Metsästyskausi käynnistyy sorsajahdilla

|

Naismetsästäjien määrä on nousussa.

Vesilintujen metsästyskausi kajahti käyntiin elokuun kolmantena sunnuntaina. Käynnistyvä metsästyskausi kestää joulukuun loppuun saakka.  Suomen riistakeskus suosittelee metsästäjiä maltillisuuteen taantuvien vesilintulajien metsästyksessä. Metsästystä tulee kohdentaa runsaslukuisiin sorsalajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Suomen yli 306 000 metsästäjästä noin kolmannes osallistuu sorsastukseen.

– Etelä-Savossa on noin 16 000 metsästäjää, joista joka kolmas käy vesilintujen pyynnissä. Sorsajahdin osalta voidaan puhua tuhansista metsästäjistä, kertoo riistapäällikkö Petri Vartiainen.

– Sorsastus oli menneinä aikoina suosittu metsästysmuoto. Vaikka metsästyslajin suosio näyttääkin olevan hiipumassa, niin kyllä kaislikoissa liikkuu vielä tänäkin päivänä iso porukka.

Vartiaisen mukaan nykymetsästäjistä suurin osa on hirvenpyytäjiä.

 

Hirvenmetsästyksen osalta pyyntiaikaa on päivitetty uuden lainsäädöksen myötä. Vuodesta 1993 lähtien hirvijahti käynnistettiin syyskuun viimeisenä lauantaina.  Tänä vuonna hirvenmetsästys voidaan aloittaa aikaisintaan lokakuun 14. päivänä.

Vartiainen kertoo, että uudessa laissa on ajateltu myös peltohirvien aiheuttamia vahinkoja ensimmäistä kertaa.

– Peltohirvien metsästysmahdollisuus alkaa syyskuun alussa. Käytännössä se tarkoittaa, että ongelmia aiheuttavan hirven voi ampua pellolle myönnetyn pyyntiluvan puitteissa.

 

Metsästysharrastusta pidetään nykyisin ukkoutuvana lajina.

– Kyllä nuoriakin tulee mukaan ihan mukavasti. On kuitenkin huomioitava että nykyiset ikäluokat ovat pienempiä kuin ne ukkoutuneiden ikäryhmät. Tällä hetkellä metsästäjistä valtaosa edustaa suuria ikäluokkia.

Riistapäällikkö sanoo, että vaikka nuorilla on paljon erilaisia harrastuksia, niin metsästys kuuluu joukkoon siinä missä muutkin.

– Tänä päivänä nuoret käyvät metsästäjäkurssin, joka valmentaa metsästäjätutkintoon. Nykyajan uusilla metsästäjillä on tosi hyvät valmiudet lähteä harrastamaan, hän toteaa.

– Metsästäjätutkinto on päivitetty vuoden alussa. Tuoreella materiaalilla pyritään houkuttelemaan uusia harrastajia.

Uusista metsästäjistä naisten osuus on koko ajan kasvussa. Metsästys on koettu ennen miehiseksi harrastukseksi, mutta tänä päivänä asiasta ajatellaan toisin. Naisia on tullut mukaan myös metsästyskoiraharrastuksen myötä.

– Ei siinä ole tänä päivänä mitään erikoista, jos nainen suorittaa metsästäjätutkinnon. Onhan se sitten kenties ukon kanssa yhteinen harrastus, Vartiainen summaa.

Etelä-Savon toimialueella on yli 350 metsästysseuraa ja sen päälle vielä toista sataa metsästysseuruetta, jotka vuokraavat ja hallinnoivat alueita.

Monenlaisia. Esimerkiksi turvasaappaita on tarjolla eri painoluokissa – ja hintaluokissa. Satu Virtanen mainitsee kypärän silmäsuojan kera olevan eniten myyty turvatuote JS-Motorsilla.

Kunnon varusteet hankkivat hintansa

|
Kesäaikaan puuhaa riittää varsinkin omakotitalo- ja mökkitontilla, metsäpalstoista puhumattakaan. Kun puuhastelut ovat satunnaisia ja niitä tehdään vuositasolla melko vähän, on ensimmäinen vaaranpaikka jo selviö. ...
Folksam avasi ovensa Porrassalmenkadulle. Sohvalla franchising-yrittäjät Tomi Syrjäläinen ja Jan-Mika Korhonen. Takana vasemmalta oikealle vakuutusasiamiehet Kaj Pentikäinen sekä Tuomas Damski.

Folksam avasi toimipisteen

|
Mikkelissä kesäkuussa toimintansa aloittanut Folksam on yksi Ruotsin suurimmista vakuuttajista. Suomessa aikaisemmin etelä- ja länsirannikolla toiminut yritys on rantautunyt myös Sisä-Suomeen. Mikkelin Folksam toimii ...
Ensimmäinen Suomessa. Jyri Patja (takana) ja Heikki Hyttinen tarkastelevat viittä vaille valmista kahden perämoottorin asennusta. Kuvassa näkyvän moottorimallin kohdalla kysymys oli ensimmäisestä synkronoinnista Suomessa.

10 vuotta on opettanut paljon

|
Monipuolinen palvelutarjonta pitää korjaamon leivän syrjässä kiinni. Etupäässä autojen ja pienkoneiden huoltoja sekä korjauksia tekevä Johtokadun Auto on 10 vuoden taipaleensa aikana suuntautunut yhä ...
Nissan palkitsi Juvalta lähtöisin olevan Mika Venäläisen.

Venäläinen yllätettiin täysin

|
Pohjoismaiden sekä Baltian maiden Nissan myyjät kokoontuivat Ruotsiin. Etelä-Savon Auto Oy:n huoltoneuvoja Mika Venäläinen sai hiljattain tunnustuksen ”Vuoden Nissan huoltoneuvoja Suomessa”. Palkinto luovutettiin toukokuun ...
Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.

Laituri on kesällä lisähuone

|
Laitureita asennetaan pääasiassa mökkiläisille. Kesän ensimmäiset helteet tuovat ranta-asukkaille ja mökkiläisille mieleen laiturin tarpeellisuuden. Helteillä laiturista saa helposti lisää oleskelutilaa. Suurimmille laitureille voi sijoittaa ...