Kaikenlaisten teiden lämminverinen

|

Menestysresepti. Korkea maavara, polttoainepihi moottori ja hyvä ajettavuus ruokkivat uuden Aronan lentoa.
Menestysresepti. Korkea maavara, polttoainepihi moottori ja hyvä ajettavuus ruokkivat uuden Aronan lentoa.

Katumaasturibuumille ei näy loppua. Espanjasta mukaan kisaan ilmoittautui Arona.

Syksyllä markkinoille saapuneen Ibizan pohjalevylle perustuvan crossoverin ilmestymistä ei tarvinnut pitkään odotella. Kysymyksessä on Seatin toinen katumaasturimalli, isoveli Ateca esiteltiin jo pari vuotta sitten.
Menestysresepti on näiden korkeamman maavaran omaavien autojen osalta selvä: reilumpi maavara, muoviset lokasuojan kaaret ja helmat sekä sopivasti erilaiseksi leivotut muodot kruunataan omalla mallinimellä. Seatin kohdalla homma menee niin, että samaan MBQ A0 -pohjarakenteeseen perustuvat Aronan ja Ibizan lisäksi uusi Volkswagen Polo.

Aronan istuin on sopivan korkealla huonojalkaisellekin autoilijalle. Näinhän asia yleensäkin tämän kaltaisissa autoissa on, mutta Seatin uusimman kohdalla maavaraa on ainakin riittämiin.

Pelkistetyn tyylikäs. Aronan kojelautanäkymää hallitseva monitoiminäyttö puhuu selkosuomea.
Pelkistetyn tyylikäs. Aronan kojelautanäkymää hallitseva monitoiminäyttö puhuu selkosuomea.

Peräti 19 senttimetrin lukema mahdollistaa heikommankin mökkitien valloituksen. Tämä kun yhdistetään ryhdikkään ja kantavan tuntuiseen jousitukseen, on pärjääminen selviö hieman mukavuuden kustannuksella. Nelivetoa Aronaan ei ole saatavilla.
Enemmän kotonaan Arona on kuitenkin kaupunkimaisissa olosuhteissa. Sopivien mittojen ja hyvin toimivan ohjauksen avulla meno on helppoa. Talvisella maantiellä ajaminen on suorastaan nautinnollista ja kun kuljettajan ominaisuudet loppuvat, puuttuu tekniikka peliin sivistyneellä tavalla. Ajonvakautusjärjestelmä antaa Aronan hieman yliohjautua ilman suurempaa meteliä. Samalla kuljettaja tietää, että leikin raja on lähellä, joten antaa olla enemmän yrittämättä.

Seatin nykyinen muotokieli on teräväsärmäistä. Arona on pelkistetyn linjakas ja voimakkaasti muotoiltujen valojen kanssa samalla tasalla kiertävät kantit koko auton ympäri. C-pilarin koristenauha erottaa kaksivärisen auton linjan ja on samalla ovien alumiinin väristen säälistojen päätepiste. Näiden komponenttien ja erilaisten väriyhdistelmien avulla Aronasta on saatavilla 68 erilaista versiota.
Voimanlähteinä ovat tutut VW-perheen moottorit. Koeajoauton 115 hevosvoiman bensaturbo on saatavilla myös 95 heppaisena versiona. Kaksoiskytkin automaatin avulla meno on vaivatonta, sitä ei tosin saa pienemmän tehon omaavan moottorin jatkeeksi. Bensamoottoreista tehokkain on 1,5 litran TSI EVO, joka potkii jo 150 hevosvoimaa. Dieseleitä on kaksi, niin ikään 95 ja 115 hevosvoimaiset. Dieseleiden kohdalla automaatin saa puolestaan pienempitehoisen pariksi. Eteläsavolaisia kaasuautoilijoita kiinnostanee tieto CNG-kaasuversiosta Ibizan tavoin myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Yksityiskohta. C-pilarin näyttävä koristelista on samalla ovien säälistojen päätepiste.
Yksityiskohta.
C-pilarin näyttävä
koristelista on samalla ovien säälistojen
päätepiste.

Arkiajossa tehokkaamman pikkubensamoottorin voimavarat riittävät mainiosti. Tanakan väännön ja 7-portaisen DSG:n yhteispeli toimii vaivattomasti. Isommissa nopeuksissa tehoreservin rajallisuus tulee toki esiin, mutta meidän alueen olosuhteissa tätä ei juuri huomaa.
Saatavilla on neljä eri varustetasoa: Reference, Style sekä piikkipaikalla rinnan olevat mukavuuspainotteinen Xcellence ja urheilullinen FR. Vakiona löytyy etutörmäysvaroitin automaattisella hätäjarrutustoiminnolla läpi malliston, mutta kaistavahtia ei ole tarjolla lainkaan. Mukavuusvarusteiden listaa katsoen Style tullee olemaan esimerkiksi vakionopeussäätimen ja peruutustutkan vuoksi suositumpi kuin perustaso Reference.
Tilojensa puoleen Arona kolkuttelee tietyin osin isomman kokoluokan autoja. Etuistuimella pärjää isokokoinenkin kuljettaja, mutta varsinaisen näytön tilan hyödyntämisestä uutukainen tarjoaa peräkontin puolelta, sillä sen vetoisuus on mukavat 400 litraa.
Uusi Arona lataa pöytään vahvan pokerikäden. Sen ajo-ominaisuudet sekä tilat ovat luokassaan vähintäänkin ajan tasalla, tyyliseikoista puhumattakaan.

 

Seat Arona 1,0 EcoTSI 115 Xcellence DSG

 • Hinta: 27 492,42 € (hinnat alk. 18 777,02 + tk. 600 €)
 • Moottori: 999 cm3 (3-syl., bensiini, suoraruiskutus, turboahdin, EURO 6)
 • Suurin teho: 115 hv/84,5 kW (5 000–5 500 rpm)
 • Max. vääntö: 200 Nm (2 000 – 3 500 rpm)
 • Kiihtyvyys: 0–100 km/h 11,9 s
 • Huippunopeus: 182 km/h
 • Kulutus 4,3/5,9/4,9 l/100 km (maantie/kaupunki/yhdistetty)
 • CO2-päästöt: 113 g/km (yhdistetty)
Mustavalkoinen. Vaikka perusversio on paremmin varusteltuja sisariaan arkisemman näköinen, ei Vitara GL ole mikään ruma ankanpoikanen.

Järkeilijän nelikko

|
Riisutumpi Vitara tarjoaa hyvän etenemiskyvyn vähemmällä tingeltangelilla ja vieläpä kohtuuhintaan. Vuonna 2015 esitelty nykysukupolven Vitara on aina nelivetoinen, niin kuin on koko Suomeen tuotava ...
Tuttuja juttuja. Vaikka Fiesta kasvoi mitoiltaan, nojaa sen perusta hyväksi havaittuun edeltäjämalliin.

Moneksi muuntuva

|
Uusi Ford Fiesta käy niin nuorelle perheelle kuin varttuneemmalle ja laatutietoisemmalle autoilijalle. Pieniin autoihin tähän asti luokiteltu Fiesta ei enää olekaan niin pieni. Jos ...
Mersuhan se. Avolavainen tähtikeula on muhkeasti muotoiltu.

Ensimmäinen kerta

|
Maailman vanhin autonvalmistaja toi markkinoille historiansa ensimmäisen avolava-auton. Ihan soitellen sotaan Mercedes-Benz ei ole X-mallinsa kanssa lähtenyt. Yhteistyökumppanina on ollut Renault-Nissan allianssi ja tarkemmin ...
Kuin kotonaan. X3 esiintyy tasaisen varmasti, on alla sitten moottoritie tai maaseudun soratie.

Tilavampi ilman venytystä

|
Kolmannen sukupolven X3 meni täysin uusiksi. Kutistuneen omapainon ohella uusi X3 on venynyt mittojensa sisällä. Vaikka uusi äkskolmonen on mitoiltaan vanhakoppaisen X5:n luokkaa, niin ...
Herättää huomiota. Sympaattinen muotoilu yhdessä personointiosien kanssa kerää katseita.

Erilainen nuori

|
Ranskalaismerkki on silminnähden palannut muotoilullisille juurilleen. Automerkeistä juuri Citroën on marssittanut viime aikoina markkinoille autoja, joiden valmistajasta ei voi erehtyä. Persoonallisen muotoilun ohella myös ...