Eränkävijän kannattaa panostaa vaatetukseen ja kenkiin

|

Kalastusta harrastava Alvar Huttunen valitsee vaatetuksen sään mukaan. Hän on panostanut vedenpitäviin varusteisiin. Ari Kousa esitteli hänelle ”vanhan liiton” housuja. – Aika reilut pöksyt. Kohta alkaa sellainen vuodenaika, että näitä tarvitsee. Muuten verkoilla käydessä polvet kastuvat, Huttunen toteaa.
Kalastusta harrastava Alvar Huttunen valitsee vaatetuksen sään mukaan. Hän on panostanut vedenpitäviin varusteisiin. Ari Kousa esitteli hänelle ”vanhan liiton” housuja. – Aika reilut pöksyt. Kohta alkaa sellainen vuodenaika, että näitä tarvitsee. Muuten verkoilla käydessä polvet kastuvat, Huttunen toteaa.

Tarjolla on myös hyönteisiä karkottavia vaatteita. Kunnollinen vaelluskenkä valitaan käyttötarkoituksen mukaan.

Luonnossa liikkuminen, metsästys ja kalastus kuuluvat suomalaisten harrastuksiin kuin kansallisaarre. Eikä ulkona samoilu ei ole enää vain keski-ikäisten ja vanhempien ikäluokkien harrastus, vaan myös nuoret ovat innostuneet patikoinnista.

Tämä on huomattu ainakin kalastukseen ja retkeilyyn erikoistuneessa Kala-Kallessa. Ari Kousa sanoo, että eräily on ollut suosittua aina, mutta etenkin nuorten keskuudessa luonnossa liikkuminen ja vaellushommat ovat jopa lisääntyneet.

– Arkielämä on hyvin hektistä, joten metsästä ja vesistöjen ääreltä lähdetään hakemaan luonnonläheisyyttä ja rauhaa. Hyvää virtausta on se, että lapset ja nuoret otetaan mukaan, hän toteaa.

Myös Kousa on ottanut metsäretkille koko perheen mukaan.

– Onhan nuoriso joskus jotain vähän jupissut, mutta aikuisikään tultaessa mieli on muuttunut. Poika on parhaillaan armeijassa. Siitä huolimatta hän päätyi viime lomalla Repovedelle 30 kilometrin vaellukselle, Kousa naurahtaa.

 

Jotta luontoretkillä viihtyy ja ulkoilusta saa otettua kaiken ilon irti sääolosuhteista huolimatta, niin hyvälaatuisiin varusteisiin kannattaa panostaa. Kun vaatetus on sopiva, niin ulkoilusta nauttii enemmän.

– Hyvät varusteet ovat kestävät sekä tuulen ja veden pitävät, Kousa kiteyttää.

Hän esittelee mukavan tuntuista paitaa, jonka kangas on käsitelty hyönteisiä karkottavalla aineella. Käsittelyn ansiosta hyttyset kiertävät paidan kaukaa.

– Olen käyttänyt itse samankaltaista paitaa jo kymmenen vuotta. Kyllä se vaan toimii ihan oikeasti.

Suojausainetta käytetään myös monissa muissa ulkoiluvaatteissa, kuten sukissa ja lippahatuissa.

– Kävin vaeltamassa Norjan tuntureilla. Jaloissa oli vain hyönteissuojalla käsitellyt sukat ja croksit. Reissun jälkeen nilkoissa ei ollut yhtään puremaa.

Kunnollisen vaelluskengän valinta riippuu omasta käyttötarkoituksesta.
Kunnollisen vaelluskengän valinta riippuu omasta käyttötarkoituksesta.

 

Eränkävijän kannattaa panostaa myös hyviin kenkiin. Kun kenkä istuu jalkaan hyvin ja on sopiva maastoon, niin jalat säilyvät kunnossa pitkänkin vaelluksen jälkeen ilman rakkoja ja hiertymiä. Kunnollisen vaelluskengän valinta riippuukin omasta käyttötarkoituksesta. Siinä otetaan huomioon maasto, retken pituus ja kantamusten paino sekä kävelynopeus.

-Kun aloittelija liikkuu helpossa maastossa, eikä selässä ole hirveästi taakkaa, niin silloin käy hyvin rullaava kenkä, joka ei ole liian jäykkä. Mitä enemmän tulee painoa päälle ja mennään vaihtelevissa maastoissa, niin se asettaa kengälle erilaiset vaatimukset, toteaa ulkoilu- ja eräliike Patikan yrittäjä Tomi Sikanen.

Sikanen muistuttaa myös hyvän sukkalaadun merkityksestä. Jos on hyvä kenkä, mutta huono sukka, niin saattaa tulla ongelmia.

– Sukassa ei saa olla hirveästi saumoja, jottei tule rakkoja. Sopivat puristeet pitävät sukan hyvin paikallaan. Kun sukka on riittävän paksu, niin se jaksaa myös ottaa kosteutta, eivätkä jalat haudu kengässä, hän päättää.

Monenlaisia. Esimerkiksi turvasaappaita on tarjolla eri painoluokissa – ja hintaluokissa. Satu Virtanen mainitsee kypärän silmäsuojan kera olevan eniten myyty turvatuote JS-Motorsilla.

Kunnon varusteet hankkivat hintansa

|
Kesäaikaan puuhaa riittää varsinkin omakotitalo- ja mökkitontilla, metsäpalstoista puhumattakaan. Kun puuhastelut ovat satunnaisia ja niitä tehdään vuositasolla melko vähän, on ensimmäinen vaaranpaikka jo selviö. ...
Folksam avasi ovensa Porrassalmenkadulle. Sohvalla franchising-yrittäjät Tomi Syrjäläinen ja Jan-Mika Korhonen. Takana vasemmalta oikealle vakuutusasiamiehet Kaj Pentikäinen sekä Tuomas Damski.

Folksam avasi toimipisteen

|
Mikkelissä kesäkuussa toimintansa aloittanut Folksam on yksi Ruotsin suurimmista vakuuttajista. Suomessa aikaisemmin etelä- ja länsirannikolla toiminut yritys on rantautunyt myös Sisä-Suomeen. Mikkelin Folksam toimii ...
Ensimmäinen Suomessa. Jyri Patja (takana) ja Heikki Hyttinen tarkastelevat viittä vaille valmista kahden perämoottorin asennusta. Kuvassa näkyvän moottorimallin kohdalla kysymys oli ensimmäisestä synkronoinnista Suomessa.

10 vuotta on opettanut paljon

|
Monipuolinen palvelutarjonta pitää korjaamon leivän syrjässä kiinni. Etupäässä autojen ja pienkoneiden huoltoja sekä korjauksia tekevä Johtokadun Auto on 10 vuoden taipaleensa aikana suuntautunut yhä ...
Nissan palkitsi Juvalta lähtöisin olevan Mika Venäläisen.

Venäläinen yllätettiin täysin

|
Pohjoismaiden sekä Baltian maiden Nissan myyjät kokoontuivat Ruotsiin. Etelä-Savon Auto Oy:n huoltoneuvoja Mika Venäläinen sai hiljattain tunnustuksen ”Vuoden Nissan huoltoneuvoja Suomessa”. Palkinto luovutettiin toukokuun ...
Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.

Laituri on kesällä lisähuone

|
Laitureita asennetaan pääasiassa mökkiläisille. Kesän ensimmäiset helteet tuovat ranta-asukkaille ja mökkiläisille mieleen laiturin tarpeellisuuden. Helteillä laiturista saa helposti lisää oleskelutilaa. Suurimmille laitureille voi sijoittaa ...