Hokkanen paalutti Urskin betoniset tukimuurit

|

Urheilupuiston ympäri tulee kiertämään hiihtolatu. Jaro Hokkanen paalutti tukimuurin perustukset.
Urheilupuiston ympäri tulee kiertämään hiihtolatu. Jaro Hokkanen paalutti tukimuurin perustukset.

Mikkelissä tehtiin ensimmäinen kierrepaaluprojekti. Menetelmä takaa kestävät perustukset vaivattomasti ja kustannustehokkaasti

Rakennus- ja Konetyö Hokkanen otti keväällä toimenkuvaansa mukaan kierrepaalutukset. Maahan kierrettävä, toiselta nimeltään ruuvipaalu, on nopea ja vaivaton perustusmenetelmä kaikkeen rakentamiseen.

– Perustukset tehdään ruuvipaalujen varaan. Paalukokoja on erilaisia eli menetelmä sopii eri kohteisiin aina terasseista ja kesäkeittiöistä raskaamman tason perustuksiin, kertoo Jaro Hokkanen.

Ruuvipaalutusta käytettiin kesäkuussa ensimmäistä kertaa Mikkelissä Urheilupuiston remontin yhteydessä. Urskia ympäri tulee kiertämään hiihtolatu, joka vaatii betonisen tukimuurin. Hokkanen paalutti Otavankadun puoleisen betonimuurin perustukset.

– Ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeat. Kierre on 250 millimetriä leveä, jotta sille saadaan enemmän kantavuutta. Mitä leveämpi on laippa ja pidempi on paalu, sitä parempi kantavuus saadaan.

– Tässä meni muutama työpäivä. Urskin paalut kierrettiin hydraulisella pyöritysmoottorilla. Minä tein paalukierron ja Rakennusliike Suutarisen porukka oli auttamassa.

Maahan upotetut ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeita.
Maahan upotetut ruuvipaalut ovat kuusi metriä korkeita.

Hirsirakentamiseen erikoistunut Hokkanen rakentaa työkseen omakotitaloja ja huviloita perustuksista aina muuttovalmiisiin rakennuksiin asti. Sen lisäksi toimenkuvaan kuuluvat kaivinkonetyöt. Kohta seitsemän vuotta alalla työskennellyt Hokkanen toteaakin, että paalutusmenetelmä on Etelä-Savossa vielä kovin tuntematon. Muualla Suomessa sitä käytetään jo enemmän.

– Aloin miettiä, kuinka rakennusten perustukset voisi tehdä nopeammin ja kustannustehokkaammin. Sen myötä aloin tutkia paalumenetelmää, jonka kautta löysin PaaluPisteen. Koska toimittajalla ei ollut Mikkelissä yhtään asentajaa, minut koulutettiin siihen.

– Kyllä rakennusten perustukset tehdään ruuvipaalujen varaan, niin se mahdollistaa sen, ettei perustuksia tehtäessä tarvita mittavia maansiirtotöitä, routaeristyksiä tai salaojia. Myöskään valutöistä ja kuivumisajoista ei tarvitse huolehtia.

Ruuvipaalu on erittäin nopea asentaa ja se voidaan tehdä käsin esimerkiksi rautakangen avulla tai koneellisesti hydraulisella pyöritysmoottorilla.

– Menetelmä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa muihin perustusmenetelmiin verrattuna. Käyttökohteita on rajattomasti. Pienten piharakennusten perustuksissa menee aikaa pari tuntia ja rakentamisen voi aloittaa välittömästi, Hokkanen päättää ja lähtee Ihastjärvelle tekemään kesäkeittiötä.

Hannu Nikulainen täytti vuoden alussa 50 vuotta. Omalla konealan yrityksellä täyttyy 30 vuoden rajapyykki vuoden päästä.

Nikulaisen tähtäimessä on pitkä työura

|
Kilpailutus karsii työnlaadun arvostusta. Kesämökin pihalla jyllää kaivinkone. Kauhakuormaajan jykevä kauha koukkaa sorakasasta kauhallisen hiekkaa ja tiputtaa sen valmisteilla olevan rakennuksen perustusten juurille. Koneen ...
Tero Pynnönen esitteli kansanedustaja Antti Häkkäselle ratkaisua, joka mahdollistaa avaimen toimituksen sähköisesti asiakkaalle.

Evain haluaa avaimet sähköisiksi

|
Nuorella yrityksellä on suuret tavoitteet. Mikkeliläinen yritys Evain Systems Oy haluaa ottaa askeleen nykyaikaan avainten ja tilanhallinnan kehittämisessä. – Jokaisella on varmasti käytössään jonkinlainen ...
Yrittäjä Kimmo Hämäläinen kertoo, että laajennuksen avajaiset on pitämättä. Tilassa tehdään vielä pieniä viilauksia. –Asiakkaat ovat  tietenkin tervetulleita, Hämäläinen huomauttaa.

Puusepillä riittää työnsarkaa

|
Puusepänliike laajentaa ja haluaa palvella entistä kattavammin. Puusepänliike Pro Joinery Ky saavuttaa helmi-maaliskuun vaihteessa täysi-ikäisyyden eli 18 vuotta. Oravinmäellä sijaitsevan verstaan yhteyteen on rakennettu ...
Kiinteistönhuoltohommiin lähdettiin 80-luvulla tällaisella autolla Olli Pylkkänen ja Kari Huttunen esittelevät.

Savon Talohoito uusi konekantansa

|
Laitehankinnalla on merkittävä työllistämisvaikutus. Porrassalmenkadun alkupäässä sijaitseva Savon Talohoito Oy on talviaamuisin lumenauraajien tukikohta. Kun kaupungin kiinteistöjen pihoille on satanut lunta yön aikana yli ...