Hämmentävä sähköpotkulauta

9.6.2017 Koti
Velocifero Mad 500 sähköpotkulaudan ajamiseen ei tarvita ajokorttia tai rekisteröintiä. Lauta on helppo ottaa mukaan esimerkiksi matkailuautoon tai veneeseen, koska sen saa taitettua pieneen tilaan.

Tämä menopeli on kätevä kaupungissa tai vaikkapa kauppareissulle.

Erilaisia sähköllä toimivia kulkuneuvoja on ollut saatavilla jo pitkän aikaa, mutta vasta hiljattain niitä on alkanut näkyä katukuvassa kasvavassa määrin. Itse taisin tutustua ensimmäisenä segwayhin eli lautaan, jonka päällä seisotaan ja suunnan voi päättää ohjaustangon avulla. Sen jälkeen tutuksi tuli sähkölauta, jonka päällä vain seisotaan ja painon avulla säädellään suuntaa sekä nopeutta. Kumpaakaan näistä en ole kokeillut vaan katsellut muun muassa ulkomailla kun turistit yrittävät opetella ajamaan niillä. Ilmeisesti segwayllä järjestettävät turistikierrokset kaupungeissa ovat suosittuja.

Lähdin kokeilemaan sähköpotkulautaa ensimmäistä kertaa. Ulkonäöltään skootterin ja polkupyörän sekoitus hämmensi ensimmäisenä äänellään. Ulkonäön ja ohjaustangossa sijaitsevan kaasukahvan perusteella odotin, että laudasta kuuluisi edes jonkilainen ääni. Sinällään loogista; ääntä ei kuulunut.
– Tämän kanssa täytyy noudattaa polkupyöräsääntöjä, ajokorttia ei tarvita ja ei muuta kuin kaasua, JS-Motorsin yrittäjä Jarmo Siira opasti hymyssä suin, kun katselin hämmentyneenä pihalle ajettua sähköpotkulautaa.
Pieni esimerkkikierros ja matkaan. Ajaminen oli helppoa, mutta tasapainon kanssa täytyi olla tarkkana,. Pienen totuttelun jälkeen homma sujui. Sähköpotkulaudan sivupeileistä pystyi tarkkailemaan takaa tulevaa liikennettä ja töötillä voi varoittaa edessä ajavia. Maksiminopeus eli 25 km/h tuli täyteen helposti tasaisella maalla ja mietin kuinka kovaa yleensä polkupyörällä tulee ajettua. Jalat nostetaan skeittilautaa muistuttavalle tasolle ja istuma-asento oli mielestäni hyvä. Ryhdikkäänä täytyi pysyä, mutta eihän vastaavanlaisilla kulkuneuvoilla voikaan istua selkä kyyryssä.

Sähköpotkulaudassa on myös etuvalot, äänitorvi, peilit ja heijastimet.
Sähköpotkulaudassa on myös etuvalot, äänitorvi, peilit ja heijastimet.

Sähköpotkulaudan lataaminen tapahtuu Siiran mukaan kuin johdon kännykkään. Maksimi toimintasäde on 30 kilometriä.
– Ajomatka riippuu tietenkin kuskin painosta, millaisella tiellä ajetaan ja onko luvassa ylä- vai alamäkiä, yrittäjä selventää.
Vakiovarusteisiin kuuluvat myös valot, jotka meinaavat välillä unohtua pyöräilijöiltä. Nuorisoa tämän kaltaiset vekottimet eivät varmasti enää ihmetytä ja uskon, että tulevaisuudessa sähkökäyttöisten ajoneuvojen suosio tulee kasvamaan. Itsellenikin tuli mieleen kuinka kätevä sähköpotkulauta on kaupungissa liikkuville eikä se häiritse äänellään, vaikka ajaisit sillä keskellä yötä.

+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0