Näyttelyyn valmistautuminen vie monta tuntia

|

Anne-Mari Koljander-Siira on aina ollut eläinrakas. Hänen haaveensa toteutui jo lapsena, kun perheeseen otettiin berhandinpaimenkoira. Nyt elämää ilostuttavat villakoirat Retu ja Ami.
Anne-Mari Koljander-Siira on aina ollut eläinrakas. Hänen haaveensa toteutui jo lapsena, kun perheeseen otettiin berhandinpaimenkoira. Nyt elämää ilostuttavat villakoirat Retu ja Ami.

Keskikokoinen villakoira Chanzonet Laurence Harvey eli Retu on ehtinyt nähdä maailmaa enemmän kuin moni ihminen.

Vajaa viisivuotias koira on kiertänyt näyttelyitä muun muassa Baltian maissa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä emäntänsä Anne-Mari Koljander-Siiran kanssa. Villakoirauros on näyttelymenestyksen myötä kansainvälinen, Suomen, Eestin, Latvian, Ruotsin, Liettuan, Venäjän ja baltianmaiden muotovalio. Kaiken tämän lisäksi Retu on ollut vuosina 2015–2016 kolmanneksi menestynein villakoira Suomessa.
– Halusin aina näyttelykoiran, mutta eihän se ole koskaan taattua. Toinen harrastuksemme on toko eli tottelevaisuukoulutus. Tärkeintä on kuitenkin, että koira saa olla koira, Kolajder-Siira kertoo.
Retu tuli perheeseen ollessaan puolivuotias, koska edelliset omistajat eivät voineetkaan pitää sitä. Nyt jo rauhallisen oloinen koira oli kuulemma villeimmässä iässään saapuessaan uuteen kotiinsa.
– Kyllä meillä oli hulinaa. Alun perin halusin villakoiran, koska ne ovat oppivaisia ja viisaita. Eikä niistä lähde karvaa.

Yksi haastavimmista villakoiran ominaisuuksista on sen turkki. Hyvin hoidettuna se on yksi tärkeimmistä tunnusmerkeistä. Elokuvien hienostokoirat ovat yleensä pöyhkeässä turkissa esiintyviä villakoiria, mutta Retulla saattaa löytyä mökillä olon jälkeen sammalta ja risuja karvan seasta.
– Aluksi en trimmannut koiraa itse, mutta sitten en halunnut enää olla riippuvainen kenestäkään. Opettelin turkin hoidon itse alusta loppuun. Nyt on hauska katsoa muutaman vuoden takaisia kuvia niin sanotusta opetteluvaiheesta, omistaja naurahtaa.
Turkki vaatii harjausta viikoittain ja pesun kahden viikon välein. Näyttelyihin valmistautumiseen kuluu edellisenä päivänä 6–7 tuntia. Näyttelypäivänä ennen kehään menoa puunausta täytyy tehdä pari tuntia.
– Koira harjataan läpikotaisin ja otsatukka laitetaan nätiksi. Koiranäyttelyt ovat aivan oma maailmansa ja siinä pääsee täysin irti normaalista arjesta, Koljander-Siira kokee.
Näyttelyissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja samalla voi vaihtaa kuulumisia rotuun katsomatta. Naisen mukaan ulkomailla tapaa myös paljon suomalaisia koiranomistajia.
– Olen myös kilpailuhenkinen, joten totta kai on mukavaa jos oma tai ystävän koira pärjää. Täytyy myös olla valmis häviämään, koska voitto ei ole itsestäänselvyys.

Koiranäyttelyt vievät mukanaan. Niiden tuoma jännitys myös palkitaan.
Koiranäyttelyt vievät mukanaan. Niiden tuoma jännitys myös palkitaan.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Retun kanssa tapahtui vuonna 2015 Heinäveden näyttelyssä. Silloin Koljander-Siira laittoi koiransa valmiiksi niin kuin ennenkin. Näyttelyn edetessä Retu voitti oman rotunsa ja pääsi ryhmäkehään, jossa valitaan jokaisen roturyhmän kaunein koira. Kilpailussa ryhmänsä voittaneet koirat jatkavat Best In Showhun, josta valitaan koko näyttelyn kaunein koira.
– Olimme menossa ryh­mä­kehään ja vettä alkoi tihkuttaa. Kaikkia rotuja vesisade ei haittaa, mutta villakoiran turkki ei pysy muodossaan sateella, Koljander-Siira kertoo.
Retu voitti kuin voittikin olosuhteista huolimatta ja jos siinä ei olisi ollut tarpeeksi, niin se oli vielä koko näyttelyn kaunein eli BIS 1. Jotta Retun pää ei ala nousta liian korkealle pilviin menestyksen myötä, 7-vuotias toyvillakoira Ami pitää sen ruodussa.
– Ami on näistä kahdesta se pomo. Välillä on havaittavissa pientä kisailua, mutta asetelma ei ole muuttunut, Koljander toteaa hymyillen katsellessaan sylissään nukkuvaa Amia.

Mikkeliläinen Leena Maaranen teki jo toisen runokirjan.
– Materiaalia syntyy kaiken aikaa, mutta en ainakaan tällä hetkellä ole suunnittelemassa uutta kirjaa.

Kolme vuodenaikaa

|
Runot kumpusivat surutyöstä. Mikkeliläisen Leena Maarasen toinen runokirja Kolme vuodenaikaa ilmestyi huhtikuun lopulla omakustanteena. Maaranen on harrastanut lausuntaa aivan nuoresta tytöstä lähtien, mistä myös ...
Olavi Räsänen konsernissa työskentelee vakituisesti viisi Räsästä. Atte Räsänen toimii Parla Floorin vientipäällikkönä ja tehtaanmyymälän osastopäällikkönä. Hänen veljensä Akseli Räsänen on myymälässä kesätöissä.

Kaikki alkoi suksista

|
OR Groupissa työskentelee Räsäsiä jo kolmannessa polvessa. Olavi Räsänen Oy:llä on pitkät perinteet. Teollisuusneuvos Olavi Räsänen valmisti ensimmäisenä suksia vuonna 1946 perustamassaan pienessä puusepänliikkeessä. ...
Testiajoja tehdään nyt urakalla. Atso Jauhiainen (12 v.) Laukaasta on toiminut junioriautojen testaajana.

Haukarting avaa pian ovensa suurelle yleisölle

|
Testiajot menossa, heinäkuussa avataan. – Heinäkuun alussa avataan. Vielä odottelemme akkuja loppuihin autoihin, mutta juhannuksen jälkeen niidenkin pitäisi olla täällä, kertoo Marko Salmikunnas Hirvensalmen ...
Marko Nurmi (vas.) ja Aarni Kivinen näyttelevät veljeksiä Tarmoa ja Anselmia tänä kesänä Naisvuorella Heikki Salon näytelmässä 506 ikkunaa. Mukana myös Risto Kopperi, Riittä Havukainen, Tuuli Anikari, Vintte Viitanen ja Katriina Honkanen. Kuva: Mikkelin Teatteri

Naisvuorelle tulee 506 ikkunaa

|
Perinteistä peräkkäin juoksentelua sarkahousuissa ei tänä kesänä Naisvuorella nähdä. Tänä kesänä Mikkelin yllä raikaa Miljoonasateen musiikki. – Naisvuorella nähdään tänä kesänä Heikki Salon kirjoittama ...
– Yksi Mikkelin parhaita puolia on se, että vaikka minulla on julkinen rooli, mikkeliläinen tulee juttusille. Se on aika miellyttävä tapa olla osa yhteisöä, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Halonen viihtyy Mikkelissä

|
Kuuden saunan mies uskoo omatoimisuuteen ja yhteistyökykyyn. Timo Haloselle tulee syksyllä täyteen kolme vuotta hyvinkin työntäyteistä aikaa kaupunginjohtajana. – Koen että Mikkelin asiat alkavat ...