Kummikoulutoiminta lisää metsäalan vetovoimaa

|

Salosaaren ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelijat ryhmittäytyivät ”luokkakuvaan” uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Kuvassa kolmantena oikealta yrittäjä Hannu Hokkanen Veljekset Hokkanen Oy:stä, toisena oikealla Metsä Groupin operaatioesimies Perttu Liukkonen sekä oikeanpuoleisimpana Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko.  Kuva: Laura Salonen
Salosaaren ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelijat ryhmittäytyivät ”luokkakuvaan” uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Kuvassa kolmantena oikealta yrittäjä Hannu Hokkanen Veljekset Hokkanen Oy:stä, toisena oikealla Metsä Groupin operaatioesimies Perttu Liukkonen sekä oikeanpuoleisimpana Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko. Kuva: Laura Salonen

Metsäjätti Metsä Group on aloittanut kummikoulutoiminnan. Yhtiö tekee yhteistyötä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun metsäalan kanssa. Tähtäimessä on alan vetovoiman kasvattaminen ja opiskelijoiden työllistyminen.

”Onneksi olkoon! Olette valinneet hyvän alan. Työllistymismahdollisuutenne näyttävät oikein hyviltä”, hehkutti Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko Etelä-Savon ammattiopisto Esedun metsäalan opiskelijoille Mikkelissä.

Arkko esitteli kummikoulutoimintaa Esedun ensimmäisen vuoden opiskelijoille, joiden on tarkoitus valmistua metsäkoneenkuljettajiksi muutaman vuoden päästä. Kummikoulutoiminta on Metsä Groupin uusi toimintamuoto.

”Metsäteollisuudessa on nyt hyvä vire. Alalla on tehty isoja investointeja, minkä takia uusia metsäalan asiantuntijoita tarvitaan myös tulevaisuudessa. Meidän intressissämme on, että metsäalalle koulutetaan riittävästi sitoutuneita ja päteviä ihmisiä”, valottaa Arkko kummitoiminnan taustoja.

Arkon mukaan metsäteollisuuden tulevaisuus näyttää valoisalta. Vaikka paperin kysyntä on laskussa, pakkaamisen tarve kasvaa ja sitä kautta kartongin kysyntä lisääntyy. Maailmanlaajuisesti myös pehmopaperin kysyntä on kasvussa. ”Suomesta viedään sellua Kiinaan asti”, kertoo Arkko opiskelijoille.

Myös puukuitujen uudet käyttömahdollisuudet voivat avata uusia ovia metsäteollisuudelle. Ekologinen muoti käyttää jo nyt raaka-aineenaan sellusta tehtyä kuitumateriaalia. Tämä kaikki tarkoittaa mahdollisuuksia suomalaiselle metsäteollisuudelle ja sen kumppaneille.

Esedun metsäalan koulutuspäällikkö Kirsi Malmstedt on iloinen uudesta kummikouluyhteistyöstä. Juttuseurana Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko. Kuva: Laura Salonen
Esedun metsäalan koulutuspäällikkö Kirsi Malmstedt on iloinen uudesta kummikouluyhteistyöstä. Juttuseurana Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko. Kuva: Laura Salonen

Metsäkoneenkuljettaja osaa mennä kylille

Metsä Group valitsi Etelä-Savon ammattiopiston metsäalan kummikoulukseen ensimmäisenä metsäalan kouluttajana Suomessa. Kummikoulutoiminnan tavoitteena on mm. lisätä metsäalan vetovoimaa sekä edistää opiskelijoiden työllistymistä. Toimenpiteitä ei ole vielä kiveen hakattu.

Arkon suunnitelmissa on saattaa yhteen opiskelijoita ja korjuuyrittäjiä. ”Haluamme auttaa opiskelijoita löytämään hyviä työssäoppimispaikkoja ja sitä kautta helpottaa myös työllistymistä.”

Opiskelijoille on luvassa teemapäiviä, tutustumisia hakkuutyömaihin, tapaamisia alan yrittäjien kanssa sekä sokerina pohjalla opintomatka Metsä Groupin biotuotetehtaalle, jota yhtiö rakentaa Äänekoskelle. Biotuotetehdas on valmistumassa vuoden 2017 kolmannella kvartaalilla.

Metsäkonealan yrittäjänä opiskelijoille esittäytyi myös Hannu Hokkanen, Veljekset Hokkanen Oy:stä Kangasniemeltä. ”Tämä on pirun mukavaa hommaa. Metsäkoneen ohjaimissa pystyy jopa rauhoittumaan, kun ympärillä on paljon muuta kohinaa”, vakuutti Hokkanen, joka on itse toiminut alalla jo 31 vuotta.

Veljekset Hokkanen Oy työllistää noin 50 henkilöä metsänkorjuun ja maanmuokkauksen parissa. Myös yrittäjä Hokkasen mukaan Äänekosken tehdasinvestointi on tuonut alalle aivan uuden sykkeen. ”Hoidettuna metsä kasvaa Suomessa koko ajan. Alalla riittää töitä päteville tekijöille.”

Etelä-Savon ammattiopiston metsäala valikoitui Metsä Groupin kummikouluksi monesta syystä. Etelä-Savo on yksi Suomen metsäisimmistä maakunnista. Esedu on myös Suomen suurin ja hakijamääriltään vetovoimaisin metsäkoneenkuljettajien kouluttaja. Esedulla on yhteensä yli 210 metsäalan opiskelijaa Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Mutta millaisia tekijöitä Arkko ja Hokkanen ovat hakemassa? Yrittäjä Hokkanen yllättää: ”Hyvä metsäkoneenkuljettaja osaa olla räväkkä, mennä kylille ja ottaa myös muut huomioon. Ja osaa asiansa.”

Laura Salonen
Etelä-Savon Ammattiopisto

Henriikka Korhonen sanoo, että yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi opiskelu antoi hänelle enemmän, kuin mitä hän oli osannut odottaa. Uusi ammatti on hänelle mieluisa, ja hän toivoo töitä riittävän.

Numerot vaihtuivat kilometreihin

|
Reilu vuosi sitten Henriikka Korhonen päätti toteuttaa salaisen kiinnostuksen kohteensa ja opiskella yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Ennen sitä, 24-vuotias Henriikka oli ehtinyt opiskella Jyväskylän yliopistossa matematiikkaa. Kandin ...
Santeri Liukkosen päätyönä oli pintapellin vaihto. Kilpailussa loppui aika kesken, mutta voitto varmistui hyvin tehdyillä ohjelmistotehtävillä.

Liukkoselle voitto puolen pisteen erolla

|
Esedulle neljä mitalia Taitaja-SM-kisoista. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijat ottivat neljä mitalia ammattitaidon Taitaja-SM-kisoissa. Mikkelissä asuva Santeri Liukkonen voitti kultaa autokorinkorjauksessa. Toukokuussa Helsingissä käyty finaali ...
Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä arvioivat kuinka Sergei Maliutin suoritui tehtävästä. Opiskelijan valmentaja ja opettaja Yury Bagin seurasi arviointitilannetta. Maliutin sai hyväksynnän välitarkastuksessa ja näin ollen sai jatkaa tehtäväänsä.

Maajoukkue-ehdokkaat kouluttautuivat Mikkelissä

|
Esedulta tilattuun koulutukseen osallistui viisi venäläistä autoalan opiskelijaa. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun auto-osastolla tehtiin viime viikolla uusi aluevaltaus, kun autokorikorjauksen opettajat ja Taitaja-kilpailun ekspertit Teuvo ...
Opettaja Teuvo Särkkä ja venäläinen Sergei Maljutin tutkivat pilarin pintapeltiä

Venäläiset hakivat oppia autokorikorjaukseen

|
Kaksi venäläistä autoalan opiskelijaa oli viikon ajan valmennuksessa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla. Kyseessä oli venäläisten ostama kovan rahan koulutus, jossa opiskelijoita valmennettiin autokorikorjauksen ammattitaitokilpailuihin. Tämä ...
Kuvassa vasemmalla oleva valmentaja Denis Verkhoturtsev kertoo Igor Ivanovin olevan nopea oppimaan, mutta samalla hänellä on oma ajatus toteutuksesta. Hänen mukaansa osaaminen ei aina riitä, vaan tarvitaan hyviä psyykkisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Vasemmalla WorldSkills Venäjän vastuuhenkilö Sergei Shabelnikov.

SM –kilpailussa oli myös ulkomaista osaamista

|
Autokorikorjaajat ja -maalarit näyttivät taitonsa hitsaamalla, oikomalla, hiomalla ja maalaamalla. Esedulla järjestettiin keskiviikkona autokorikorjauksen valtakunnallisen SM-kilpailun semifinaali. Alkukarsintojen jälkeen kilpailijoita oli yhteensä 15. Semifinaalin ...