Kuqa on mikä?
Ford Kuqa 2,0 TDCi Powershift AWD ST-line

|

Mustanpuhuva. Urheilullisen ST-Line –varustelutason näkyvimmät merkit ovat sporttisemmat helmat sekä mustat kattokaiteet ja sivuilma-aukot.
Mustanpuhuva. Urheilullisen ST-Line –varustelutason näkyvimmät merkit ovat sporttisemmat helmat sekä mustat kattokaiteet ja sivuilma-aukot.

Fordin suosikkiluokan citymaasturi uudistui. Kasvojen pesun ohella myös tekniikkaa meni uusiksi

Vajaat 10 vuotta sitten synnytetyn Kuqan kolmas polvi on nähnyt päivänvalonsa. Oikeastaan kysymyksessä on versio 2.1, sillä nyt tehdyt uudistukset luetellaan autokielessä faceliftiksi. Terävämpi sukunäkö isoveli Edgeen on nyt selviö.

Ajettavuudeltaan Kuqa on ollut aina luokkansa parhaimmistoa. Ohjauspyörän takana ei fiilis poikkea matalampaan henkilöautoon nähden, vaan ohjauksen jämäkkyys ja alustan toimivuus ovat hyvällä tasolla. Maantiellä ei tarvitse kuin pidellä ratista kiinni, sillä urat ja muut jurmut eivät kulkusuuntaan isommin vaikuta.

Yksin ajellessa pienempää syheröistä tietä ST-Linen urheilullisempi jousitus tuntuu jopa hieman kovalta, mutta vauhdin kasvaessa paketti käyttäytyy paremmin. Se luvannee toimivuutta isomman kuorman tai perävaunun kanssa.

Napakan tuntuiset. Puolinahkapenkit ovat saksalaiseen tapaan jämäkät.
Napakan tuntuiset. Puolinahkapenkit ovat saksalaiseen tapaan jämäkät.

Koeajoauto oli aidosti sivutiekelpoinen, sillä tekniikkalistalta oli ruksattu keskivahva dieselmoottori (150 hv) ja kaksoiskytkintekniikalla toteutettu automaattivaihteisto. Kuten citymaasturimaailmassa yleensäkin, saa Kuqan myös etuvetoisena, pienimmän dieselin (120 hv) tai bensakoneen (150 hv) turvin. Voimakkaimmat moottorit tuottavat 180 hevosvoiman tietämille, niin dieselin kuin bensiinin avulla.

Ajossa 150 hevosvoiman moottori tarjoaa vääntöä suorastaan riuskasti heti tyhjäkäyntikierrosten jälkeen. Voimavarat riittävät hyvin vaativampaankin etenemiseen, ja jos joku haluaa, niin vaihteita voi vaihdella itse rattivalitsimien avulla. Neliveto haistelee vetotarvetta ja siirtää voimaa sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan.

Tilaa Kuqassa on passelisti. Korkean maavaran auton istuimissa on pääsääntöisesti luonnollisempi polvikulma. Se tarkoittaa helpomman istuutumisen lisäksi sitä, että matkustamon pituussuunnan tila tavallaan säästyy, kun istuma-asento on pystympi. Sivusuunnassa kaipaisin kuljettajan paikalle hieman lisää avaruutta. Takaistuimen selkäkulman säätö kelpaa ainakin pitkämatkalaisille.

Autonvalmistajien kilpajuoksu älytekniikan osalta on kiihtynyt, eikä suuntaukselle näy loppua. Fordin vastaus on 8” näyttö ja uusi Sync 3 –tekniikka, jonka avulla oman Android- tai Apple-käyttöjärjestelmän älyluurin sisältö sulautuu osaksi matkustusmukavuutta. Ainakin Spotify toimi systeemin kautta luontevasti, joten viihdejärjestelmän aivot kulkevat kunkin kuljettajan taskussa. Kosketusnäyttö on helppo käyttää eivätkä sormenjäljet näy mattapintaisessa näytössä pahimmalla mahdollisella tavalla.

Ajovalot on toteutettu ehkä hieman nykytyylistä poiketen Bi-Xenonien turvin. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että kaikesta vouhotuksesta huolimatta ledien valoteho ei vain tahdo välillä riittää, vaikka kuinka vähän virtaa veisivätkin. Ford lupaa Kuqan ksenoneille kaksinkertaisen tehon vain kolmanneksen virrankulutuksella aiempaan nähden.

Koeajoauto oli ST-Line varusteltu, joka tarkoittaa merkin kieltä tuntien sporttisempaa ilmettä. Vakiona tässä varustetasossa on aktiivinen pysäköintiavustin, joka lupaa taittaa auton pituusmittaansa nähden vain 20 % suurempaan tai 50 prosenttia leveyteensä nähden isompaan tilaan. Sähköinen seisontajarru on nyt vakiona kahdessa ylimmässä varustelutasossa.

Turvavarusteita saa lisää ruksaamalla Driver Assistance Packin. Sen avulla saadaan noin 1 500 eurolla automaattiset kaukovalot, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kuljettajan vireystilan valvonta, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä sekä sähkötoimiset ja taitettavat peilit. Trendiin tätä pakettia ei ole saatavilla.

Kuqa on mittavan päivityksen jälkeen täysin edustuskelpoinen. Joiltain osin se edustaa ihan luokkansa kärkeä. Ja mikä tärkeintä, kysymyksessä tuntuu olevan tasaisen tuntuinen pakkaus.

Ei katoa. Fordmaiseen tapaan erillistä polttoainetankin korkkia ei ole lainkaan.
Ei katoa. Fordmaiseen tapaan erillistä polttoainetankin korkkia ei ole lainkaan.

Ford Kuqa 2,0 TDCi Powershift AWD ST-line

  • Hinta: 44 226,56 € (hinnat alk. 30 325,65 €)
  • Moottori: 1 997 cm³ (turboahdin, polttoaineen yhteispaineruiskutus)
  • Suurin teho: 150 hv/110 kW (3 500 r/min)
  • Suurin vääntö: 370 Nm (2 000 – 2 500 r/min)
  • Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,9 s
  • Huippunopeus: 190 km/h
  • Kulutus: 4,9/5,2/5,5 l/100 km (maantie/kaupunki/yhdistetty)
  • CO2 –päästöt: 134 g/km (yhdistetty)
Ei sulata. Priuksella pärjää hyvin talvisessa säässä, tosin lumi ei sula etukannen päältä pelkällä sähköllä ajettaessa.

Ensimmäinen töpselin kanssa — Toyota Prius Plug-In Active

|
Hybridiautoilun pioneerista tuli markkinoille ensimmäinen ladattava versio. Hybridiautoilla menee lujempaa kuin koskaan aikaisemmin. Autoteollisuutta vauhdittavat päästönormit johtavat siihen, että polttomoottorin rinnalla pitää olla muutaman ...
Sulavat linjat. Stingerin linjoissa on kokispullomaisia piirteitä varsinkin lintuperspektiivistä katsoen.

Leuhkat eväät — Kia Stinger 2,0 T-GDi Business Premium

|
Korealaismerkki tekee historiansa ensimmäisen suoraiskun ylellisenä pidettyyn Gran Turismo -luokkaan. Lähinnä saksalaisten premium-merkkien temmellyskenttänä pidettyjen isojen GT-autojen seuraan kurvaava Stinger on suuri askel merkin ...
Mustavalkoinen. Vaikka perusversio on paremmin varusteltuja sisariaan arkisemman näköinen, ei Vitara GL ole mikään ruma ankanpoikanen.

Järkeilijän nelikko

|
Riisutumpi Vitara tarjoaa hyvän etenemiskyvyn vähemmällä tingeltangelilla ja vieläpä kohtuuhintaan. Vuonna 2015 esitelty nykysukupolven Vitara on aina nelivetoinen, niin kuin on koko Suomeen tuotava ...
Menestysresepti. Korkea maavara, polttoainepihi moottori ja hyvä ajettavuus ruokkivat uuden Aronan lentoa.

Kaikenlaisten teiden lämminverinen

|
Katumaasturibuumille ei näy loppua. Espanjasta mukaan kisaan ilmoittautui Arona. Syksyllä markkinoille saapuneen Ibizan pohjalevylle perustuvan crossoverin ilmestymistä ei tarvinnut pitkään odotella. Kysymyksessä on Seatin ...