Hokkanen paalutti Urskin betoniset tukimuurit

|

Urheilupuiston ympäri tulee kiertämään hiihtolatu. Jaro Hokkanen paalutti tukimuurin perustukset.
Urheilupuiston ympäri tulee kiertämään hiihtolatu. Jaro Hokkanen paalutti tukimuurin perustukset.

Mikkelissä tehtiin ensimmäinen kierrepaaluprojekti. Menetelmä takaa kestävät perustukset vaivattomasti ja kustannustehokkaasti

Rakennus- ja Konetyö Hokkanen otti keväällä toimenkuvaansa mukaan kierrepaalutukset. Maahan kierrettävä, toiselta nimeltään ruuvipaalu, on nopea ja vaivaton perustusmenetelmä kaikkeen rakentamiseen.

– Perustukset tehdään ruuvipaalujen varaan. Paalukokoja on erilaisia eli menetelmä sopii eri kohteisiin aina terasseista ja kesäkeittiöistä raskaamman tason perustuksiin, kertoo Jaro Hokkanen.

Ruuvipaalutusta käytettiin kesäkuussa ensimmäistä kertaa Mikkelissä Urheilupuiston remontin yhteydessä. Urskia ympäri tulee kiertämään hiihtolatu, joka vaatii betonisen tukimuurin. Hokkanen paalutti Otavankadun puoleisen betonimuurin perustukset.

– Ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeat. Kierre on 250 millimetriä leveä, jotta sille saadaan enemmän kantavuutta. Mitä leveämpi on laippa ja pidempi on paalu, sitä parempi kantavuus saadaan.

– Tässä meni muutama työpäivä. Urskin paalut kierrettiin hydraulisella pyöritysmoottorilla. Minä tein paalukierron ja Rakennusliike Suutarisen porukka oli auttamassa.

Maahan upotetut ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeita.
Maahan upotetut ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeita.

Hirsirakentamiseen erikoistunut Hokkanen rakentaa työkseen omakotitaloja ja huviloita perustuksista aina muuttovalmiisiin rakennuksiin asti. Sen lisäksi toimenkuvaan kuuluvat kaivinkonetyöt. Kohta seitsemän vuotta alalla työskennellyt Hokkanen toteaakin, että paalutusmenetelmä on Etelä-Savossa vielä kovin tuntematon. Muualla Suomessa sitä käytetään jo enemmän.

– Aloin miettiä, kuinka rakennusten perustukset voisi tehdä nopeammin ja kustannustehokkaammin. Sen myötä aloin tutkia paalumenetelmää, jonka kautta löysin PaaluPisteen. Koska toimittajalla ei ollut Mikkelissä yhtään asentajaa, minut koulutettiin siihen.

– Kyllä rakennusten perustukset tehdään ruuvipaalujen varaan, niin se mahdollistaa sen, ettei perustuksia tehtäessä tarvita mittavia maansiirtotöitä, routaeristyksiä tai salaojia. Myöskään valutöistä ja kuivumisajoista ei tarvitse huolehtia.

Ruuvipaalu on erittäin nopea asentaa ja se voidaan tehdä käsin esimerkiksi rautakangen avulla tai koneellisesti hydraulisella pyöritysmoottorilla.

– Menetelmä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa muihin perustusmenetelmiin verrattuna. Käyttökohteita on rajattomasti. Pienten piharakennusten perustuksissa menee aikaa pari tuntia ja rakentamisen voi aloittaa välittömästi, Hokkanen päättää ja lähtee Ihastjärvelle tekemään kesäkeittiötä.

Arto Immosella on hierontatilat Savisillassa, lisäksi hän tekee myös kotikäyntejä.

Urheiluhieronta sopii kaikille

|
Urheiluhieroja Arto Immonen tarjoaa hoitoja paitsi urheilijoille ja liikuntaa harrastaville, myös muillekin. Hieronnan lisäksi Immosen käytössä on Cryonic huippukylmähoitolaite. Rantasalmelta maatalosta kotoisin oleva Immonen ...
Mikkelin kaupunki palkitsi Olli Heinikaisen luotsaaman Ola Oy:n vuoden 2017 yrityspalkinnolla. Palkinto luovutettiin yritysgaalassa Pieksämäellä Veturitalleilla. Myös MP on palkinnut hänet vuoden 2017 taustavaikuttajana.

Yhteispeli on avainasemassa

|
Palkinto yllätti Ola Oy:n yrittäjän Olli Heinikaisen. Mikkelin kaupungin yrityspalkinto on perinteinen kaupunginhallituksen osoittama tunnustus Mikkelissä toimivalle yritykselle. Heinikainen arvelee osasyynä tunnustukselle olevan yrityksen ...
Kauaskantoisia ratkaisuja. Pitkäjänteinen yhteistyö vakaiden kumppanien kanssa ja selvät päämäärät ovat johtaneet siihen, että Pekka Piispa johtamat yritykset työllistävät jo 55 henkilöä.

Elämäntyönä yrittäminen

|
Nuori Pekka Piispa tuskin osasi uneksiakaan 30 vuotta sitten, miten antoisa yrittäjäura on edessä. Hankkijan konemyyjänä toimineelle Pekka Piispalle tarjoutui tilaisuus yrittäjyyteen vuoden 1987 ...