Energiahukan saa kuriin useilla toimilla

|

Mikkelin Lasiasennuksen lasiasentaja Jarno Puntanen näyttää 1980-luvulla rakennettuun omakotitaloon vaihdettavaa ikkunapakettia. Koska karmit olivat kunnossa, niin ikkunoiden kunnostukseen riittää vain lasien vaihto.
Mikkelin Lasiasennuksen lasiasentaja Jarno Puntanen näyttää 1980-luvulla rakennettuun omakotitaloon vaihdettavaa ikkunapakettia. Koska karmit olivat kunnossa, niin ikkunoiden kunnostukseen riittää vain lasien vaihto.

Jos seinän nurkista vetää ja ikkunalasit huurustuvat, niin kodin lämpö voi lämpö karata kattoharjalla istuville harakoille. Energian kulutusta voi vähentää askel kerrallaan.

Syksyn viiletessä tulee kiinnittäneeksi huomiota asunnon vetoisuuteen ja asumismukavuuteen. Jos omakotitalon asukas epäilee kodissaan olevan lämpövuotoja, niin lämpökamerakuvaus on paikallaan. Kuvauksella varmistetaan helposti energiaa syövät kohteet ja korjaamisen tarve.

Kamera kertoo myös yläpohjan, vesikaton ja ulkoseinän rakenteista ja niiden lämpöteknisestä toimivuudesta. Kuvauksella voidaan myös todentaa patterien toimivuus ja korvausilmakanavasta tuleva lämpö.

– Kuvauksella näkee heti mistä kohtaa lämpö vuotaa. Saman voi havaita myös infrapunamittarilla, kertoo JT Kiinteistötekniikan toimitusjohtaja Jukka Ikonen.

Ikosen mukaan lämpövuotoja voi kokeilla myös ihan kotikonstein, esimerkiksi laittamalla lämpömittari ikkunan pieleen kiinni. Jos ulkona on kymmenen astetta pakkasta ja sisäpuolella mittari näyttää saman verran plussaa, niin jotain on vialla. Ensimmäisenä keinona on kokeilla vaihtamalla ikkunoihin uudet tiivisteet.

 

Varsinainen ikkunaremontti alkaa aina lahosta karmista ja huurteisesta lasista. Mikkelin Lasiasennuksen yrittäjä Jani Paakkunainen sanoo, että ensin mietitään kunnostusmahdollisuutta ja sitten ikkunoiden vaihtoa.

– Sen jälkeen aletaan miettiä UV-arvoja, talon ikää ja kohteen tarvetta, jonka perusteella päätetään paras ikkunavaihtoehto.

Hyvässä ikkunassa on selektiivipinnoite ja lasien väliin tulee suojakaasu. Aukeaviin ikkunoihin on tarjolla 3-4 lasisia malleja, kun kiinteissä ikkunoissa on aina kolme lasia.

– Jos karmit ovat kunnossa, eikä halua vaihtaa ikkunoita, niin voi vaihtaa vain ikkunapaketin.

Kun talossa on hyvät ikkunat, niin toki kannattaa kiinnittää huomiota myös nykyaikaiseen lämpöeristettyyn ulko-oveen.  Myös parveke- ja terassilasitukset tuovat useimmiten säästöä lämmityskustannuksiin.

 

Ikonen muistuttaa, että olipa kodin lämmitysmuotona kaukolämpö, sähkölämmitys tai maalämpö, niin energiasäästön kannalta on tärkeintä laitteiden toimivuus.

Jukka Ikonen mittaa infrapunamittarilla patterin lämpötilaa.
Jukka Ikonen mittaa infrapunamittarilla patterin lämpötilaa.

– Täytyy huolehtia, että laitteet on huollettu ja tarkastettu, ja että ne toimivat automaatiolla.

– Jos kiinteistön sisällä on paljon lämpötilamuutoksia, niin todennäköisesti esisäätöjä ei ole tehty oikein. Lämmitysverkon saa tasapainotettua patteriventtiilin esisäädöllä, joka on kuitenkin ammattilaisten hommia.

Lämmityskaudella kannattaa lämmittää takkaa ja leivinuunia vähintään parin kolmen päivän välein. Mikäli huoneistossa on sisälämpötilan anturi, niin lämmitysjärjestelmä huomioi heti kohonneen lämpötilan ja ajaa peruslämpöjä pienemmälle.

Ikosen mukaan suorasähkölämmitteisessä talossa voi säästää ilmalämpöpumpun avulla sähkölaskussa jopa puolet. Omakotitaloissa energiasäästöjä saadaan helposti aikaan myös käyttämällä led-lamppuja ja valitsemalla energiatehokkaat kodinkoneet.

Huonelämpötilalla on myös merkitystä, kun kodin lämpötilaa pudottaa yhdellä asteella, niin lämmityskuluissa säästää viisi prosenttia. Oleskelutiloissa peruslämmöksi riittää 20-22 astetta, mutta makuuhuoneessa riittää hyvin 18-20 astetta.

Myös vedenkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Suihkussa ei kannata lotrata vettä shampoopesun aikana, vaan vain huuhdeltaessa. Lisäksi hanojen virtaamien säädöt kannattaa tarkistaa ja kunnostaa vuotavat vesikalusteet.

Mitä isompi, sitä pienempi. – Pakettiautojen autovero on suhteessa pienempi kun kantavuus on suurempi, kertoo myyntipäällikkö Jouni Mustonen Savilahden Auto Oy:stä.

Pakettiautokauppa odottaa nykäisyä

|
Hyötyajoneuvojen kehitys on ottanut isoja askelia henkilöautojen tapaan. Vanha toteamus Etelä-Savon hitaasta reagoinnista talouden muutoksiin näkyy pitävän paikkansa, mikäli on uskominen pakettiautojen myyntitilastoihin. Valtakunnallisesti ...
Silja Kallioinen on harrastanut voimistelua reilun vuoden. Hänen tavoitteena on päästä kilpailemaan joskus ”isoihin kisoihin”.

Sirius sai lainaksi huippuosaamista

|
Tavoitteena on nostaa seuran valmennuksen tasoa. Lajin kysyntä yllätti voimisteluseuran väen. Silja Kallioinen on Voimisteluseura Sirius ry:n kasvatti, jonka tavoitteena on päästä tulevaisuudessa kilpailemaan ...
Joulun lähestyessä Arto Rantasen tuotteita lähtee paljon pukinkonttiin. Yksi erikoisuuksista on oikeassa reunassa oleva hapankaalin valmistuksessa käytettävä kaalinuija. Asiakkaan tarpeesta Rantanen alkoi myös valmistaa meditointipenkkejä, jotka ovatkin saavuttaneet yllättävän suosion.

Sydämellä tehtyjä puutöitä

|
Puu nähdään entistä arvokkaampana materiaalina. Astuttaessa sisään OR groupin tehtaanmyymälään vastassa on käsintehty ruokailupöytä sekä muita paikallisen puusepän Arto Rantasen valmistamia tuotteita. Tehtaanmyymälän ja ...
AGCO Suomi Oy Mikkelin myymäläpäällikkö Ville Kosonen iloitsi voittajan puolesta.  Uuden peräkärrin omistaja Aki Roppola ja Muurametalojen edustaja Tarja Haukka paiskasivat kättä palkinnon luovutuksen yhteydessä.

Peräkärri lähti Kuopioon

|
Muurametalot järjesti Mikkelin Asuntomessuilla arvonnan, jonka pääpalkintona oli henkilöauton kuomullinen peräkärri. Peräkärrin voittajalla, kuopiolaisella Aki Roppolalla, kävikin melkoinen tuuri. Miehen täyttämä arvontalappu poimittiin noin ...