Eränkävijän kannattaa panostaa vaatetukseen ja kenkiin

|

Kalastusta harrastava Alvar Huttunen valitsee vaatetuksen sään mukaan. Hän on panostanut vedenpitäviin varusteisiin. Ari Kousa esitteli hänelle ”vanhan liiton” housuja. – Aika reilut pöksyt. Kohta alkaa sellainen vuodenaika, että näitä tarvitsee. Muuten verkoilla käydessä polvet kastuvat, Huttunen toteaa.
Kalastusta harrastava Alvar Huttunen valitsee vaatetuksen sään mukaan. Hän on panostanut vedenpitäviin varusteisiin. Ari Kousa esitteli hänelle ”vanhan liiton” housuja. – Aika reilut pöksyt. Kohta alkaa sellainen vuodenaika, että näitä tarvitsee. Muuten verkoilla käydessä polvet kastuvat, Huttunen toteaa.

Tarjolla on myös hyönteisiä karkottavia vaatteita. Kunnollinen vaelluskenkä valitaan käyttötarkoituksen mukaan.

Luonnossa liikkuminen, metsästys ja kalastus kuuluvat suomalaisten harrastuksiin kuin kansallisaarre. Eikä ulkona samoilu ei ole enää vain keski-ikäisten ja vanhempien ikäluokkien harrastus, vaan myös nuoret ovat innostuneet patikoinnista.

Tämä on huomattu ainakin kalastukseen ja retkeilyyn erikoistuneessa Kala-Kallessa. Ari Kousa sanoo, että eräily on ollut suosittua aina, mutta etenkin nuorten keskuudessa luonnossa liikkuminen ja vaellushommat ovat jopa lisääntyneet.

– Arkielämä on hyvin hektistä, joten metsästä ja vesistöjen ääreltä lähdetään hakemaan luonnonläheisyyttä ja rauhaa. Hyvää virtausta on se, että lapset ja nuoret otetaan mukaan, hän toteaa.

Myös Kousa on ottanut metsäretkille koko perheen mukaan.

– Onhan nuoriso joskus jotain vähän jupissut, mutta aikuisikään tultaessa mieli on muuttunut. Poika on parhaillaan armeijassa. Siitä huolimatta hän päätyi viime lomalla Repovedelle 30 kilometrin vaellukselle, Kousa naurahtaa.

 

Jotta luontoretkillä viihtyy ja ulkoilusta saa otettua kaiken ilon irti sääolosuhteista huolimatta, niin hyvälaatuisiin varusteisiin kannattaa panostaa. Kun vaatetus on sopiva, niin ulkoilusta nauttii enemmän.

– Hyvät varusteet ovat kestävät sekä tuulen ja veden pitävät, Kousa kiteyttää.

Hän esittelee mukavan tuntuista paitaa, jonka kangas on käsitelty hyönteisiä karkottavalla aineella. Käsittelyn ansiosta hyttyset kiertävät paidan kaukaa.

– Olen käyttänyt itse samankaltaista paitaa jo kymmenen vuotta. Kyllä se vaan toimii ihan oikeasti.

Suojausainetta käytetään myös monissa muissa ulkoiluvaatteissa, kuten sukissa ja lippahatuissa.

– Kävin vaeltamassa Norjan tuntureilla. Jaloissa oli vain hyönteissuojalla käsitellyt sukat ja croksit. Reissun jälkeen nilkoissa ei ollut yhtään puremaa.

Kunnollisen vaelluskengän valinta riippuu omasta käyttötarkoituksesta.
Kunnollisen vaelluskengän valinta riippuu omasta käyttötarkoituksesta.

 

Eränkävijän kannattaa panostaa myös hyviin kenkiin. Kun kenkä istuu jalkaan hyvin ja on sopiva maastoon, niin jalat säilyvät kunnossa pitkänkin vaelluksen jälkeen ilman rakkoja ja hiertymiä. Kunnollisen vaelluskengän valinta riippuukin omasta käyttötarkoituksesta. Siinä otetaan huomioon maasto, retken pituus ja kantamusten paino sekä kävelynopeus.

-Kun aloittelija liikkuu helpossa maastossa, eikä selässä ole hirveästi taakkaa, niin silloin käy hyvin rullaava kenkä, joka ei ole liian jäykkä. Mitä enemmän tulee painoa päälle ja mennään vaihtelevissa maastoissa, niin se asettaa kengälle erilaiset vaatimukset, toteaa ulkoilu- ja eräliike Patikan yrittäjä Tomi Sikanen.

Sikanen muistuttaa myös hyvän sukkalaadun merkityksestä. Jos on hyvä kenkä, mutta huono sukka, niin saattaa tulla ongelmia.

– Sukassa ei saa olla hirveästi saumoja, jottei tule rakkoja. Sopivat puristeet pitävät sukan hyvin paikallaan. Kun sukka on riittävän paksu, niin se jaksaa myös ottaa kosteutta, eivätkä jalat haudu kengässä, hän päättää.

AGCO Suomi Oy Mikkelin myymäläpäällikkö Ville Kosonen iloitsi voittajan puolesta.  Uuden peräkärrin omistaja Aki Roppola ja Muurametalojen edustaja Tarja Haukka paiskasivat kättä palkinnon luovutuksen yhteydessä.

Peräkärri lähti Kuopioon

|
Muurametalot järjesti Mikkelin Asuntomessuilla arvonnan, jonka pääpalkintona oli henkilöauton kuomullinen peräkärri. Peräkärrin voittajalla, kuopiolaisella Aki Roppolalla, kävikin melkoinen tuuri. Miehen täyttämä arvontalappu poimittiin noin ...
anne Haapiaisen ja Lauri-poika tykkää hevosia enemmän ralliautoista. – Minä olen rallimies, enkä ravimies. Olen miettinyt, että minusta tulee isona rallikuski, Lauri toteaa.

Ratamestari ohjasti yllätysvoittoon

|
Suuryllättäjä Humiro ravasi 45 000 euron voittopalkinnon. Janne Haapiainen ohjasti elo-syyskuun vaihteessa 5-vuotiaiden suomenhevosten derby-voittoon Jyväskylän Killerin Toto76-raveissa. Voitto oli suuryllätys, sillä ori oli merkitty ...
Mikkelin Autokoulun Seppo Viljakainen oli uuden simulaattorin puikoissa Cap-autokoulun johtajan Tapio Paasimaan seuratessa ajoa. Kumpikin ovat tyytyväisiä yhteistyöhön. – Mielestäni olimme sopiva kumppani, koska Mikkelin Autokoulu on aina ollut kehityksen aallonharjalla, Paasimaa totesi.

Cap-Autokouluja on nyt kaksi

|
CAP-Group Oy osti heinäkuun alussa Mikkelin Autokoulu Oy:n liiketoiminnan. Uuden toimipisteen avajaisia vietettiin Raatihuoneenkadulla torstaina. Vajaat 30 vuotta Mikkelin Autokoulu Oy:tä luotsannut Seppo Viljakainen ...
Irma Tiusasella ja Riitta Vauhkosella on Cafe Galleria Nyanzassa yhteisnäyttely. Tiusanen maalaa akryyli- ja posliiniväreillä, kun Vauhkonen on tykästynyt kuivapastelliliituihin.

Taiteilijat aloittivat uransa piirtäen

|
Kuukausi sitten Porrassalmenkadulle avatun Galleria Cafe Nyanzan tiloihin on vaihtunut uusi taidenäyttely. Tuoreen taidegalleristin Meriel Tuliaisen akvarellitöiden jälkeen seinille on ripustettu Riitta Vauhkosen ja Irma ...