Taiteilijat aloittivat uransa piirtäen

|

Irma Tiusasella ja Riitta Vauhkosella on Cafe Galleria Nyanzassa yhteisnäyttely. Tiusanen maalaa akryyli- ja posliiniväreillä, kun Vauhkonen on tykästynyt kuivapastelliliituihin.
Irma Tiusasella ja Riitta Vauhkosella on Cafe Galleria Nyanzassa yhteisnäyttely. Tiusanen maalaa akryyli- ja posliiniväreillä, kun Vauhkonen on tykästynyt kuivapastelliliituihin.

Kuukausi sitten Porrassalmenkadulle avatun Galleria Cafe Nyanzan tiloihin on vaihtunut uusi taidenäyttely.

Tuoreen taidegalleristin Meriel Tuliaisen akvarellitöiden jälkeen seinille on ripustettu Riitta Vauhkosen ja Irma Tiusasen teoksia. Vauhkonen piirtää abstrakteja tauluja kuivapastelliliiduilla, joiden lisäksi taiteilijan töissä näkyy luontoaiheita. Tiusanen on puolestaan mieltynyt akryyliväreihin ja maisemakuviin sekä posliinimaalaukseen.

– Olen piirtänyt pikkutytöstä asti. Meitä oli iso sisaruskatras ja pöydällä oli aina paperia esillä. Tein nuorena lyijykynätöitä. Olisin halunnut posliinimaalauskurssille, mutta ei maatalossa ollut kenelläkään aikaa kuljettaa mihinkään, Tiusanen kertoo.

Tiusanen aloitti posliininmaalauksen myöhemmällä iällä. Vuodet ovat vierineet ja nyt hän on maalannut jo 30 vuotta.

Myös Vauhkosen taiteilijaura alkoi piirtämällä.

– Minä tein paperinukkeja. Piirsin ja leikkasin niille vaatteita. Sieltä se on minunkin harrastus lähtenyt.

Kaksikolla on vuorossaan jo toinen yhteisnäyttely. He ovat tunteneet toisensa kymmenisen vuotta, tutustuen eräässä kädentaitajille tarkoitetussa ryhmässä.

– Meillä sopii hommat ja taulut hyvin yhteen, he toteavat.

Vauhkonen nimeää esillä olevista töistään omaksi suosikikseen ruskeasävyisen teoksen, joka on nimeltään ”Kalastajan vaimo”. Tiusasen lempityö on puolestaan posliinilaatalle maalattu orava.

– Olen maalannut viisi erilaista oravaa. Tekniikka on aika hidasta, sillä puun pinnan ja kaarnan maalaaminen vaatii monta polttokertaa, hän selventää.

Naisten työt ovat esillä galleriassa syyskuun puoliväliin saakka.

Uusi palvelu. ExxonMobil Finlandin aluepäällikkö Jari Reponen ja Jarno Muttilainen As-Huollosta sopivat uuden pikaöljynvaihtopisteen avaamisesta.

Mobil Express löysi kodin AS-Huollosta

|
Öljynvaihto on muuttunut vuosien varrella monimutkaisemmiksi. Helmikuun alusta yrittäjäksi ryhtyneen Jarmo Muttilaisen komennossa toimiva AS-Huolto avasi hiljattain öljynvaihdon pikahuoltopisteen. Viiden hallin puolella työskentelevän ammattilaisen ...

Miksi ihminen kääntyy mielummin vasemmalle?

|
Aivot tottuvat kulttuurisidonnaisiin sääntöihin. Miksi kilpajuoksuradoilla juostaan vastapäivään? Miksi hulahula-vanteen pyörittäjä ketkuttaa mieluimmin vasemmalle? Valikoituuko koripallossa vasen helpommin tukijalaksi pyörimissuunnan ollessa vasempaan?  Pärjääkö joukkuelajeissa ...
Etelä-Savon Energia Oy:llä on jo käytössään kaksi kaasuautoa. Projektipäällikkö Mikko Liukkonen toteaa, ettei musta kulta riitä loputtomiin ja puhtaamman ympäristön eteen on tehtävä valintoja.

Biokaasun jakeluverkosto laajeni

|
Muutos liikennetottumuksissa on tulevaisuudessa väistämättä edessä. Mikkeliin avattiin noin kuukausi sitten BioSairila Oy:n kaasuautojen tankkausasema. Asema sijaitsee Graanin liikekeskuksen parkkipaikalla Tuppuralankadun vieressä. Tällä hetkellä ...