Asumisoikeusasuminen on vaivatonta

23.2.2018 Ajankohtaista

Mikkelin asumisoikeus Oy on Mikkelin kaupungin 100 prosenttisesti omistama yhtiö.

Yhtiön manageerauksesta ja isännöinnistä vastaa Mikalo Oy. Yhtiö omistaa 14 asuntokohdetta ympäri Mikkeliä. Asunnot ovat kaksioista viiteen huoneeseen ja keittiöön.
Asumisoikeusasuntoa haluava voi ottaa yhteyttä Mikalon toimistoon. Muuttaakseen asuntoon tulee hakea järjestysnumeroa kunnalta. Ilmoittautumisjärjestys onkin Mikkelin asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Nordmanin mielestä ainoa kriteeri.
Kun Nordmanilta kysyy, miksi kannattaisi muuttaa asumisoikeusasuntoon. Hän vastaa:
– Ei ole tulo- tai muita rajoja, joten asuminen on helppoa. Kuka tahansa voi muuttaa asumisoikeusasuntoon.
Nordmanin mukaan asunnoissa asuu ihmisiä laidasta laitaan.
– Asukkaat ovat normaaleja, eri-ikäisiä ihmisiä. Osa on asunut kauemmin asumisoikeusasunnossa, osa vähemmän aikaa.

Etuna asumisoikeisuasunnossa on ainakin se, että yhtiö hoitaa kiinteistöjen huolenpidon. Jos kodinkoneet rikkoutuvat, niiden tilalle hankitaan uudet. Remonteista ei koidu taloudellista huolta. Kustannukset kiinteistön kunnossapito- ja perusparannusremonteista jakautuvat tasausjärjestelmän mukaisesti koko yhtiölle.
Asukkaan on mahdollista vaikuttaa asumiseen. Asukashallinnon kautta pääsee päättämään talon yhteisistä asioista, ja asukkaalla on myös mahdollisuus remontoida asunto mieleisekseen Mikalon ohjeiden mukaisesti.

Asumisen aikana maksetaan käyttövastiketta. Mikkelin asumisoikeus Oy:n mukaan vastike on usein markkinahintaista vuokratasoa huomattavasti edullisempi vaihtoehto.
– Vastiketta maksetaan 500–1 000 euroa kuussa asunnon koosta riippuen, Nordman sanoo. Asumiseen on mahdollista saada Kelan asumistukea.
Asumisoikeusmaksu, jonka saa takaisin poismuuttaessa, on 10–15 prosenttia asunnon hinnasta. Asuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asumisoikeussopimus käy pankkilainan vakuutena.
Asumisoikeus on elinikäinen oikeus, jota ei voi irtisanoa muuten kuin omistusasuntoon verrattavin perustein. Asumisoikeuden voi jättää perinnöksi. Asukas ei voi jäädä kahden asunnon loukkuun, koska asumisoikeusasiakkaalla on kolmen kuukauden irtisanomisaika, jonka jälkeen asumisoikeusmaksun saa takaisin.

Maaria Nykänen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0