Maajoukkue-ehdokkaat kouluttautuivat Mikkelissä

|

Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä arvioivat kuinka Sergei Maliutin suoritui tehtävästä. Opiskelijan valmentaja ja opettaja Yury Bagin seurasi arviointitilannetta. Maliutin sai hyväksynnän välitarkastuksessa ja näin ollen sai jatkaa tehtäväänsä.
Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä arvioivat kuinka Sergei Maliutin suoritui tehtävästä. Opiskelijan valmentaja ja opettaja Yury Bagin seurasi arviointitilannetta. Maliutin sai hyväksynnän välitarkastuksessa ja näin ollen sai jatkaa tehtäväänsä.

Esedulta tilattuun koulutukseen osallistui viisi venäläistä autoalan opiskelijaa.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun auto-osastolla tehtiin viime viikolla uusi aluevaltaus, kun autokorikorjauksen opettajat ja Taitaja-kilpailun ekspertit Teuvo Särkkä ja Vesa Pyrhönen valmensivat venäläisiä autokorikorjauksen opiskelijoita.

– Nämä nuoret ovat Venäjän parhaimmistoa autokorikorjauksen puolella. He ovat kaikki ehdolla maajoukkueeseen, joka lähtee ensi vuonna edustamaan Venäjää Abu Dhabissa pidettäviin WorldSkills-ammattitaitokisoihin, Särkkä kertoo.

Viiden päivän mittaisessa koulutuksessa käytiin läpi tulevissa kilpailuissa osattavia asioita ja arvioitiin työn jälkeä kilpailukriteereillä. Työtehtäviin kuului takalokasuojan vaihto ja etummaisen runkoaisan osittainen vaihto.

Valmennus on ensimmäinen laatuaan, niin sanotusti kovalla rahalla toteutettu.

– Venäjä kustantaa kaikki valmennukseen liittyvät kulut. Heiltä tuli tilaus ja me toteutamme sen, Pyrhönen ja Särkkä toteavat.

Venäläiset opiskelijat täydessä työn touhussa.
Venäläiset opiskelijat täydessä työn touhussa.

Mikä saa venäläiset hakemaan koulutusta Suomesta? Pyrhönen toteaa Suomen koulutuksen tason olevan kilpailuun osallistuvien maiden kärkipäätä ja kilpailuhistorian olevan pidempi kuin Venäjällä. Opiskelijoiden mukana ollut ekspertti Denis Verkhoturtsev puolestaan kertoo, että heidät otetaan Suomessa aina hyvin vastaan.

– Tunnemme opettajat jo pitkältä ajalta ja meistä on tullut hyviä ystäviä. Meillä ei myöskään ole tämäntyyppisiä halleja ja varusteita käytössämme, joten koulutus tulee tarpeeseen.

Joukkueen halutaan luonnollisesti kehittyvän ja sen myötä saavuttavan tuloksia kilpailuissa. Toinen Venäjän ekspertti Mikhail Bernadskiy kertoo edistystä tapahtuneen myös maan sisällä.

– Aikaisemmin koulutuspaikoille ei juurikaan ollut hakijoita, mutta muun muassa kisoissa menestymisen myötä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja, Bernadskiy kertoo tyytyväisenä.

Miehet kertovat Venäjällä olevan tällä hetkellä pulaa tavallisista koulutetuista työntekijöistä.

Suomeen tulleissa opiskelijoissa on jo vanhoja konkareita sekä uusia tuttavuuksia. Kysyttäessä Venäjän parhaimmistolta koulutuksen antia, vastaus keskittyy työkaluihin.

– Laitteet ja työpisteet ovat erinomaisia. Plussaa on myös se, että laitteita sovelletaan erilaisiin työtehtäviin, aikaisemminkin Suomessa koulutuksen ja kilpailun merkeissä vieraillut Sergei Maliutin pohtii.

Denis Davydov lisää työkalujen olevan nykyaikaisia, jolloin niillä voi työskennellä monipuolisemmin.

– Aina on ilo lähteä muihin maihin opiskelemaan ja oppimaan uutta, Davydov lisää hymyillen muun ryhmän nyökytellessä.

Montaa kertaa opiskelijoita ei tarvinnut kiittää haastattelusta, kun kaikki palasivat työpisteilleen ja jatkoivat siitä mihin jäivät.

WorldSkills Competition – ammattitaidon MM-kilpailu

  • On joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu.
  • Ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa.
  • Kilpailijat ovat iältään alle 23-vuotiaita.
  • Suomesta mukana ovat valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret.
  • Suomi on osallistunut WorldSkills -kilpailuihin vuodesta 1989 lähtien.
Henriikka Korhonen sanoo, että yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi opiskelu antoi hänelle enemmän, kuin mitä hän oli osannut odottaa. Uusi ammatti on hänelle mieluisa, ja hän toivoo töitä riittävän.

Numerot vaihtuivat kilometreihin

|
Reilu vuosi sitten Henriikka Korhonen päätti toteuttaa salaisen kiinnostuksen kohteensa ja opiskella yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Ennen sitä, 24-vuotias Henriikka oli ehtinyt opiskella Jyväskylän yliopistossa matematiikkaa. Kandin ...
Santeri Liukkosen päätyönä oli pintapellin vaihto. Kilpailussa loppui aika kesken, mutta voitto varmistui hyvin tehdyillä ohjelmistotehtävillä.

Liukkoselle voitto puolen pisteen erolla

|
Esedulle neljä mitalia Taitaja-SM-kisoista. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijat ottivat neljä mitalia ammattitaidon Taitaja-SM-kisoissa. Mikkelissä asuva Santeri Liukkonen voitti kultaa autokorinkorjauksessa. Toukokuussa Helsingissä käyty finaali ...
Salosaaren ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelijat ryhmittäytyivät ”luokkakuvaan” uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Kuvassa kolmantena oikealta yrittäjä Hannu Hokkanen Veljekset Hokkanen Oy:stä, toisena oikealla Metsä Groupin operaatioesimies Perttu Liukkonen sekä oikeanpuoleisimpana Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko.  Kuva: Laura Salonen

Kummikoulutoiminta lisää metsäalan vetovoimaa

|
Metsäjätti Metsä Group on aloittanut kummikoulutoiminnan. Yhtiö tekee yhteistyötä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun metsäalan kanssa. Tähtäimessä on alan vetovoiman kasvattaminen ja opiskelijoiden työllistyminen. ”Onneksi olkoon! ...
Opettaja Teuvo Särkkä ja venäläinen Sergei Maljutin tutkivat pilarin pintapeltiä

Venäläiset hakivat oppia autokorikorjaukseen

|
Kaksi venäläistä autoalan opiskelijaa oli viikon ajan valmennuksessa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla. Kyseessä oli venäläisten ostama kovan rahan koulutus, jossa opiskelijoita valmennettiin autokorikorjauksen ammattitaitokilpailuihin. Tämä ...
Kuvassa vasemmalla oleva valmentaja Denis Verkhoturtsev kertoo Igor Ivanovin olevan nopea oppimaan, mutta samalla hänellä on oma ajatus toteutuksesta. Hänen mukaansa osaaminen ei aina riitä, vaan tarvitaan hyviä psyykkisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Vasemmalla WorldSkills Venäjän vastuuhenkilö Sergei Shabelnikov.

SM –kilpailussa oli myös ulkomaista osaamista

|
Autokorikorjaajat ja -maalarit näyttivät taitonsa hitsaamalla, oikomalla, hiomalla ja maalaamalla. Esedulla järjestettiin keskiviikkona autokorikorjauksen valtakunnallisen SM-kilpailun semifinaali. Alkukarsintojen jälkeen kilpailijoita oli yhteensä 15. Semifinaalin ...