Lännenratsastuksen voi aloittaa A:sta

18.8.2017 Koti
Cherryllä on selässään lännenratsastussatula. – Tämä on isompi ja tukevampi kuin englantilaistyyppinen satula. Tässä pysyy hyvin kyydissä tiukoissa käännöksissä ja nopeissa pysähdyksissä, kertoo Maarit Relander.

Niemenpellon tallissa voi harrastaa lännenratsastusta.

WR Cherry Go Round käyskentelee rauhallisesti maneesissa Maarit Relanderin ohjauksessa.  Kun Relander sanoo sille ”wow”, niin hevonen pysähtyy paikoilleen. Kuuliainen ja pilkullinen tamma ei hievahda mihinkään.

– Käskyn saatuaan hevosen pitää jäädä seisomaan paikalleen. Tätä kutsutaan myös maahan sidonnaksi. Jos olisimme nyt karjatilalla, niin voisin käydä kaikessa rauhassa vaikka siirtämässä heinäpaalin toiseen paikkaan, kertoo Relander.

Niemenpellon talli on Mikkelin seudun ainut hevostalli, jossa voi harrastaa lännenratsastusta. Lännenratsastukseen kuuluu erilaisia alalajeja, joista juuri nähty maahan sidonta on yksi ranch trailin tehtävä.

– Lajin tehtävissä korostetaan karjatilalla tehtävien päivittäisten töiden vaatimuksia hevoselle.

Hevostallilla on voinut harrastaa lännenratsastusta jo kuusi vuotta. Relanderin mukaan lajista ovat innostuneet niin lapset kuin aikuisetkin.

– Enemmistö on kuitenkin aikuisia. Jos on harrastanut kouluratsastusta jo vuosia, niin tämä antaa vähän erilaista toimintaa hevosten kanssa. Tässä oppii niin paljon kaikenlaista uutta.

 

Suomessa neljä yleisintä lännenratsastuksen muotoa ovat reining, pleasure, western driving ja trail. Niemenpellon tallilla voi harrastaa näitä kaikkia.

– Erilaisia tehtäviä on hyvin paljon. Joskus mennään siltaa pitkin, kannetaan tavaroita tai vedetään tukkeja. Välillä edetään nopeasti ja toisinaan hyvin hitaasti, Relander selventää.

– Ranch trail on näiden kaikkien yhdistelmä. Se on tosi hauskaa ja ihan ehdottomasti oma lempilajini.

 

Cherryksi kutsuttu hevonen on rodultaan Amerikan appaloosa. Ne ovat väriltään tiikerinkirjavia eli täplikkäitä.

– Näitä ei ole Suomessa ihan hirveästi, vain hieman reilut sata yksilöä. Rotu oli aikoinaan intiaanien suosikki ratsuksi. Etenkin intiaanipäälliköt suosivat pilkullisia hevosia, jotka korostivat heidän asemaansa.

Relanderin mukaan lajille on jalostettu normaalia isompi takaosan lihaksisto.

– Ne sopivat hyvin lännenratsastukseen, jossa tehdään nopeita käännöksiä ja tarvitaan paljon lihasvoimaa.

 

Hevostallilla vietetään parhaillaan 25-vuotis juhlavuotta. Merkkipaalu ohitettiin kesäkuussa, mutta ainakaan vielä ei tilalla ole varsinaisia juhlia järjestetty. Relander vinkkaa, että seuraava lännenratsastuksen peruskurssi alkaa lokakuussa.

– Kurssille voivat osallistua sellaisetkin, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin ratsastaneet, sillä kaikki aloitetaan ihan A:sta, hän toteaa iloisesti.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0