Mikon kotiverstaalla syntyy puusta vaikka mitä

|

– Käsityöt ovat minun juttuni. Niitä tehdessä pääsee suunnittelemaan, toteuttamaan omaa luovuuttaan ja näkemään oman työn jäljen, toteaa Mikko Pöyhönen.
– Käsityöt ovat minun juttuni. Niitä tehdessä pääsee suunnittelemaan, toteuttamaan omaa luovuuttaan ja näkemään oman työn jäljen, toteaa Mikko Pöyhönen.

Vanhan kivinavetan uumenista kuuluu työkoneen ääntä. Kun ovesta astuu sisään, huomaa tulija saapuneensa pieneen puuverstaaseen. Kotiverstaan perällä istuu mies kuulokkeet korvilla ja työn alla on tekeillä jokin pikkutarkka homma. Hän sammuttaa käynnissä olevan lehtisahan ja ottaa kuusuojaimet pois.

– Työstän juuri tällaisia voiveitsiä, mies kertoo ja näyttää höyläpenkin päällä olevaa puurasiaa, jossa on myös pari erilaista mallia.

Esille on nostettu muitakin puutöitä, kuten tuikkulautoja ja erilaisia naulakoita.

Yhtenä asiakastyönään Mikko Pöyhönen on tehnyt astiahyllykön.
Yhtenä asiakastyönään Mikko Pöyhönen on tehnyt astiahyllykön.

Mikkelin Haukivuorella asuva Mikko Pöyhönen kertoo olevansa kirvesmies jo kolmannessa polvessa. Kiinnostusta käsityöammattia kohtaan hän osoitti jo lapsena rakentaessaan lautamajoja läheiseen metsään.

– Olihan tämä ammatinvalinta aika selvä juttu, sillä olen tykännyt tehdä käsitöitä ihan pienestä pitäen. Kuljin aina isän mukana rakennushommissa, hän kertoo

Pöyhönen suoritti Kuopiossa talonrakentajan ammattitutkinnon. Pohjois-Savossa vierähti kaikkiaan seitsemän vuotta. Kotikonnuilleen, aivan lapsuudenkotinsa naapuriin, hän asettautui kolme vuotta sitten.

Työkseen kirvesmies tekee erilaisia rakennus- ja remonttihommia laidasta laitaan. Parasta aikaa hänellä on työn alla vesivahingosta kärsineen vaatehuoneen remontti, joka pitää sisällään purkuhommat sekä levytykset ja uudet pinnat.

Mikko Pöyhösen suunnitelmia ja ”pähkäilyjä”, kuten hän itse sanoo.
Mikko Pöyhösen suunnitelmia ja ”pähkäilyjä”, kuten hän itse sanoo.

Talviaikaan, kun työtahti on hieman rauhallisempi, hän ennättää puuhastella myös kotiverstaassaan.

– Teen verstasjuttuja tilaustöinä ja ihan omaksi ilokseni. Asiakkaille olen tehnyt esimerkiksi astiahyllyn, puutarhakeinun ja tv-tason sekä sohva- ja ruokapöydät, hän luettelee ja näyttää niistä samalla tabletilla olevia valokuvia.

Verstastöinään hän haluaisi tehdä joskus omaan taloon talonpoikaistyylisen huonekalusarjan. Rakennuspuolen hommien osalta joukossa elää myös yksi toive.

– Olen aina halunnut rakentaa omakotitalon alusta loppuun, oli se sitten asiakastyö tai oma, hän haaveilee ja jatkaa hommiaan.

Arto Immosella on hierontatilat Savisillassa, lisäksi hän tekee myös kotikäyntejä.

Urheiluhieronta sopii kaikille

|
Urheiluhieroja Arto Immonen tarjoaa hoitoja paitsi urheilijoille ja liikuntaa harrastaville, myös muillekin. Hieronnan lisäksi Immosen käytössä on Cryonic huippukylmähoitolaite. Rantasalmelta maatalosta kotoisin oleva Immonen ...
Mikkelin kaupunki palkitsi Olli Heinikaisen luotsaaman Ola Oy:n vuoden 2017 yrityspalkinnolla. Palkinto luovutettiin yritysgaalassa Pieksämäellä Veturitalleilla. Myös MP on palkinnut hänet vuoden 2017 taustavaikuttajana.

Yhteispeli on avainasemassa

|
Palkinto yllätti Ola Oy:n yrittäjän Olli Heinikaisen. Mikkelin kaupungin yrityspalkinto on perinteinen kaupunginhallituksen osoittama tunnustus Mikkelissä toimivalle yritykselle. Heinikainen arvelee osasyynä tunnustukselle olevan yrityksen ...
Kauaskantoisia ratkaisuja. Pitkäjänteinen yhteistyö vakaiden kumppanien kanssa ja selvät päämäärät ovat johtaneet siihen, että Pekka Piispa johtamat yritykset työllistävät jo 55 henkilöä.

Elämäntyönä yrittäminen

|
Nuori Pekka Piispa tuskin osasi uneksiakaan 30 vuotta sitten, miten antoisa yrittäjäura on edessä. Hankkijan konemyyjänä toimineelle Pekka Piispalle tarjoutui tilaisuus yrittäjyyteen vuoden 1987 ...