Moottorikelkkailu maistuu jälleen

|

Tupa täynnä. Moottorikelkkahuollossa on viime aikoina riittänyt tekemistä. Marko Paunonen JS-Motorsilta tarkastaa vikadiagnoosia.

Viime talven hiljaiselon jälkeen hangilla tapahtuu. Liikenne on lisääntynyt myös alan liikkeessä.

Kinnarinkadulla sijaitsevan JS-Motorsin huolto- ja varaosapuolella käy pitkästä aikaa kuhina moottorikelkkailijoiden toimesta. Vuodenvaihteen runsaan lumentulon myötä tallien uumenista on kaivettu moottorikelkat esiin. Viime talven olematon lumipeite on enää muisto vain.

– Työn alla on ollut yllättävän paljon vanhempiakin kelkkoja, kertoo JS-Motorsin mekaanikko Marko Paunonen.

Pitkän ajamattoman jakson seurauksena vikoja on ollut varsinkin polttoainepuolella. Bensiinin huono säilyvyys saa aikaan hapettumia kaasuttimiin.

– Siinä on oma hommansa, mutta tekemällä se korjaantuu. Akkuja on laitettu myös paljon uusiksi, Paunonen kertaa.

Jos olivat viime kauden ajokelit vähissä, niin talvi ei ollut järin pitkä toissa talvenakaan. Alhaisen käyttöasteen vuoksi huoltokorjauksia on nyt tehty sitäkin enemmän. Yrittäjä Jarmo Siiran mukaan kelkkaharrastajat ovat lähteneet nyt liikkeelle ja alkuvuosi on ollut mukavan virkeä.

– Usko on tullut takaisin, että tästä voi tulla jotakin. Se kuvaa varmaan tuntoja parhaiten, Siira toteaa.

Pitkään alalla olleen yrittäjän mukaan yleinen taloustilanne ja esimerkiksi uutiset Ukrainan kriisistä ruokkivat kaikki yleistä varovaisuutta, vaikka Mikkelissä mikään oleellinen ei ole muuttunut. Hallintokaupungissa kun ei suurempia irtisanomisia ole koettu.

Suoraselkäistä. Niskatuki on kelkkailijan ehdottomasti halvin vakuutus halvaantumisen varalta. Jarmo Siira varmistaa tuotteen sopivuuden Herkko Järvimiehelle.
Suoraselkäistä. Niskatuki on kelkkailijan ehdottomasti halvin vakuutus halvaantumisen varalta. Jarmo Siira varmistaa tuotteen sopivuuden Herkko Järvimiehelle.

Moottorikelkkakauppa on vuodesta -96 alalla vaikuttaneen Siiran mukaan muuttunut paljon. Itse aikoinaan kilpaa ajaneen miehen innoittamana Mikkelissä vaikutti aktiivinen harrastajaporukka.

– Kelkkailijoita on montaa koulukuntaa, osa tykkää ajaa hiljaa ja käydä kalalla tai ajella puita metsästä. Toiset taas tykkäävät vauhdista, jota ei oikein voi verrata minkään muun laitteen antamaan fiilikseen, Siira tietää kokemuksesta.

Juuri mönkijöiden kasvanut kauppa on vuosien varrella syönyt osittain moottorikelkkamarkkinoita. Kelkkojen ja mönkijöiden kokonaismarkkina on suunnilleen samaa luokkaa kuin kelkkojen kokonaismyynti kultavuosien aikana. Pohjois-Suomessa tilanne on toinen, siellä lunta ja kelkkoja on riittänyt vuodesta toiseen.

Suhdanne- ja keliherkkien liiketoiminta-alueiden rinnalle on keksittävä jotakin uutta. Huhtikuun alusta JS-Motorsiin tulee uutena osa-alueena mukaan metsä- ja puutarhasektorille sijoittuvien pienkoneiden myyntiedustus. Siiran mukaan heillä on näin jatkossa mahdollisuus palvella aiempaa laajemman asiakaskunnan ohella paremmin myös omia vakioasiakkaita.

Muutoksen jälkeen liikkeestä löytyvät mopojen, moottoripyörien, mönkijöiden ja moottorikelkkojen sekä niihin liittyvien tarvikkeiden, varusteiden ja varaosien lisäksi kokonaan uusi sektori.

Monkey is back

|
Retrohenkinen ajopeli kelpaa moneen lähtöön. Jo 1960-luvun puolella esitelty Honda Monkey muutti mopoilevan maailman ajatuksia pysyvästi. Suomessa varsinkin 1980 ja -90-luvuilla suosittu Honda Z50 ...

Mäntyharjulla ajetaan rallisprinttiä

|
Ruotimon Moottoriurheilukeskuksessa valmistaudutaan parhaillaan isoon koitokseen. Mäntyharjulla järjestetään kuun lopussa vauhdikas Polaria Sprint -tapahtuma, johon odotetaan mukaan useita kymmeniä kilpailijoita. – Pystymme ottamaan vastaan ...

Veteraaniveneharrastus voi hyvin

|
Vanhaa kilpavenekulttuuria halutaan herätellä uudelleen eloon. Tatu Marttinen tuntee paloa entisajan kilpaveneisiin ja Kyyvedellä järjestettyjen venekisojen historiaan. Haukivuoren Kapustasalmella käytiin aikoinaan villejä venekisoja. – ...

Ketomaa vie ralliosaamistaan Kiinaan

|
Vuosien ajan kansainvälisissä ralleissa kilpaillut mies vaikuttaa Kiinan rallisarjassa. Tuskin ralliautoilijana tunnettu Jari Ketomaa uskoi itsekään 10 vuotta sitten Kiinan debyyttikisaa ajaessaan, että maailman ...

Ei vuottakaan ilman rallia

|
Vauhdin hurma voi jäädä veriin. Näin kävi jo vuosikymmeniä sitten Rami Hurskaiselle. Suomalaisten todellinen menestyslaji moottoriurheilun saralla on ollut ralli, vaikka lajin kultavuosista on ...