Metsästyskausi käynnistyy sorsajahdilla

|

Naismetsästäjien määrä on nousussa.

Vesilintujen metsästyskausi kajahti käyntiin elokuun kolmantena sunnuntaina. Käynnistyvä metsästyskausi kestää joulukuun loppuun saakka.  Suomen riistakeskus suosittelee metsästäjiä maltillisuuteen taantuvien vesilintulajien metsästyksessä. Metsästystä tulee kohdentaa runsaslukuisiin sorsalajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Suomen yli 306 000 metsästäjästä noin kolmannes osallistuu sorsastukseen.

– Etelä-Savossa on noin 16 000 metsästäjää, joista joka kolmas käy vesilintujen pyynnissä. Sorsajahdin osalta voidaan puhua tuhansista metsästäjistä, kertoo riistapäällikkö Petri Vartiainen.

– Sorsastus oli menneinä aikoina suosittu metsästysmuoto. Vaikka metsästyslajin suosio näyttääkin olevan hiipumassa, niin kyllä kaislikoissa liikkuu vielä tänäkin päivänä iso porukka.

Vartiaisen mukaan nykymetsästäjistä suurin osa on hirvenpyytäjiä.

 

Hirvenmetsästyksen osalta pyyntiaikaa on päivitetty uuden lainsäädöksen myötä. Vuodesta 1993 lähtien hirvijahti käynnistettiin syyskuun viimeisenä lauantaina.  Tänä vuonna hirvenmetsästys voidaan aloittaa aikaisintaan lokakuun 14. päivänä.

Vartiainen kertoo, että uudessa laissa on ajateltu myös peltohirvien aiheuttamia vahinkoja ensimmäistä kertaa.

– Peltohirvien metsästysmahdollisuus alkaa syyskuun alussa. Käytännössä se tarkoittaa, että ongelmia aiheuttavan hirven voi ampua pellolle myönnetyn pyyntiluvan puitteissa.

 

Metsästysharrastusta pidetään nykyisin ukkoutuvana lajina.

– Kyllä nuoriakin tulee mukaan ihan mukavasti. On kuitenkin huomioitava että nykyiset ikäluokat ovat pienempiä kuin ne ukkoutuneiden ikäryhmät. Tällä hetkellä metsästäjistä valtaosa edustaa suuria ikäluokkia.

Riistapäällikkö sanoo, että vaikka nuorilla on paljon erilaisia harrastuksia, niin metsästys kuuluu joukkoon siinä missä muutkin.

– Tänä päivänä nuoret käyvät metsästäjäkurssin, joka valmentaa metsästäjätutkintoon. Nykyajan uusilla metsästäjillä on tosi hyvät valmiudet lähteä harrastamaan, hän toteaa.

– Metsästäjätutkinto on päivitetty vuoden alussa. Tuoreella materiaalilla pyritään houkuttelemaan uusia harrastajia.

Uusista metsästäjistä naisten osuus on koko ajan kasvussa. Metsästys on koettu ennen miehiseksi harrastukseksi, mutta tänä päivänä asiasta ajatellaan toisin. Naisia on tullut mukaan myös metsästyskoiraharrastuksen myötä.

– Ei siinä ole tänä päivänä mitään erikoista, jos nainen suorittaa metsästäjätutkinnon. Onhan se sitten kenties ukon kanssa yhteinen harrastus, Vartiainen summaa.

Etelä-Savon toimialueella on yli 350 metsästysseuraa ja sen päälle vielä toista sataa metsästysseuruetta, jotka vuokraavat ja hallinnoivat alueita.

Uusi palvelu. ExxonMobil Finlandin aluepäällikkö Jari Reponen ja Jarno Muttilainen As-Huollosta sopivat uuden pikaöljynvaihtopisteen avaamisesta.

Mobil Express löysi kodin AS-Huollosta

|
Öljynvaihto on muuttunut vuosien varrella monimutkaisemmiksi. Helmikuun alusta yrittäjäksi ryhtyneen Jarmo Muttilaisen komennossa toimiva AS-Huolto avasi hiljattain öljynvaihdon pikahuoltopisteen. Viiden hallin puolella työskentelevän ammattilaisen ...

Miksi ihminen kääntyy mielummin vasemmalle?

|
Aivot tottuvat kulttuurisidonnaisiin sääntöihin. Miksi kilpajuoksuradoilla juostaan vastapäivään? Miksi hulahula-vanteen pyörittäjä ketkuttaa mieluimmin vasemmalle? Valikoituuko koripallossa vasen helpommin tukijalaksi pyörimissuunnan ollessa vasempaan?  Pärjääkö joukkuelajeissa ...
Etelä-Savon Energia Oy:llä on jo käytössään kaksi kaasuautoa. Projektipäällikkö Mikko Liukkonen toteaa, ettei musta kulta riitä loputtomiin ja puhtaamman ympäristön eteen on tehtävä valintoja.

Biokaasun jakeluverkosto laajeni

|
Muutos liikennetottumuksissa on tulevaisuudessa väistämättä edessä. Mikkeliin avattiin noin kuukausi sitten BioSairila Oy:n kaasuautojen tankkausasema. Asema sijaitsee Graanin liikekeskuksen parkkipaikalla Tuppuralankadun vieressä. Tällä hetkellä ...