Autonominen ajaminen harppasi seuraavalle asteelle

12.4.2017 Auto & Kone

PSA Group järjesti maaliskuun lopulla koeajotilaisuuden, jossa tavalliset autoilijat pääsivät testaamaan yhtymän autonomisia autoja Pariisin seudun teillä

Tilaisuus liittyi AVA ”Autonomous Vehicle for All” -projektiin, jonka päämääränä on helppokäyttöinen ja intuitiivinen autonominen auto. PSA Group kutsui ryhmän autoilijoita kokemaan uudenlaisen ajoelämyksen.

AVA ”Autonomous Vehicle for All” -ohjelma, joka esiteltiin Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 2017, käsittää mittavan määrän autonomisia toimintoja, jotka tuodaan vaiheittain tarjolle sarjavalmisteisiin autoihin ja jotka kuljettaja voi ottaa käyttöön niin halutessaan. PSA Groupin tavoitteena on tarjota mahdollisimman suurelle määrälle autoilijoita ajoneuvo, joka helpottaa jokapäiväistä elämää ja tekee autoilusta entistä turvallisempaa. Kaikki kolme PSA Groupin merkkiä, Peugeot, Citroën ja DS kuuluvat AVA-ohjelman piiriin.

Koeajoautot ovat joko automaatiotasoa 3 ”eyes off” tai automaatiotasoa 4 ”mind off”. Nämä autot antavat esimakua täysin autonomisista ajoneuvoista, jotka tulevat tarjolle vuoden 2020 jälkeen.

AVA-ohjelmassa kehitettyjä kuljettajan avustinjärjestelmiä on jo nyt tarjolla PSA Groupin useisiin eri automalleihin. Esimerkkejä automaatiotason 1 toiminnoista:

Ajoneuvo…

  • sopeuttaa nopeutensa edellä ajavan ajoneuvon nopeuden mukaan ja säilyttää turvaetäisyyden.
  • varoittaa kuljettajaa törmäysvaaran ollessa ilmeinen.
  • voi tarvittaessa automaattisesti aktivoida jarrutoiminnon.
  • palautuu automaattisesti omalle kaistalleen ajauduttuaan epähuomiossa väärälle kaistalle
  • havaitsee sopivankokoisen vapaan pysäköintitilan ja ohjaa auton paikalle

Vuodesta 2018 alkaen siirrytään toiseen vaiheeseen ”kuljettajan valvonnan alla”:

Ajoneuvo…

  • valvoo ajonopeuttaan ja kontrolloi pysymistä oikealla ajoradalla.
  • pysäköi itse itsensä kuljettajan puuttumatta asiaan Park Pilot -toiminnon ansiosta.
  • havaitsee mahdolliset esteet parantaen näkyvyyttä yöaikaan Night Vision -toiminnon ansiosta
  • valvoo sisään asennetun kameran avulla kuljettajan vireystilaa Driver Attention Monitoring -toiminnon avulla

Vuodesta 2020 alkaen autonomisen ajamisen ”hands off” toiminnot ja myöhemmin ”eyes off” toiminnot tulevat mahdollistamaan ajon delegoimisen kokonaan kuljettajalta ajoneuvolle.

PSA Goup on ensimmäinen autonvalmistaja, joka on testannut autonomista ajoneuvoa muun liikenteen lomassa avoimilla maanteillä Ranskassa heinäkuusta 2015 alkaen. Nyt käydyt testit käynnistyivät maaliskuun alussa ja tulevat jatkumaan kesäkuussa, jolloin koeajamaan pääsevät suuren yleisön edustajat.

Tähän päivään mennessä on autonomista ajoa (automaatiotasot 2, 3 ja 4) takana jo yli 120.000 km Euroopan moottoriteillä. PSA Group yhteistyökumppaneineen on testannut autonomista ajoa kaikkiaan 15 eri prototyypillä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0