Autoharrastajat viettivät kesän kohokohtaa

|

Suur-Saimaan ympäriajoon lähteneet arvon leidit, Tiina Kettunen ja Sari Lepo, osallistuivat myös asu-ajoneuvo-kilpailuun.
Suur-Saimaan ympäriajoon lähteneet arvon leidit, Tiina Kettunen ja Sari Lepo, osallistuivat myös asu-ajoneuvo-kilpailuun.

Harrasteajoneuvotapahtumat saivat liikkeelle lähes 1000 harrasteautokuntaa.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna riitti ihasteltavaa. Mikkelistä käynnistyi Suur-Saimaan ympäriajo ja matkaan lähdettiin noin 250 ajoneuvon voimin.
Pieksämäkeläiset Sari ja Kari Juppi osallistuivat Saimaan ympäriajoon mustalla Chervoletilla, jonka valmistusvuosi on 1927. Pariskunta hankki auton Joutsenosta kahdeksan vuotta sitten. Rakkaus kulkupeliin syntyi autoliikkeessä, erään vanhan miehen tarjotessa sitä vaihtoautoksi.
– Autoliike ei kiinnostunut tästä, joten otimme myöhemmin omistajaan yhteyttä. Mieheni isoisällä oli aikoinaan taksiajossa ihan samanlainen, Sari Juppi kertoo.
Jupit osallistuivat tapahtumaan neljättä kertaa.

Suomi 100 -lippua heilauttanut oikeusministeri Antti Häkkänen lähetti autoja matkaan vuorotellen Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halosen kanssa.
Suomi 100 -lippua heilauttanut oikeusministeri Antti Häkkänen lähetti autoja matkaan vuorotellen Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halosen kanssa.

– Kaikki reitin varrella olevat rastit on tarkoitus kiertää, jos vain auto kestää. Tämä on upea tapahtuma ja meille aina kesän kohokohta, he totesivat.

Sari Lepo teki pari vuotta sitten löydön. Hän huomasi nettimarkkinoilla Neckar Europa Special 4D:n, eikä hän voinut millään välttyä ostamasta vuoden 1964 länsisaksalaista kaunokkia.
– Kipinä vanhoihin autoihin syttyi, kun pääsin kolme vuotta sitten kyytiin vuoden 1952 mallin Ifa:aan. Se on valmistettu Itä-Saksassa, joten ne ovat autoni kanssa serkuksia, Lepo selventää leikkisästi.
Lepo oli ottanut Savonlinnasta mukaansa Tiina ja Olli Kettusen. Koko seurue oli pukeutunut ajan hengen tyyliin kaikkia varusteita myöten.
– Sijoituimme vuosi sitten kolmanneksi asu-ajoneuvokilpailussa. Autossani on kasettinauhuri, joka soittaa 50–60-luvun musiikkia. Näissä tunnelmissa mennään koko ympäriajo, ryhmä kertoi juuri ennen lähtöä.
Suur-Saimaan ympäriajo järjestettiin 25. kertaa ja tänä vuonna tapahtumaa siivitti Suomi 100 -teema. Autokunnat lähetettiin matkaan oikeusministeri Antti Häkkäsen ja Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halosen toimesta.

Pukukilpailuun osallistuneiden vaatteet ja asusteet oli suunniteltu huolella aina koruja myöten.
Pukukilpailuun osallistuneiden vaatteet ja asusteet oli suunniteltu huolella aina koruja myöten.

Samana päivänä Visulahdessa kokoontui noin 700 erilaista kulkupeliä perinteisen Old Timer Runin merkeissä. Harrasteajoneuvotapahtumassa nähtiin rakennettuja ja alkupeäisiä kuorma-autoja, mopoja, moottoripyöriä ja traktoreita.
Paikalla oli tuhansia ihmisiä, joten kesälauantaina riitti vilskettä ja menoa. Alueella oli myös rompetori, jossa oli myytävänä autoiluun liittyvää tavaraa, kuten pienoismalleja ja käytettyjä varaosia. Visulahden kokoontumisen lisäksi tapahtumaan kuului myös ilta-ajelu eli cruising, johon otti osaa lähes 100 eri ajoneuvoa. Tapahtuman jatkot pidettiin Ravintola Huvikummussa Otavassa.

Ihan joka mieheltä ei löydy takapihalta omaa lättähattua ja junaraiteita. Puutarha on tarkoitus entisöidä vanhojen suunnitelmien mukaan.

Asemapäällikkö vaalii perinteitä

|
Parikymmentä vuotta Helsingissä asunut Petri Pentikäinen muutti vakituisesti noin vuosi sitten Haukivuorelle Kalvitsan vanhalle juna-asemalle. Luvassa on myös Kalvitsaa käsittelevä kirja. Junat ja lähestulkoon ...
Kädentaidot ovat kulkeneet Minna Suihkosella suvussa. – Mummot ja äitini ovat opettaneet minua pienenä ja siitä harrastus on jäänyt näin aikuisiälle.

”Neuloosi on iskenyt”

|
Käsitöiden arvostus on noussut lähivuosina. Ristiinalainen Minna Suihkonen valmistaa omaksi, sukulaisten ja ystävien iloksi erilaisia käsitöitä. Tällä hetkellä mieleisimpiä töitä ovat kirjoneulesukat. Perinteisten mallien ...
Maria Kuismin käyttää omaa autoaan päivittäin kulkiessaan työpaikalleen. Vuoden vaihteessa Mikkelissä työnteon aloittaneella naisella on tunne, että omalla alalla riittää töitä.

Rehellisyyttä työnhakuun

|
Suonenjokelainen Maria Kuismin on muuttanut vuoden vaihteessa Mikkeliin uuden työpaikan perässä. Kuismin opiskeli Mikkelin ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi. Valmistuttuaan muutama vuosi sitten hän sai oman alan ...
Joku tarvitsee hyvään uneen pyjaman, villasukat ja paksun kerroksen peitteitä. Vuoraus auttaa ainakin nukahtamisessa, mutta yöllä voi herätys tapahtua tukalassa kuumeuudessa.

Miksi minulla on kylmä?

|
Ilmat ovat viilenneet ja talvea kohti mennään vihnaa vauhtia. Villapaidat ja -sukat on etsitty vaatekaapin perukoilta jälleen käyttöön, mutta miksi siitä huolimatta koko ajan ...
Käy kuin sukkasillaan. Vuoden 1937 Ford Tudor ja sen 12-sylinterinen moottori kiinnostivat vuonna 1967 opinahjonsa aloittaneita autoteknikoita.

Tulevaisuus kiinnosti autoalan senioreja

|
Autokannan muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Vuonna 1967 opintonsa silloisessa Mikkelin teknillisessä oppilaitoksessa aloittaneet nuorukaiset ovat yhä vetreitä ainakin mieleltään. Tämän pystyi havaitsemaan helposti, ...