Ansa viritetty!

|

Elokuvissa ja piirretyissä näkee usein hiirenloukuissa käytettävän syöttinä juustoa. – Se ei hyödytä. Juusto kuivuu hyvin nopeasti. Paras syötti hiirille on suklaa, vinkkaa tuholaistorjuja Manu Backman.

Sisätiloihin päässeet jyrsijät eivät ole mieluisia vieraita. Niistä voi kuitenkin päästä eroon.

Omakotitalon ullakolta kuuluva rapellus on yksi selvä merkki talven tulosta. Syksyn viileys ja pakastuvat kelit kun saavat myös hiiret ja muut pikkuvipeltäjät etsiytymään suojaan. Kiinteistöistä lämpöä hakevat jyrsijät voivat kuitenkin aiheuttaa isojakin vahinkoja.

– Pahimmillaan ne voivat jyrsiä poikki sähkö- ja vesijohtoja. Käytännössä yksi hiiri voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot jyrsiessään rikki vesiputken, josta syntyy kiinteistöön vesivahinko, toteaa tuholaistorjuja Manu Backman.

Backmanin mukaan pikkujyrsijät tekevät eristeisiin koloja ja käytäviä, joka vaikuttaa talon lämpöarvoon.

– Elikoiden pissit ja kakat voivat aiheuttaa hajuhaittoja. Samoin hiiret voivat saastuttaa elintarvikkeita päästessään ruokakaappeihin.

Jotta jyrsijöiden aiheuttamilta vahingoilta voisi välttyä, niin niitä vastaan kannattaa suojautua jo etukäteen. Perinteinen väline on hiirenloukku, jonka voi asentaa talossa välipohjiin, vintille ja sokkeleiden läheisyyteen.

– Tavallisten hiirennakkien sijaan ihmiset ovat alkaneet käyttää paljon myös elävänä pyytäviä loukkuja, josta hiiri vapautetaan takaisin luontoon. Pyydystä täytyy seurata päivittäin, ettei hiiri kuole syöttiin.

Yhtenä tehokkaana keinona Backman suosittelee torjunta-ainesyötein varustettuja syöttiasemia.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että jatkuva syötitys on kiellettyä. Syötti on korjattava pois 35 vuorokauden jälkeen, hän huomauttaa.

-Jos torjuntaan käyttää tavallista hiiribaaria tai rotanmyrkkyä, niin se on oltava aina lukitussa syöttilaatikossa, jotta kissat ja koirat tai pikkulapset eivät pääse niihin käsiksi.

Jos yläkerran kattotuoleilla nyt juostaan iltaisin villiä rallia ja kiinteistön omistaja päättää ryhtyä toimiin hiirien myrkyttämiseksi, niin ainakin yksi asia saattaa käväistä mielessä. Mitä, jos hiiret kuolevatkin vintille eristysvillojen sekaan ja ne alkavat mädäntyä ja haista siellä?

– Sellainen riski voi olla, että hiiri kuolee vintille. Hiiri ei ole pitkäikäinen ja se saattaa kuolla sinne ihan luonnostaankin. Myrkky kuitenkin aiheuttaa hiirelle janon, joten todennäköisesti se lähtee etsimään vettä.

– Myrkky ohentaa verta ja verisuonet niin sanotusti räjähtävät rikki. Lopulta eläin kuolee sisäiseen verenvuotoon. Hiiri kuivuu ihan muutamassa päivässä kuivaksi läpyskäksi eikä se haise. Ei mikään miellyttävä asia, mutta tehokas.

Jos hiiriongelmasta ei meinaa päästä eroon omin konstein, niin avuksi kannattaa kutsua ammattilainen. Yleisimmin ammattilaiset käyttävät jyrsijätorjunnassa lukittavia ja vahvarakenteisia syöttiasemia, joita ei saa marketeista.

– Syöttilaatikot ovat kehittyneimpiä malleja. Vahamaisena torjunta-aineena käytetään kynttilävahaa, viljaa ja pieni osa veren hyytymiseen vaikuttavaa ainetta, Backman selventää.

Onko keittiösi turvallinen?

|
Keittiössä on asuintiloista selvästi eniten vaaranpaikkoja – siellä on kylmälaitteita, liesi, ehkäpä hellakin, veitsiä jne. Vaara korostuu selvästi ruoanlaiton yhteydessä: kuumia astioita, levypintoja ja ...

Kotikeittiön kingi

|
Kokeneen kotikokin valmistamaa ruokaa on nauttinut niin ministerit kuin Daimler-Mercedeksen pääjohtajakin. Raimo Heinänen on mikkeliläisten tuntema niin tori- ja kauppahalliyrittäjänä kuin politiikastakin. Raimon menneisyyteen ...

Nykyajan keittiö on ennen kaikkea toimiva

|
Selkeys, toimivuus ja helppous ovat nykyaikaisen keittiön tärkeimmät kriteerit. Viime vuosina keittiöihin on saatu paljon arkea helpottavia toimintoja. Keittiön ja oleskelutilan yhtenäistyminen on myös ...

Varastot tulevat ihmisten luo

|
Kodin ulkopuolisten varastotilojen vuokraus on yhä yleisempää. Idea varastohotellista kypsyi Seppo Tenhusen mielessä monen vuoden ajan. Kun tilaisuus perustaa vuokravarastoja Mikkelin keskustan tuntumaan syntyi, ...