Näyttelyyn valmistautuminen vie monta tuntia

|

Anne-Mari Koljander-Siira on aina ollut eläinrakas. Hänen haaveensa toteutui jo lapsena, kun perheeseen otettiin berhandinpaimenkoira. Nyt elämää ilostuttavat villakoirat Retu ja Ami.
Anne-Mari Koljander-Siira on aina ollut eläinrakas. Hänen haaveensa toteutui jo lapsena, kun perheeseen otettiin berhandinpaimenkoira. Nyt elämää ilostuttavat villakoirat Retu ja Ami.

Keskikokoinen villakoira Chanzonet Laurence Harvey eli Retu on ehtinyt nähdä maailmaa enemmän kuin moni ihminen.

Vajaa viisivuotias koira on kiertänyt näyttelyitä muun muassa Baltian maissa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä emäntänsä Anne-Mari Koljander-Siiran kanssa. Villakoirauros on näyttelymenestyksen myötä kansainvälinen, Suomen, Eestin, Latvian, Ruotsin, Liettuan, Venäjän ja baltianmaiden muotovalio. Kaiken tämän lisäksi Retu on ollut vuosina 2015–2016 kolmanneksi menestynein villakoira Suomessa.
– Halusin aina näyttelykoiran, mutta eihän se ole koskaan taattua. Toinen harrastuksemme on toko eli tottelevaisuukoulutus. Tärkeintä on kuitenkin, että koira saa olla koira, Kolajder-Siira kertoo.
Retu tuli perheeseen ollessaan puolivuotias, koska edelliset omistajat eivät voineetkaan pitää sitä. Nyt jo rauhallisen oloinen koira oli kuulemma villeimmässä iässään saapuessaan uuteen kotiinsa.
– Kyllä meillä oli hulinaa. Alun perin halusin villakoiran, koska ne ovat oppivaisia ja viisaita. Eikä niistä lähde karvaa.

Yksi haastavimmista villakoiran ominaisuuksista on sen turkki. Hyvin hoidettuna se on yksi tärkeimmistä tunnusmerkeistä. Elokuvien hienostokoirat ovat yleensä pöyhkeässä turkissa esiintyviä villakoiria, mutta Retulla saattaa löytyä mökillä olon jälkeen sammalta ja risuja karvan seasta.
– Aluksi en trimmannut koiraa itse, mutta sitten en halunnut enää olla riippuvainen kenestäkään. Opettelin turkin hoidon itse alusta loppuun. Nyt on hauska katsoa muutaman vuoden takaisia kuvia niin sanotusta opetteluvaiheesta, omistaja naurahtaa.
Turkki vaatii harjausta viikoittain ja pesun kahden viikon välein. Näyttelyihin valmistautumiseen kuluu edellisenä päivänä 6–7 tuntia. Näyttelypäivänä ennen kehään menoa puunausta täytyy tehdä pari tuntia.
– Koira harjataan läpikotaisin ja otsatukka laitetaan nätiksi. Koiranäyttelyt ovat aivan oma maailmansa ja siinä pääsee täysin irti normaalista arjesta, Koljander-Siira kokee.
Näyttelyissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja samalla voi vaihtaa kuulumisia rotuun katsomatta. Naisen mukaan ulkomailla tapaa myös paljon suomalaisia koiranomistajia.
– Olen myös kilpailuhenkinen, joten totta kai on mukavaa jos oma tai ystävän koira pärjää. Täytyy myös olla valmis häviämään, koska voitto ei ole itsestäänselvyys.

Koiranäyttelyt vievät mukanaan. Niiden tuoma jännitys myös palkitaan.
Koiranäyttelyt vievät mukanaan. Niiden tuoma jännitys myös palkitaan.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Retun kanssa tapahtui vuonna 2015 Heinäveden näyttelyssä. Silloin Koljander-Siira laittoi koiransa valmiiksi niin kuin ennenkin. Näyttelyn edetessä Retu voitti oman rotunsa ja pääsi ryhmäkehään, jossa valitaan jokaisen roturyhmän kaunein koira. Kilpailussa ryhmänsä voittaneet koirat jatkavat Best In Showhun, josta valitaan koko näyttelyn kaunein koira.
– Olimme menossa ryh­mä­kehään ja vettä alkoi tihkuttaa. Kaikkia rotuja vesisade ei haittaa, mutta villakoiran turkki ei pysy muodossaan sateella, Koljander-Siira kertoo.
Retu voitti kuin voittikin olosuhteista huolimatta ja jos siinä ei olisi ollut tarpeeksi, niin se oli vielä koko näyttelyn kaunein eli BIS 1. Jotta Retun pää ei ala nousta liian korkealle pilviin menestyksen myötä, 7-vuotias toyvillakoira Ami pitää sen ruodussa.
– Ami on näistä kahdesta se pomo. Välillä on havaittavissa pientä kisailua, mutta asetelma ei ole muuttunut, Koljander toteaa hymyillen katsellessaan sylissään nukkuvaa Amia.

Kuminasta tarkoittaa käytännössä renkaaseen integroitua, tien muotoon mukautuvaa nastatekniikkaa.

Kuminastasta seuraava hitti?

|
Fiksu oivallus parantaa renkaan pito-ominaisuuksia ja alentaa melutasoa. Kuminasta tarkoittaa nastan ympärillä perinteisesti olevan alumiinirungon korvaamista renkaan kumilla. Keksinnön avulla vältetään nastarungon iskeytyminen tiehen ...
AsPoLan yrittäjä Vuokko Korhonen jää eläkkeelle ja Taina Hihnala astuu puikkoihin. – Pari matkaa on jo varattu varmuuden vuoksi, ettei mieli enää muutu, nauraa Korhonen.

AsPoLasta tulee Iloinen lanka

|
Yrittäjä vaihtuu mutta palvelu ja tuotteet pysyvät priimana. Seitsemän vuotta AsPoLaa pyörittänyt Vuokko Korhonen sanoo väistyvänsä työelämästä erittäin hyvillä mielin, sillä hän sai enemmän ...
– Kevät ja kesä näyttivät potentiaalinsa. Nyt odotetaan, mitä syksy tuo tullessaan. Positiivisella mielin kuitenkin ollaan, sanoo Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Timo Welsby.

Saimaa Stadiumi haluaa vastata kysyntään

|
Mikkelissä on tarve sisäliikuntatiloille, mutta niistä ei haluttaisi maksaa. Syksyn tullen aletaan pikkuhiljaa siirtyä ulkoliikunnasta sisäliikuntaan. Mikkelissä on jo kauan taisteltu enemmän ja vähemmän ...
Vuosi sitten Otteella laajennettiin kuntosalia.
– Jatkuva kehittyminen niin työnantajana kuin asiakaspalvelijana on kaiken a ja o, sanoo Kuntokeskus Otteen toimitusjohtaja Petra Lampinen.

Varmalla otteella hyvinvoinnin puolesta

|
Tärkeintä on asiakkaan hyvinvointi. Kuntokeskus OTE täyttää pian neljä vuotta. – Hyvin on mennyt. Siitä mistä lähdettiin, on pystytty kasvamaan koko ajan, kertoo toimitusjohtaja ...
Kulttuurin monitoiminainen, näyttelijä Pauliina Hukkanen ryhtyy ravintoloitsijaksi. Yhteistyökumppaneina toimivat muiden muassa Eepin Grillin Esa-Matti ”Eeppi” Pietilä ja Asemaravintola Vaihan yrittäjä Teemu Kaijanen.

Mikkeli saa oman teatteriravintolan

|
Ravintola- ja teatteritarjonta rikastuu. Pauliina Hukkanen avaa lokakuussa Teatteriravintola ILOn entisen Pannukakkutalon tiloihin kauppakeskus Akseliin. Ravintola tulee toimimaan show & dinner -periaatteella. – Lokakuusta ...