Huomio akun kuntoon

|

Pitkä pakkaskausi saattaisi olla katastrofi suurelle joukolle autoilijoita.

Useana vuonna Suomessa ei ole koettu kunnon talvista pakkaskautta. Vaikka viime vuodet on puhuttu yleisestä ilmaston lämpenemisestä, ei se sulje pois mahdollisuutta, että milloin tahansa maassamme voi olla useita viikkoja kestävä pakkaskausi, jolloin päivälämpötilat voivat Etelä-Suomessakin pysytellä -20 -30 asteessa. Miten autoilijat selviäisivät tästä haasteesta? Todennäköisesti hyvin huonosti.

Uusimpien autojen tekniikka ei ole parhaimmillaan kylmissä olosuhteissa. Aiemmin ensisijaisesti pelkästään autojen käynnistymisestä vastaavien akkujen käyttö- ja virran kulutuskohteet ovat lisääntyneet merkittävästi. Jopa polttomoottoriautojen sisätilojen lämmityksestäkin osa hoidetaan nykyisin akkuvirralla! Lisäksi monet muut auton ns. mukavuustoiminnot rasittavat akkuja.
Kun tiedämme, että auton akku pystyy kylmissä olosuhteissa latautumaan vain murto-osan plus-asteissa olevan akkuun verrattuna, voimme kuvitella tilannetta pitkään kestävien pakkaskausien aikana. Kunnossa oleva auto toimii vielä muutaman asteen pakkasessakin normaalisti vaikka akun varaustila on lähellä kriittistä rajaa. Akun alhaisesta varaustilasta kuljettajaa informoiva toiminto ei kuulu yleisesti auton varoitusjärjestelmiin – vaikka syytä olisi.
Liikennetiedotteiden mukaan ajoneuvon pysähtyminen liikenneväylille johtuu ”hyytymisestä”. Käytännössä tuo termi kattanee kaiken mahdollisen polttoaineen loppumisesta täydelliseen moottoririkkoon. Jo ensimmäisten pakkasaamujen alkaessa näitä ”hyytyneitä” autoja on lukuisissa paikoissa. Tämän lisäksi näitä ns. hyytymisiä tapahtuu kotipihoilla vielä suuremmassa määrin. Miten tältä voidaan välttyä?

Usein auton katsotaan olevan valmis talvikauteen silloin kun alle on vaihdettu talvirenkaat ja pissapoikaan on lisätty jäätymätöntä nestettä. Tämä ei kuitenkaan riitä. Ennen kaikkea akun lataustila ja yleinen kunto on tarkastettava ennen talven tuloa.
Akun käyttöikä on rajallinen ja sen käyttökunto hiipuu vähitellen. Siksi muuten kunnossa olevan auton akun huonoa kuntoa ei yleensä huomata kuin vasta silloin, kun se ei enää toimi lainkaan käynnistysvoimana.
Akun kunto tulisi tarkistuttaa aina ennen talven tuloa. Monta vuotta vanha akku voi olla jo tilassa, että edes lataus ei enää auta kuin korkeitaan väliaikaisesti. Akun elinikä on aina rajallinen.
Uusimmissa autoissa akun vaihto ja jopa lataus akun ollessa paikallaan voivat väärin suoritettuna aiheuttaa auton sähköisissä järjestelmissä tuhoa, tai vähintään ongelmia. Niinpä ainakin 2010 –luvun autoissa akkuun kohdistuvat toimenpiteet on viisainta antaa aina asiantuntevan korjaamon hoidettavaksi. Aivan uusimmissa autoissa jopa ns. älylatureiden käyttö voi aiheuttaa ongelmia. Myös käynnistysavun antaminen toisen auton akulla saattaa sekoittaa auton toimintoja.

Muutama vuosi sitten monen leudon talven jälkeen tammikuinen, parin viikon pakkaskausi aiheutti käynnistysakkujen varastojen tyhjentymisen koko Suomesta. Kun tämän jälkeen akkuja entistä enemmän kuormittavien autojen lukumäärä on edelleen kasvanut, on todennäköisyys pakkaskauden aiheuttamista massiivisista ongelmista jopa todennäköinen.

Heikki Lehtinen

Gabbasova

Olohuone Galleria Haukivuorella jatkaa

|
Galleristi yllättyi suosiosta. Tarja Forsblom avasi toukokuun lopulla Olohuone Galleria nimeä kantavan kotigallerian ja kahvilan Haukivuorella Pitkäahonmutkassa sijaitsevaan entiseen koulurakennukseen. Näyttelytiloina toimivat toinen olohuone ...
Toimintakeskuksella ja Uutta elämää -myymälässä valmistaudutaan kuumeisesti joulun tuloon. – Parhaillaan on meneillään neuvottelut pop up -joulumyymälästä keskustaan, kertovat Emmi Tuhkanen ja Heikki Siitonen ratsujensa selästä.

Uutta elämää -myymälä valmistautuu joulusesonkiin

|
Kierrätysmateriaalit saavat toimintakeskuksen pajalla uuden elämän. Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää myymälässä on myynnissä Toimintakeskuksen pajatuotteita, joita valmistetaan kierrätysmateriaaleista. – Uutta elämää -myymälä ei ota ...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja

|
Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa ...
– Hyvä nyrkkisääntö oikean rinnanympäryksen valintaan on se, että selän ja rintaliivin väliin täytyy mahtua tulitikkuaski pitkittäissuunnassa. Silloin liivien venymä on oikeanlainen. Kuppikokoa valitessa tärkeää on, että kuppi tukee rintaa ja rinta ei tursuile ulos kupista, Johanna Marttinen ohjeistaa.

Voi hyvin oikeankokoisissa liiveissä

|
Liiviostoksilla kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa. Asiointi alusvaatteita myyvässä erikoisliikkeessä saattaa olla jymy-yllätys. Monesti käy nimittäin niin, että kuppikokoa valitessa aakkosissa mennäänkin huomattavasti pidemmälle kuin ...
3.KUVA Hair Game Pullinen, Mansikka

Syksy tuo tummempia sävyjä hiustrendeihin

|
Kesän jälkeen hiukset kaipaavat tehohoitoa. Kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia, jolloin hiuksia äsitellään itse ahkerasti. Myös aurinko kuivattaa hiusta. – Kesän ja aurinko ...