menevät kaikki talon omistajan pussista.
Ainahan asunnon voi myydä ja usein ajatellaan asunnon arvon nousevan vuosien saatossa. Suurissa, muuttovoittoisissa kaupungeissa ja kunnissa tämä varmasti pitääkin paikkansa, mutta muuttotappioalueilla voi asunnostaan joutua luopumaan lähes pilkkahintaan. Odottamattomat muutokset kuten avioero, työttömyys tai puolison kuolema voivat myös kääntää elämäntilanteen päälaelleen niin, että tärkeintä olisi saada iso talo tai asunto-osake pian pois käsistä hinnalla millä hyvänsä.

Vuokralla asumisen hyviä puolia on se, että kaikki taloyhtiön tai talon omistajan suunnittelemat remontti- ja korjauskustannukset menevät omistajan pussista – sikäli mikäli vuokralainen ei ole aiheuttanut vahinkoa asunnolle. Normaalista asumisesta aiheutuviin kulumisiin ja pieniin korjaustarpeisiin en nyt tällä viittaa.

Vuokralla asumisen huono puoli on se, että vuokralla asuja ”menettää” joka kuukausi vuokran verran rahaa. Samoin, jos vuokranantaja päättää irtisanoa vuokrasopimuksen, on vuokralaisen kulloinkin sovitun irtisanomisajan puitteissa lähdettävä asunnosta. Huoneenvuokrauslaki kuitenkin säätelee vuokralaisen ja vuokaranantajan velvollisuuksia.

Monia myös viehättää vuokralla asumisessa vapaus, vaikka vuokralla asuminen saattaa olla omistusasumista kalliimpaa. Vuokralla asujalla on mahdollisuus muuttaa lyhyelläkin varoitusajalla vaikkapa työ- tai perhetilanteen muuttuessa. Samassa tilanteessa asunnon omistaja voi joutua pahoihinkin taloudellisiin vaikeuksiin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0