Hokkanen paalutti Urskin betoniset tukimuurit

|

Urheilupuiston ympäri tulee kiertämään hiihtolatu. Jaro Hokkanen paalutti tukimuurin perustukset.
Urheilupuiston ympäri tulee kiertämään hiihtolatu. Jaro Hokkanen paalutti tukimuurin perustukset.

Mikkelissä tehtiin ensimmäinen kierrepaaluprojekti. Menetelmä takaa kestävät perustukset vaivattomasti ja kustannustehokkaasti

Rakennus- ja Konetyö Hokkanen otti keväällä toimenkuvaansa mukaan kierrepaalutukset. Maahan kierrettävä, toiselta nimeltään ruuvipaalu, on nopea ja vaivaton perustusmenetelmä kaikkeen rakentamiseen.

– Perustukset tehdään ruuvipaalujen varaan. Paalukokoja on erilaisia eli menetelmä sopii eri kohteisiin aina terasseista ja kesäkeittiöistä raskaamman tason perustuksiin, kertoo Jaro Hokkanen.

Ruuvipaalutusta käytettiin kesäkuussa ensimmäistä kertaa Mikkelissä Urheilupuiston remontin yhteydessä. Urskia ympäri tulee kiertämään hiihtolatu, joka vaatii betonisen tukimuurin. Hokkanen paalutti Otavankadun puoleisen betonimuurin perustukset.

– Ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeat. Kierre on 250 millimetriä leveä, jotta sille saadaan enemmän kantavuutta. Mitä leveämpi on laippa ja pidempi on paalu, sitä parempi kantavuus saadaan.

– Tässä meni muutama työpäivä. Urskin paalut kierrettiin hydraulisella pyöritysmoottorilla. Minä tein paalukierron ja Rakennusliike Suutarisen porukka oli auttamassa.

Maahan upotetut ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeita.
Maahan upotetut ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeita.

Hirsirakentamiseen erikoistunut Hokkanen rakentaa työkseen omakotitaloja ja huviloita perustuksista aina muuttovalmiisiin rakennuksiin asti. Sen lisäksi toimenkuvaan kuuluvat kaivinkonetyöt. Kohta seitsemän vuotta alalla työskennellyt Hokkanen toteaakin, että paalutusmenetelmä on Etelä-Savossa vielä kovin tuntematon. Muualla Suomessa sitä käytetään jo enemmän.

– Aloin miettiä, kuinka rakennusten perustukset voisi tehdä nopeammin ja kustannustehokkaammin. Sen myötä aloin tutkia paalumenetelmää, jonka kautta löysin PaaluPisteen. Koska toimittajalla ei ollut Mikkelissä yhtään asentajaa, minut koulutettiin siihen.

– Kyllä rakennusten perustukset tehdään ruuvipaalujen varaan, niin se mahdollistaa sen, ettei perustuksia tehtäessä tarvita mittavia maansiirtotöitä, routaeristyksiä tai salaojia. Myöskään valutöistä ja kuivumisajoista ei tarvitse huolehtia.

Ruuvipaalu on erittäin nopea asentaa ja se voidaan tehdä käsin esimerkiksi rautakangen avulla tai koneellisesti hydraulisella pyöritysmoottorilla.

– Menetelmä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa muihin perustusmenetelmiin verrattuna. Käyttökohteita on rajattomasti. Pienten piharakennusten perustuksissa menee aikaa pari tuntia ja rakentamisen voi aloittaa välittömästi, Hokkanen päättää ja lähtee Ihastjärvelle tekemään kesäkeittiötä.

Kauaskantoisia ratkaisuja. Pitkäjänteinen yhteistyö vakaiden kumppanien kanssa ja selvät päämäärät ovat johtaneet siihen, että Pekka Piispa johtamat yritykset työllistävät jo 55 henkilöä.

Elämäntyönä yrittäminen

|
Nuori Pekka Piispa tuskin osasi uneksiakaan 30 vuotta sitten, miten antoisa yrittäjäura on edessä. Hankkijan konemyyjänä toimineelle Pekka Piispalle tarjoutui tilaisuus yrittäjyyteen vuoden 1987 ...
Ari Hyytiäinen kertoo, että arkun perussisustukseen kuuluvat tyyny, peitto ja kasvoliina.

Viimeisen sijan voi sisustaa halutulla tavalla

|
Hautauspalveluyritys on huomannut palvelun olevan kysytty. Hautauspalvelu Lautturi Ky palvelee asiakkaitaan suuren surun keskellä. Kun omaisille koittaa hautajaisjärjestelyjen aika, niin ajankohtaiseksi tulee myös arkun ...
Antti Jylänki on autonasentaja ja Tommi Haimilahti automaalari. Kaksikko käynnisti yritystoiminnan viime helmikuussa ja töitä on riittänyt mukavasti.

Antilta ja Tommilta onnistuvat autohommat

|
Yrittäjien kesä menee työn merkeissä. Tommi Haimilahti ja Antti Jylänki ovat tunteneet toisensa perhepiirin kautta jo useita vuosia. Autoalalle valmistuneet kaverukset perustivat viime talvena ...
Yhteisvoimin. Yrittäminen on Citixissä Antti Ruusun ja Juha Anttosen harteilla. Työn vastaanotossa asiakkaita palvelee myös Pasi Koponen, kuvassa vasemmalla.

Yrittämisen notkeudella on pärjätty

|
Kymmenen vuotta sitten perustetun Citixin rooli on muuttunut haastajasta ainoaksi merkkikorjaamoksi. Toukokuun ajan merkkipaaluaan arjen työn ja erilaisten tarjousten muodossa juhlineen yrityksen tie on ...