Energiahukan saa kuriin useilla toimilla

|

Mikkelin Lasiasennuksen lasiasentaja Jarno Puntanen näyttää 1980-luvulla rakennettuun omakotitaloon vaihdettavaa ikkunapakettia. Koska karmit olivat kunnossa, niin ikkunoiden kunnostukseen riittää vain lasien vaihto.
Mikkelin Lasiasennuksen lasiasentaja Jarno Puntanen näyttää 1980-luvulla rakennettuun omakotitaloon vaihdettavaa ikkunapakettia. Koska karmit olivat kunnossa, niin ikkunoiden kunnostukseen riittää vain lasien vaihto.

Jos seinän nurkista vetää ja ikkunalasit huurustuvat, niin kodin lämpö voi lämpö karata kattoharjalla istuville harakoille. Energian kulutusta voi vähentää askel kerrallaan.

Syksyn viiletessä tulee kiinnittäneeksi huomiota asunnon vetoisuuteen ja asumismukavuuteen. Jos omakotitalon asukas epäilee kodissaan olevan lämpövuotoja, niin lämpökamerakuvaus on paikallaan. Kuvauksella varmistetaan helposti energiaa syövät kohteet ja korjaamisen tarve.

Kamera kertoo myös yläpohjan, vesikaton ja ulkoseinän rakenteista ja niiden lämpöteknisestä toimivuudesta. Kuvauksella voidaan myös todentaa patterien toimivuus ja korvausilmakanavasta tuleva lämpö.

– Kuvauksella näkee heti mistä kohtaa lämpö vuotaa. Saman voi havaita myös infrapunamittarilla, kertoo JT Kiinteistötekniikan toimitusjohtaja Jukka Ikonen.

Ikosen mukaan lämpövuotoja voi kokeilla myös ihan kotikonstein, esimerkiksi laittamalla lämpömittari ikkunan pieleen kiinni. Jos ulkona on kymmenen astetta pakkasta ja sisäpuolella mittari näyttää saman verran plussaa, niin jotain on vialla. Ensimmäisenä keinona on kokeilla vaihtamalla ikkunoihin uudet tiivisteet.

 

Varsinainen ikkunaremontti alkaa aina lahosta karmista ja huurteisesta lasista. Mikkelin Lasiasennuksen yrittäjä Jani Paakkunainen sanoo, että ensin mietitään kunnostusmahdollisuutta ja sitten ikkunoiden vaihtoa.

– Sen jälkeen aletaan miettiä UV-arvoja, talon ikää ja kohteen tarvetta, jonka perusteella päätetään paras ikkunavaihtoehto.

Hyvässä ikkunassa on selektiivipinnoite ja lasien väliin tulee suojakaasu. Aukeaviin ikkunoihin on tarjolla 3-4 lasisia malleja, kun kiinteissä ikkunoissa on aina kolme lasia.

– Jos karmit ovat kunnossa, eikä halua vaihtaa ikkunoita, niin voi vaihtaa vain ikkunapaketin.

Kun talossa on hyvät ikkunat, niin toki kannattaa kiinnittää huomiota myös nykyaikaiseen lämpöeristettyyn ulko-oveen.  Myös parveke- ja terassilasitukset tuovat useimmiten säästöä lämmityskustannuksiin.

 

Ikonen muistuttaa, että olipa kodin lämmitysmuotona kaukolämpö, sähkölämmitys tai maalämpö, niin energiasäästön kannalta on tärkeintä laitteiden toimivuus.

Jukka Ikonen mittaa infrapunamittarilla patterin lämpötilaa.
Jukka Ikonen mittaa infrapunamittarilla patterin lämpötilaa.

– Täytyy huolehtia, että laitteet on huollettu ja tarkastettu, ja että ne toimivat automaatiolla.

– Jos kiinteistön sisällä on paljon lämpötilamuutoksia, niin todennäköisesti esisäätöjä ei ole tehty oikein. Lämmitysverkon saa tasapainotettua patteriventtiilin esisäädöllä, joka on kuitenkin ammattilaisten hommia.

Lämmityskaudella kannattaa lämmittää takkaa ja leivinuunia vähintään parin kolmen päivän välein. Mikäli huoneistossa on sisälämpötilan anturi, niin lämmitysjärjestelmä huomioi heti kohonneen lämpötilan ja ajaa peruslämpöjä pienemmälle.

Ikosen mukaan suorasähkölämmitteisessä talossa voi säästää ilmalämpöpumpun avulla sähkölaskussa jopa puolet. Omakotitaloissa energiasäästöjä saadaan helposti aikaan myös käyttämällä led-lamppuja ja valitsemalla energiatehokkaat kodinkoneet.

Huonelämpötilalla on myös merkitystä, kun kodin lämpötilaa pudottaa yhdellä asteella, niin lämmityskuluissa säästää viisi prosenttia. Oleskelutiloissa peruslämmöksi riittää 20-22 astetta, mutta makuuhuoneessa riittää hyvin 18-20 astetta.

Myös vedenkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Suihkussa ei kannata lotrata vettä shampoopesun aikana, vaan vain huuhdeltaessa. Lisäksi hanojen virtaamien säädöt kannattaa tarkistaa ja kunnostaa vuotavat vesikalusteet.

Monenlaisia. Esimerkiksi turvasaappaita on tarjolla eri painoluokissa – ja hintaluokissa. Satu Virtanen mainitsee kypärän silmäsuojan kera olevan eniten myyty turvatuote JS-Motorsilla.

Kunnon varusteet hankkivat hintansa

|
Kesäaikaan puuhaa riittää varsinkin omakotitalo- ja mökkitontilla, metsäpalstoista puhumattakaan. Kun puuhastelut ovat satunnaisia ja niitä tehdään vuositasolla melko vähän, on ensimmäinen vaaranpaikka jo selviö. ...
Folksam avasi ovensa Porrassalmenkadulle. Sohvalla franchising-yrittäjät Tomi Syrjäläinen ja Jan-Mika Korhonen. Takana vasemmalta oikealle vakuutusasiamiehet Kaj Pentikäinen sekä Tuomas Damski.

Folksam avasi toimipisteen

|
Mikkelissä kesäkuussa toimintansa aloittanut Folksam on yksi Ruotsin suurimmista vakuuttajista. Suomessa aikaisemmin etelä- ja länsirannikolla toiminut yritys on rantautunyt myös Sisä-Suomeen. Mikkelin Folksam toimii ...
Ensimmäinen Suomessa. Jyri Patja (takana) ja Heikki Hyttinen tarkastelevat viittä vaille valmista kahden perämoottorin asennusta. Kuvassa näkyvän moottorimallin kohdalla kysymys oli ensimmäisestä synkronoinnista Suomessa.

10 vuotta on opettanut paljon

|
Monipuolinen palvelutarjonta pitää korjaamon leivän syrjässä kiinni. Etupäässä autojen ja pienkoneiden huoltoja sekä korjauksia tekevä Johtokadun Auto on 10 vuoden taipaleensa aikana suuntautunut yhä ...
Nissan palkitsi Juvalta lähtöisin olevan Mika Venäläisen.

Venäläinen yllätettiin täysin

|
Pohjoismaiden sekä Baltian maiden Nissan myyjät kokoontuivat Ruotsiin. Etelä-Savon Auto Oy:n huoltoneuvoja Mika Venäläinen sai hiljattain tunnustuksen ”Vuoden Nissan huoltoneuvoja Suomessa”. Palkinto luovutettiin toukokuun ...
Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.

Laituri on kesällä lisähuone

|
Laitureita asennetaan pääasiassa mökkiläisille. Kesän ensimmäiset helteet tuovat ranta-asukkaille ja mökkiläisille mieleen laiturin tarpeellisuuden. Helteillä laiturista saa helposti lisää oleskelutilaa. Suurimmille laitureille voi sijoittaa ...