Mikon kotiverstaalla syntyy puusta vaikka mitä

|

– Käsityöt ovat minun juttuni. Niitä tehdessä pääsee suunnittelemaan, toteuttamaan omaa luovuuttaan ja näkemään oman työn jäljen, toteaa Mikko Pöyhönen.
– Käsityöt ovat minun juttuni. Niitä tehdessä pääsee suunnittelemaan, toteuttamaan omaa luovuuttaan ja näkemään oman työn jäljen, toteaa Mikko Pöyhönen.

Vanhan kivinavetan uumenista kuuluu työkoneen ääntä. Kun ovesta astuu sisään, huomaa tulija saapuneensa pieneen puuverstaaseen. Kotiverstaan perällä istuu mies kuulokkeet korvilla ja työn alla on tekeillä jokin pikkutarkka homma. Hän sammuttaa käynnissä olevan lehtisahan ja ottaa kuusuojaimet pois.

– Työstän juuri tällaisia voiveitsiä, mies kertoo ja näyttää höyläpenkin päällä olevaa puurasiaa, jossa on myös pari erilaista mallia.

Esille on nostettu muitakin puutöitä, kuten tuikkulautoja ja erilaisia naulakoita.

Yhtenä asiakastyönään Mikko Pöyhönen on tehnyt astiahyllykön.
Yhtenä asiakastyönään Mikko Pöyhönen on tehnyt astiahyllykön.

Mikkelin Haukivuorella asuva Mikko Pöyhönen kertoo olevansa kirvesmies jo kolmannessa polvessa. Kiinnostusta käsityöammattia kohtaan hän osoitti jo lapsena rakentaessaan lautamajoja läheiseen metsään.

– Olihan tämä ammatinvalinta aika selvä juttu, sillä olen tykännyt tehdä käsitöitä ihan pienestä pitäen. Kuljin aina isän mukana rakennushommissa, hän kertoo

Pöyhönen suoritti Kuopiossa talonrakentajan ammattitutkinnon. Pohjois-Savossa vierähti kaikkiaan seitsemän vuotta. Kotikonnuilleen, aivan lapsuudenkotinsa naapuriin, hän asettautui kolme vuotta sitten.

Työkseen kirvesmies tekee erilaisia rakennus- ja remonttihommia laidasta laitaan. Parasta aikaa hänellä on työn alla vesivahingosta kärsineen vaatehuoneen remontti, joka pitää sisällään purkuhommat sekä levytykset ja uudet pinnat.

Mikko Pöyhösen suunnitelmia ja ”pähkäilyjä”, kuten hän itse sanoo.
Mikko Pöyhösen suunnitelmia ja ”pähkäilyjä”, kuten hän itse sanoo.

Talviaikaan, kun työtahti on hieman rauhallisempi, hän ennättää puuhastella myös kotiverstaassaan.

– Teen verstasjuttuja tilaustöinä ja ihan omaksi ilokseni. Asiakkaille olen tehnyt esimerkiksi astiahyllyn, puutarhakeinun ja tv-tason sekä sohva- ja ruokapöydät, hän luettelee ja näyttää niistä samalla tabletilla olevia valokuvia.

Verstastöinään hän haluaisi tehdä joskus omaan taloon talonpoikaistyylisen huonekalusarjan. Rakennuspuolen hommien osalta joukossa elää myös yksi toive.

– Olen aina halunnut rakentaa omakotitalon alusta loppuun, oli se sitten asiakastyö tai oma, hän haaveilee ja jatkaa hommiaan.

Antti Jylänki on autonasentaja ja Tommi Haimilahti automaalari. Kaksikko käynnisti yritystoiminnan viime helmikuussa ja töitä on riittänyt mukavasti.

Antilta ja Tommilta onnistuvat autohommat

|
Yrittäjien kesä menee työn merkeissä. Tommi Haimilahti ja Antti Jylänki ovat tunteneet toisensa perhepiirin kautta jo useita vuosia. Autoalalle valmistuneet kaverukset perustivat viime talvena ...
Yhteisvoimin. Yrittäminen on Citixissä Antti Ruusun ja Juha Anttosen harteilla. Työn vastaanotossa asiakkaita palvelee myös Pasi Koponen, kuvassa vasemmalla.

Yrittämisen notkeudella on pärjätty

|
Kymmenen vuotta sitten perustetun Citixin rooli on muuttunut haastajasta ainoaksi merkkikorjaamoksi. Toukokuun ajan merkkipaaluaan arjen työn ja erilaisten tarjousten muodossa juhlineen yrityksen tie on ...
Pitkä pätkä. Pentti Hiltunen on ollut alusta asti osa Bierkühl Oy:n tarinaa.

Laatuun panostaminen on kannattanut

|
Lamassa pärjääminen, tuotekehityksen merkitys ja viennin suhdannevaihtelut ovat tulleet tutuiksi 25 vuotta täyttävän Bierkühl Oy:n taipaleella. Kesäterassilla huurteista nauttiessa ei ensimmäisenä tule mieleen, kenen ...
– Tällä alueella vallitsee hyvä yhteisöllisyys. Olen saanut monelta ihanalta asiakkaalta apua baarin kunnostamisessa. Tätä paikkaa on rakennettu yhdessä, kiittelee yrittäjä Outi Aronen.

Cafe Bar Sokkalasta tuli yhteinen olohuone

|
Avajaisissa jaetaan muoviämpäreitä. Rantakylässä asuvat Risto ja Maisa Toivanen viettävät kesäpäivää Cafe Bar Sokkalan aurinkoisella terassilla. Ohikulkumatkalla ollut pariskunta pysähtyi lähibaariin ottamaan hieman suolapalaa ...