Keittiö muuttuu arjen mukana

|

Hillittyyn ja moderniin keittiöön saadaan piristettä sinisellä seinällä. Kuva: Kai Joronen
Hillittyyn ja moderniin keittiöön saadaan piristettä sinisellä seinällä. Kuva: Kai Joronen

Keittiön tarkoitus on muuttunut vuosien varrella ja kokit ovat siirtyneet suljettujen ovien takaa avoimiin tiloihin.

Monessa kodissa luodaan tilan tuntua yhdistämällä olohuone sekä keittiö yhdeksi avonaiseksi tilaksi, jolloin keittiö ei enää ole niin perinteinen.

– Kodeissa halutaan käyttää saarekkeita, jonka äärellä voi ruokailla tai jutustella samalla kun toinen kokkailee. Yhdessä syömisen lisäksi myös ruuan laitosta on tullut sosiaalinen tapahtuma, Ideal Keittiöt Oy:n pääsuunnittelija Hanna Knuuti toteaa.

Pitkään suosiossa ollut kiiltovalkoinen alkaa Knuutin mukaan väistyä luonnonläheisempien värien tieltä.

– Nyt aletaan suosia mattapintoja sekä lämpimiä puun sävyjä. Valkoharmaa muuttuu ruskean eri sävyihin.

Keittiömuodissa ei tapahdu muutoksia nopealla aikavälillä, koska keittiöitä ei yleensä olla uusimassa koko ajan. Remontointi tapahtuu parinkymmenen vuoden välein, toki pienellä viilauksella saa aikaan uutta ilmettä.

– Jos keittiön perusrakenne on kunnossa, voi ilmettä muuttaa vaikka uusilla ovilla, vetimillä tai välitilan muutoksilla. Yhdessä tapauksessa asiakkaalle tilattiin kahdet eriväriset ovet, joita hän voi vaihtaa mielensä mukaan, suunnittelija kertoo.

Hanna Knuuti kertoo, että tärkeintä keittiössä on sen toiminnallisuus. Jokaisella on erilaiset tavat toimia, jotka täytyy suunniteltaessa ottaa huomioon.
Hanna Knuuti kertoo, että tärkeintä keittiössä on sen toiminnallisuus. Jokaisella on erilaiset tavat toimia, jotka täytyy suunniteltaessa ottaa huomioon.

Arjen muuttuminen on pakottanut myös keittiöiden tekniikan muuttumaan. Esimerkiksi ovien ja kaappien mekanismit ovat menneet hurjasti eteenpäin.

– Kaupungissa asuvan sinkun tilantarve on täysin erilainen, kuin vaikka maalla asuvan perheen. Toiset ihmiset marjastavat, sienestävät tai metsästävät, jolloin kaapeista täytyy löytyä enemmän tilaa säilöntää varten. Myös arki perheen sisällä muuttuu, joten keittiön täytyy olla muuntautumiskykyinen.

Isot laatikoit, joihin voi itse hankkia esimerkiksi jakajia, ovat suosiossa. Knuuti nostaa esille muutoksen, joka monelle on välttämättömyys keittiössä, mutta mittakaava yleensä unohtuu.

– Kuivauskaappi on sellainen asia, joka täytyy olla. Kuinka monta hyllyä se vaatii, on eri asia. Astianpesukoneet ovat vähentäneet astioiden kuivaamisen tarvetta, joten kannattaa miettiä tarvitseeko kuivaustilaa koko kaapin verran.

Myös vapaa-ajan asuntojen sisustukseen halutaan panostaa ja monesti keittiön koneet ovat samaa tasoa kuin ykkösasunnon.

– Vapaa-ajalla saatetaan jopa tehdä enemmän ruokaa ja yhdessäolo on paljon intensiivisempää. Ykkösasunnossa saatetaan niin sanotusti vain pyörähtää, kun taas mökille mennään rauhoittumaan ja viettämään aikaa, Knuuti pohtii.

Teknisiä asioita ei kannata miettiä liikaa remonttia suunniteltaessa. Tärkeämpää on ottaa huomioon, mikä vanhassa keittiössä toimii ja mikä ei.

– On hyvä miettiä omaa toimintaa keittiössä ja mitä siellä tehdään. Hyvä suunnittelija osaa kyllä kysyä oikeita kysymyksiä ja ratkaista vaikeitakin asioita asiakkaan kannalta.

Mikäli itseltä löytyy esimerkiksi mittava astiakokoelma tai suuria keittiövälineitä, kuten mehumaija, siitä on hyvä kertoa suunnittelijalle. Tyylisuuntaa pohtiessa kannattaa vaikka ottaa mukaan lehtileikkeitä omaa silmää miellyttävistä ratkaisuista.

– Toiminnallisesti paras kokonaisuus syntyy suunnittelijan ja asiakkaan vuoropuhelun seurauksena, Knuuti lopettaa.

Keittiöremontit tehdään kerralla kuntoon, koska se myös yleensä niin sanotusti käytetään loppuun. — Vaikuttaisi siltä, että vanhemmat joiden lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, ovat tällä hetkellä innokkaita remontoijia, Puustellin myymäläpäällikkö Tero Immonen pohtii.

Keittiössä valkoinen pitää pintansa

|
Keittiön malliin voi itse vaikuttaa suunnitteluvaiheessa. Kodin sydämenä tunnettu keittiö vaatii välillä päivitystä. Nykyään puhutaan paljon remppaamisesta pikkurahalla ja tuunaamisesta. Myös keittiön voi tuunata ...
Pirjo Auvisella ja Amena Rezaeella oli hauskaa, vaikka heillä ei keskenään yhteistä kieltä ollutkaan.

Tie ystävyyteen vie ruoanlaiton kautta

|
Yhteistyö sujuu, vaikkei yhteistä kieltä olekaan. Leivonta ja ruokailu tapahtuvat lattialla. Omakotitalon keittiö on täynnä naisia. Yksi pilkkoo purjoa, toinen viipaloi munakoisoa ja kolmas ...
Suunnitteluohjelman avulla keittiösuunnitelmat voidaan toteuttaa kolmiulotteisina. – Kuvien avulla asiakkaat saavat keittiöstä mahdollisimman todellisuutta vastaavan mielikuvan, kertoo yrittäjä Päivi Kyröläinen.

Keittiökauppias näkee alan piristyvän

|
Monipuoliselle työlle löytyy myös vastapainoa Keittiömaailma Mikkelin yrittäjä Päivi Kyröläinen istuu työpöytänsä ääressä ja selaa viime kesänä ilmestyneitä messuesitteitä. – Katselen ja etsin lisää ...