Näyttelyyn valmistautuminen vie monta tuntia

|

Anne-Mari Koljander-Siira on aina ollut eläinrakas. Hänen haaveensa toteutui jo lapsena, kun perheeseen otettiin berhandinpaimenkoira. Nyt elämää ilostuttavat villakoirat Retu ja Ami.
Anne-Mari Koljander-Siira on aina ollut eläinrakas. Hänen haaveensa toteutui jo lapsena, kun perheeseen otettiin berhandinpaimenkoira. Nyt elämää ilostuttavat villakoirat Retu ja Ami.

Keskikokoinen villakoira Chanzonet Laurence Harvey eli Retu on ehtinyt nähdä maailmaa enemmän kuin moni ihminen.

Vajaa viisivuotias koira on kiertänyt näyttelyitä muun muassa Baltian maissa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä emäntänsä Anne-Mari Koljander-Siiran kanssa. Villakoirauros on näyttelymenestyksen myötä kansainvälinen, Suomen, Eestin, Latvian, Ruotsin, Liettuan, Venäjän ja baltianmaiden muotovalio. Kaiken tämän lisäksi Retu on ollut vuosina 2015–2016 kolmanneksi menestynein villakoira Suomessa.
– Halusin aina näyttelykoiran, mutta eihän se ole koskaan taattua. Toinen harrastuksemme on toko eli tottelevaisuukoulutus. Tärkeintä on kuitenkin, että koira saa olla koira, Kolajder-Siira kertoo.
Retu tuli perheeseen ollessaan puolivuotias, koska edelliset omistajat eivät voineetkaan pitää sitä. Nyt jo rauhallisen oloinen koira oli kuulemma villeimmässä iässään saapuessaan uuteen kotiinsa.
– Kyllä meillä oli hulinaa. Alun perin halusin villakoiran, koska ne ovat oppivaisia ja viisaita. Eikä niistä lähde karvaa.

Yksi haastavimmista villakoiran ominaisuuksista on sen turkki. Hyvin hoidettuna se on yksi tärkeimmistä tunnusmerkeistä. Elokuvien hienostokoirat ovat yleensä pöyhkeässä turkissa esiintyviä villakoiria, mutta Retulla saattaa löytyä mökillä olon jälkeen sammalta ja risuja karvan seasta.
– Aluksi en trimmannut koiraa itse, mutta sitten en halunnut enää olla riippuvainen kenestäkään. Opettelin turkin hoidon itse alusta loppuun. Nyt on hauska katsoa muutaman vuoden takaisia kuvia niin sanotusta opetteluvaiheesta, omistaja naurahtaa.
Turkki vaatii harjausta viikoittain ja pesun kahden viikon välein. Näyttelyihin valmistautumiseen kuluu edellisenä päivänä 6–7 tuntia. Näyttelypäivänä ennen kehään menoa puunausta täytyy tehdä pari tuntia.
– Koira harjataan läpikotaisin ja otsatukka laitetaan nätiksi. Koiranäyttelyt ovat aivan oma maailmansa ja siinä pääsee täysin irti normaalista arjesta, Koljander-Siira kokee.
Näyttelyissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja samalla voi vaihtaa kuulumisia rotuun katsomatta. Naisen mukaan ulkomailla tapaa myös paljon suomalaisia koiranomistajia.
– Olen myös kilpailuhenkinen, joten totta kai on mukavaa jos oma tai ystävän koira pärjää. Täytyy myös olla valmis häviämään, koska voitto ei ole itsestäänselvyys.

Koiranäyttelyt vievät mukanaan. Niiden tuoma jännitys myös palkitaan.
Koiranäyttelyt vievät mukanaan. Niiden tuoma jännitys myös palkitaan.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Retun kanssa tapahtui vuonna 2015 Heinäveden näyttelyssä. Silloin Koljander-Siira laittoi koiransa valmiiksi niin kuin ennenkin. Näyttelyn edetessä Retu voitti oman rotunsa ja pääsi ryhmäkehään, jossa valitaan jokaisen roturyhmän kaunein koira. Kilpailussa ryhmänsä voittaneet koirat jatkavat Best In Showhun, josta valitaan koko näyttelyn kaunein koira.
– Olimme menossa ryh­mä­kehään ja vettä alkoi tihkuttaa. Kaikkia rotuja vesisade ei haittaa, mutta villakoiran turkki ei pysy muodossaan sateella, Koljander-Siira kertoo.
Retu voitti kuin voittikin olosuhteista huolimatta ja jos siinä ei olisi ollut tarpeeksi, niin se oli vielä koko näyttelyn kaunein eli BIS 1. Jotta Retun pää ei ala nousta liian korkealle pilviin menestyksen myötä, 7-vuotias toyvillakoira Ami pitää sen ruodussa.
– Ami on näistä kahdesta se pomo. Välillä on havaittavissa pientä kisailua, mutta asetelma ei ole muuttunut, Koljander toteaa hymyillen katsellessaan sylissään nukkuvaa Amia.

Kaija Ahosen tuntevat kaikki paikallisista asukkaista kesävieraisiin.

Torikauppa on murroksessa

|
Mitä tulevaisuus tuo ja tekee torille, on arvoitus. – Kun tulin tänään torille, löin oikein itseäni rintaan, että täällähän on paljon kauppiaita vuodenaikaan nähden, ...
Gardeniassa yllätyttiin hyönteishotellien suosiosta. – Niitä kysytään jatkuvasti, kertoo Tore Pedersen.

Gardenia avasi ovensa

|
Pitkän uran kaupan alalla tehnyt Tore Pedersen avasi pari kuukautta sitten ystävänsä Riku Toijosen kanssa uuden puutarhamyymälän, Gardenian Rantakylään. – Monta vuotta puhuttiin, että ...
Klaus Kerttula

Slice ry leireilee kesän

|
2016 perustettu Slice ry järjestää mailapelitunteja Sport Forumilla ja ulkokentillä. Kaikki tapahtuu liikunta edellä ja etenkin lapset ovat etusijalla. – Porukkaa on parissa vuodessa ...
Nyt hymyilyttää, totesivat Matti Perälä, Jani Heikkinen ja Jussi Sinkko viime tiistaina, kun saunalautta oli saatu vesille.
– Vielä on pikkupuuhastelua tehtävänä, mutta haaveissa on saada lautta liikenteeseen viikoa ennen kesäkuun alkua, sanovat miehet.

Urho-saunalautta alkaa seilata Saimaalla

|
Yhteistyökumppaneilta ruokaa ja juomaa. Yrittäjät Jussi Sinkko ja Matti Perälä toteuttivat liikeidean, jota Mikkelissä ei vielä ole ollut. – Olimme melko tarkalleen vuosi sitten ...
Juha ja Pirjo Pekonen sekä Ria-Liisa Jokinen ovat innoissaan Sport Forumilla puhaltavista uusista tuulista.

Sport Forum uudistaa ilmettä ja tarjontaa

|
– Jo 24 vuotta ollaan oltu yrittäjiä, mutta nyt omana tarjontana meillä on alkaneet myös ryhmäliikuntatunnit, kertoo toimitusjohtaja Juha Pekonen. – Kaikki lähti siitä, ...