Metallikierrätys sai rinnalleen rakennusjätteiden vastaanoton

|

Aurinko paistaa myös lautakasaan. Jere Hytönen (vas.), Hannu Vesanka ja Mikael Pitkänen vannovat kiertotalouden nimiin.

Muotisana: kiertotalous. Tähän saumaan oman osansa haluaa antaa Mikkelin Romumetalli Oy uudella Kiertopihallaan.

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa materiaalivirroista hyödynnetään. Istuvan maan hallituksen yksi isoista teemoista on kiertotalouden tehostaminen. Käytännössä käytöstä poistuva tavara saattaa saada uuden kodin kierrättämällä tuotteena. Jos se ei onnistu, jatkaa materiaali elämäänsä uudelleen valmistettavan tuotteen raaka-aineena. Mikäli materiaali ei sovellu kierrättämiseen, voidaan se hyötykäyttää esimerkiksi polttamalla tai lasimurskana tien pohjalle.
Mutta mitä uutta tässä sitten on? Ainakin se, että homma tehostuu. Takana on myös lakimuutos, joka muuttaa jätealan markkinoita ja avaa mahdollisuuksia yksityiselle puolelle. Voittajana tässä asiassa on kuluttaja, sillä jätteistä tulee entistä halutumpia. Lisäksi kilpailu näkyy myös hintatasossa.

Pääkaupunkiseudulla tilanne on jo toisen näköinen mitä maaseutupitäjissä. Tarjontaa harjoittaa moni muukin kuin kuntayhtymä. Silti Mikkelin Romumetalli Oy:n jätekierrätyksestä ja Kiertopihan toiminnasta vastaava Mikael Pitkänen ei halua luoda mitään vastakkainasettelua.
– Tarkoitus ei ole mullistaa kenttää, vaan luoda kuluttajalle vaihtoehtoja. Materiaalihyötykäyttäminen tulee lisääntymään muutenkin ja kakku kasvaa luonnostaan, hyvän tuntuman kierrättämisen eri muodoista omaava Pitkänen sanoo.
Yrittäjäkaksikko Jere Hytösen ja Hannu Vesangan mukaan idea toiminnan laajentamiseksi lähti käytännön työn kautta. Rakennusjätelavoja tyhjennettäessä miesten ajatuksiin tuli, että kokonaisuuden voisi järjestää paremminkin.
– Erotellaksemme romuja, on se helpompaa tehdä omalla pihalla esimerkiksi rakennusjätteen seasta, kertoo Jere Hytönen.
Pelkkiä omia romuja lajitellessa ei kateta edes kuluja, vaan asiakassuhteita on solmittu jo useiden eri yritysten kanssa. Yhtä tervetulleita ovat myös pientuojat.

Yrittäjät näkivät yrityksensä edullisen sijainnin lisäksi alan selvän markkinaraon: saneerausrakentaminen kasvaa tulevaisuudessa. Reilut kaksi vuotta omissa nimissään yrittäneet Hytönen ja Vesanka kertovat autojen purkuosakaupan ja metallikierrättämisen jatkuvan kuten tähänkin asti.
Kiertopihan käytännön toteutus kesti noin puoli vuotta ennen kuin lupaprosessi, uusi vaaka ja piha-alue päällysteineen olivat käyttökunnossa. Ihan mitä tahansa moskaa ei Romumetallin Kiertopihalle voi jatkossakaan tuoda, mutta energiajäte, puujäte ja rakennusjäte ovat tervetulleita entuudestaan tuttujen metalliromun ja romuautojen ohella.
Isojen investointien uskotaan tuovan myös tulovirtaa. Yrittäjät laskevat liikevaihdon kasvavan uuden toimialueen myötä liki kolmanneksella aina miljoonaan euroon.

Kun vuokrataan, vuokrataan kunnolla

|
Kokenut konemies tietää, minkälaisilla laitteilla työ sujuu turvallisesti ja nopeasti. Pikkupojasta lähtien erilaisten koneiden ja laitteiden kanssa töitä tehneen Seppo Tenhusen ajatuksissa on kytenyt ...

Kaksikko hyppäsi omille rattaille

|
Ideat autokaupan uudenlaisista palvelumuodoista poikivat yrityksen. Jo pienen ikänsä autoja myyneillä Jonne Långilla ja Jani Kellmanilla on selkeä käsitys siitä, mitä autoliikkeiden tarjonnasta puuttui. ...

Uusi kivijalkakauppa

|
Pitkään tyhjillään ollut liiketila sai uudet yrittäjät. Toukokuun puolen välin tienoilla perustettu Lämpökulma Oy palvelee entisen Nuijamiestenkadun Siwan tiloissa. Yrittäjät Timo Telkkä, Marko Laukkanen ...

Kalliomaalausretkille on kysyntää

|
Kallioniemi on tulvillaan elämää. Kallioniemen isäntä istahtaa aamuyhdeksän maissa kuistin sohvalle kahvikuppi kädessään. Aurinko paistaa lämpimästi vanhaan hirsitaloon. Kesä on Kallioniemessä erittäin kiireinen, eikä ...

Griffin Events tuo elämää

|
Järvi-Suomen upeat maisemat tutuksi liikunnan kautta. Griffin Events Finland Oy koostuu seitsemästä mäntyharjulaisesta yrittäjästä, jotka haluavat elävöittää paikkakuntaa. Heille kaikille on yhteistä kiinnostus liikuntaan, ...