Puhtaasti omille jäljille

|

Selkeästi sukua. Uuden Crafterin sukunäöstä ei jää epäselvyyttä.
Selkeästi sukua. Uuden Crafterin sukunäöstä ei jää epäselvyyttä.

Monen vuoden suunnittelun tulos saapui Suomeen.

Volkswagenin ja Daimlerin tiet erkanivat isojen pakettiautojen kohdalla. Aiemmin auto oli enemmän tähtikeulaisen kilpakumppanin oloinen, mutta nyt on toinen ääni kellossa. Jo heti keulamuotoilusta lähtien linjoissa on samoja piirteitä kuin Volkswagenin henkilömalleissa. Sivut ovat yhtä peltiä kuten pikkuveli Transporterissa.

Kysymyksessä on aito hyötyajoneuvo, jonka rakennetta tullaan valjastamaan moneen eri tarkoitukseen. Crafter tullaan näkemään umpiautona kolmessa eri pituudessa ja korkeudessa. Myös lavaversiot ovat saatavilla. Tuttuun tapaan auton saa niin paketti- kuin kuorma-autoksi rekisteröitynä. Oma lukunsa ovat vielä koriverstaat, jotka valjastavat auton retkeily- ja matkailuautoiksi sekä busseiksi. Yhdeksän paikkaisen henkilöversion voi tilata pian tehtaaltakin.

Tavaratilaa. Matkustajien istuintyynyt kääntyvät erikseen ylös.
Tavaratilaa. Matkustajien istuintyynyt kääntyvät erikseen ylös.

 

Moottorina on vain ja ainoastaan kahden litran iskutilavuuden omaava diesel. Kahden maitopurkin vetoisesta moottorista puristetaan neljä eri tehovaihtoehtoa, jotka ovat 102-, 122-, 140- ja 177-hevosvoimaiset versiot vetotavasta riippuen. Käyttäjäkunnan kannalta oleellista on polttoaineen kulutuksen tippuminen edeltäviin malleihin nähden noin 15 prosentin verran. Tähän on päästy tietenkin monin konstein. Yksi on vakiona oleva Start & Stop –järjestelmä.

Nyt neliveto ja Aisinin valmistama 8-portainen automaattivaihteisto ovat tarjolla myös toistensa pareina. Perus-Crafter on etuvetoinen. Moottori on edessä poikittain etuvetoisen ja nelikon kohdalla, mutta takavetoisen kohdalla se on pitkittäin.

Mikäli erityisenä kehityspanostuksen kohteena on ollut kuljettajan viihtyisyys, ovat tekijät onnistuneet hyvin. Saatavilla on joustoistuin, josta Volkswagen käyttää nimitystä ergoComfort. Istuinta voi säätää 20 suuntaan ja lisävarusteena saa lämmitys- ja hierontatoiminnot. Kojelaudan ilme on teräväkulmainen mutta kuitenkin siro. Erilaisia säilytystiloja ja lokeroita on tarjolla paljon. Korkeassa mallissa sijaitsevat isot lokerot myös ohjaamon yläosassa. Oikeastaan voisi sanoa että joka paikkaan on suunniteltu jotain käytännön kannalta kätevää. Lisävarusteena saatavan pistorasian avulla voidaan ladata 230 voltin työkaluakkuja.

 

Turvallisuuden kannalta hyvä asia on melkoisen hoikat A-pilarit. Näkyvyyden lisäksi Crafterissa on kuljettajaa avustavia järjestelmiä kuin henkilöautossa. Tekniikan avulla isollakin tavara-autolla pärjää ahtaissa paikoissa sujuvammin, jos ei nyt ihan ole Suomen surkein kuski. Esimerkiksi perävaunun peruutusavustin helpottaa ahtaalle lastaussillalle ajamista, kun yhdistelmän ohjaus tapahtuu automaattisesti. Kun kylkisuojausjärjestelmä varoittaa kuljettajaa sekä merkkiäänien että näytön avulla, pysyvät Crafterin kupeet suorina.

Parhaimmillaan lähes 20 mottia. Suurimmillaan tavaratila on pitkässä ja korkeassa etuvetoisessa Crafterissa.
Parhaimmillaan lähes 20 mottia. Suurimmillaan tavaratila on pitkässä ja korkeassa etuvetoisessa Crafterissa.

Koeajopäiväksi osunut viileä ja tuulinen kevätpäivä osui nappiin sivutuuliavustimen testauksen kannalta. Tämä ajonvakautusjärjestelmän osa pitää yllä auton suuntavakautta jarruttamalla tarvittaessa yksittäisiä pyöriä. Käytännössä on mahdotonta sanoa, milloin järjestelmä tekee töitä, mutta korkeaksi autoksi Crafter etenee puuskaisessakin kelissä kuin juna.

 

Isossa autossa istutaan luonnollisemman polvikulman ja hyvän istuimen vuoksi jo muutenkin paremmin kuin henkilöautossa. Crafterin kohdalla huomio kiinnittyy kokonaisuuteen ja siihen, kuinka henkilöautomaiset olosuhteet ovat aina melutasoa myöten. Sen vuoksi on syytä epäillä, että luokan uusin tulokas on kova sana. Auto saikin jo Van of the Year 2017 –tunnustuksen.

Crafteriin saa myös CarePort-huolenpitosopimuksen, jonka ideana on tarjota huoltopalveluja kuukausimaksua vastaan. Sopimus on voimassa maksimissaan kuusi vuotta ja tarjoaa siten lisäturvaa kahden vuoden tehdastakuun jälkeen. Volkswagen mainostaa huolenpitosopimustaan asiakkaan kannalta reiluksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kuukausimaksut ovat korkeammat kuin huoltokulut, niin rahat palautetaan. Jos rahaa uppoaa kuitenkin enemmän kuin mitä maksut ovat olleet, ei lisälaskua tule.

 

Volkswagen Crafter 2,0 TDI

  • Hinta: 41 780 € (hinnat alk. 35 592,95 €)
  • Moottori: 1 968 cm3 (turboahdin, muuttuva venttiilien ajoitus)
  • Suurin teho: 140hv/103 kW (3 500 – 3 600 r/min)
  • Suurin vääntö: 340 Nm (1 600 – 2 250 r/min)
  • Kulutus: 6,9/8,3/7,4 l/100 km (maantie/kaupunki/yhdistetty)
  • CO2 –päästöt: 193 g/km (yhdistetty)
  • Vetopaino/yhdistelmäpaino: 3,0 t/6,0 t
Katu-uskottava. Crossland X:n keulailmettä hallitsee iso maski ja sen alapuolella oleva suurikokoinen säleikkö.

Suurien saappaiden täyttäjä

|
Opelin uusien mallien esittelytahti on ollut viime aikoina kova. Nyt esitelty Grandland X on salamamerkin vastaus kovasti kilpailtuun luokkaan. Automarkkinoilla crossoverit eli korkeammalla maavaralla ...
Huomaamaton hybridi. Ladattava pistoke työnnetään vasemmassa etulokasuojassa olevan suojakannen alle, muuten ei auto hybridimerkkejä lukuun ottamatta ulkoisesti massasta erotu.

Töpselivoimainen Optima

|
Hybridien marssi markkinoille tiivistyy. Nyt vuorossa on Kian isomman perheauton ladattava versio. Optima lienee merkin malleista suurelle yleisölle se vähemmän tunnettu. Kian kohdalla isompi ...
Tyyliniekka. Uusi 5008 on tyylikäs iso SUV.

Vuoden Auto sai isoveljen

|
Uusi 5008 iskee tilaa tarvitsevien markkinoille katumaasturina. Alkuvuodesta Suomeen rantautunut 3008 on niittänyt mainetta ja kunniaa. Valinta läntisen Euroopan arvostetuimman autoalan tunnustuksen saajaksi, Vuoden ...
Sporttinen olemus. Uuden Seat Ibizan ilme on määrätietoinen.

Yhä suuremmalle kohderyhmälle

|
Pienten autojen suosio jatkaa kasvuaan. Seat leipoi Ibizastaan markkinoille täysin uuden kakunjakajan kirsikkoineen. Maailma on muuttunut, sillä VAG antoi uuden MQB A0-pohjalevynsä ensimmäisenä espanjalaismerkkinsä ...
Terävä ote. Useammalla kuljettajalla loppuu ennemmin henkinen kantti kuin XC60:stä ominaisuudet.

Suoraan luokkansa huipulle

|
Maailmanlaajuisesti Volvon myydyin malli uusiutui täysin. Uusi XC60 uusittiin isoveljistään tutuilla ratkaisuilla. Hyväksi havaitut ominaisuudet on nyt paketoitu astetta myydymmän luokan malliin. Kysymyksessä ei ...